Παύουν να ισχύουν σήμερα, Δευτέρα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17 Ιουλίου, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί. – Ποια νησιά είναι στο μικροσκόπιο και η εικόνα του Ιουλίου για τις Κυκλάδες
Παύουν να ισχύουν σήμερα, Δευτέρα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17 Ιουλίου, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί.
Συγκεκριμένα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, στις 6 το πρωί, ήταν τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Σημειώνεται ότι στη Μύκονο παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού ως αποτέλεσμα του «μίνι» lockdown.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση για την αποδοτικότητα των μέτρων, ωστόσο δεν απέκλειαν παρόμοια επιβολή περιορισμών στο νησί ή και αλλού αν παρατηρηθεί και πάλι επιδημιολογική επιβάρυνση.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει ότι τα μέτρα απέδωσαν στη Μύκονο, προαναγγέλλοντας το «άνοιγμα» του νησιού.
Ανησυχία για τουριστικούς προορισμούς
Την ίδια ώρα, οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, με τις επόμενες ημέρες να χαρακτηρίζονται «κρίσιμες», εξαιτίας και του μεγάλου όγκου αδειούχων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Αντίπαρος, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Αξίζει να σημειωθεί πως εντείνονται και οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Πως είναι η εικόνα των Κυκλάδων;
Τι έγινε το τελευταίο 24ωρο στις Κυκλάδες; Από τα 1.553 νέα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο, τα 93 μοιράζονται επτά Περιφερειακές Ενότητες (χωρίς μόλυνση οι Κέα – Κύθνος και Άνδρος) με αποτέλεσμα να μετράμε 1707 μολύνσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 1267 κρούσματα.
Κι ενώ η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε (από 18 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου) είχε μ.ο. 101 κρούσματα την ημέρα (σύνολο 708), η νέα εβδομάδα ξεκινάει με 93… Και έκπληξη αποτελεί η ΠΕ Νάξου με 13 νέα κρούσματα (από τα 7) όπως και η πτώση της ΠΕ Τήνου (27 σε δύο ημέρες) στα 2..
Και ξεκινάμε από την ΠΕ Νάξου που με 13 σημειώνει αρνητικό ρεκόρ για το 2021 με προηγούμενο αυτό της 23ης Φεβρουαρίου με 11 και μόλις για 3η φορά περνάει το +10 σε ημερήσια αναφορά. Φτάνει συνολικά τα 92 για τον Ιούλιο και έχει 18 ημέρες με έστω κι ένα κρούσμα. Και να επαναλάβουμε ότι όταν λέμε “Περιφερειακή Ενότητα Νάξου” εννοούμε το Δήμο Νάξου, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αμοργό. Οσο για την ΠΕ Τήνου; Εμεινε στα δύο (από τα 17 χθες και δέκα προχθές), έχει δέκα διαδοχικές ημέρες με έστω κι ένα κρούσμα (ρεκόρ για την ΠΕ) και έφτασε στα 49 για τον Ιούλιο.
Ποια είχε τα περισσότερα κρούσματα; Η ΠΕ Θήρας “πέρασε πάνω” από αυτές της Πάρου και Μυκόνου. Από τα 14 χθες ανέβηκε στα 29 και έφτασε στα 364 συνολικά για τον Ιούλιο και έχει είκοσι τέσσερις ημέρες με ένα κρούσμα..
Ακολουθεί με διαφορά .. στήθους, η ΠΕ Μυκόνου. Κι από τα 20 ανέβηκε στα 27. Αισίως μετράει 720… Διπλάσια κρούσματα από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο όπου μέτρησε 369. Παράλληλα, μετράει τριάντα ημέρες έστω με ένα κρούσμα (ποτέ άλλοτε οι Κυκλάδες δεν είχαν μία ενότητα με τόσες ημέρες)…
Και τέλος, η ΠΕ Πάρου που έχει μείωση. Από τα 24 χθες έμεινε στα δεκαέξι (16) σήμερα.. Συνολικά έχει 366 νέα κρούσματα (σ.σ. σκληρή μάχη με την ΠΕ Θήρας για την 2η θέση πίσω από τη ΠΕ Μυκόνου) και έχει είκοσι μία ημέρες με έστω κι ένα κρούσμα…
Οσο για τις δύο που υπολείπονται; Η ΠΕ Μήλου έχει τέσσερα νέα κρούσματα (55 συνολικά) και η ΠΕ Σύρου με δύο (οκτώ σερί ημέρες με έστω κι ένα κρούσμα) έχει συνολικά 47….