Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜύκονος - Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα...

Μύκονος – Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα 640 ευρώ η τιμή (!!!)

|

Τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο

Σε τροχιά άμεσης ανάκαμψης σε σχέση με το 2020 και επιστροφής στα δεδομένα του 2019 βρίσκεται η αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, που εσχάτως έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και των μέτρων που επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», στα καταλύματα Airbnb της Μυκόνου προκύπτει αύξηση της πληρότητας έως και 111% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε άνοδο βρίσκονται και οι τιμές.

Υψηλή πληρότητα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου η πληρότητα των προσφερόμενων ακινήτων στη Μύκονο κυμαίνεται από 58% έως 69%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 100% κατά μέσον όρο σε σχέση με το 2020, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 34%. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων κινούνται επίσης έντονα ανοδικά. Το στοιχείο αυτό είναι ακόμα πιο ενδεικτικό της πορείας της ζήτησης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και τα διαθέσιμα καταλύματα (όπου καταγράφονται μικρές διακυμάνσεις από σεζόν σε σεζόν), αλλά μόνο τις διανυκτερεύσεις που έχουν κλειστεί. Ετσι, φέτος καταγράφονται περί τις 9.000 διανυκτερεύσεις ανά εβδομάδα κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη Μύκονο λειτουργούν περίπου 3.000-3.500 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέγεθος σχετικά αμετάβλητο σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς μικρότερο από τις 4.000 καταλύματα του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), «τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή λόγω της πανδημίας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είχαμε ακυρώσεις, πέραν των φυσιολογικών που συμβαίνουν σε κάθε σεζόν».

Αντίστοιχα, στην Κρήτη, που επίσης πλήττεται από την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων, η οποία μάλιστα επιταχύνεται όσο προχωράει το καλοκαίρι, με την πληρότητα να διαμορφώνεται πλέον πέριξ του 70%-75% μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η ζήτηση αφορά κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς επισκέπτες, ενώ στις Κυκλάδες κυριαρχούν οι Γάλλοι. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, πολλοί είναι οι επισκέπτες από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και εσχάτως και από τη Μεγ. Βρετανία. Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση της χρήσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πιέσεις στα ξενοδοχεία
Ο κ. Γαβαλάς πάντως σημειώνει ότι στα ξενοδοχεία η εικόνα είναι περισσότερο πιεσμένη. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η ιδιωτικότητα που προσφέρουν τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία κατά κανόνα είναι διαμερίσματα, ή και μονοκατοικίες/βίλες, τα καθιστά ιδανικά για τους ξένους επισκέπτες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα ξενοδοχεία, όπου η πώληση τουριστικών πακέτων σε μεγάλες ομάδες επισκεπτών από το εξωτερικό αποτελεί «σπαζοκεφαλιά», με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν υπάρξει μια αρνητική περίσταση που να προκαλέσει αρκετές ακυρώσεις, κατά κανόνα υπερκαλύπτονται από νέες κρατήσεις. Αυτό έχει φανεί μέχρι στιγμής τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οσον αφορά τις τιμές, καταγράφεται επίσης ανοδική τάση σε σχέση με το 2020 και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων/περιοχών προκύπτει άνοδος ακόμα και σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Αυγούστου, διαμορφώνεται σε 642 ευρώ, ποσό που είναι κατά 24% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και 7% υψηλότερο έναντι του 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καταγράφεται πολύ υψηλός αριθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν μέχρι και λίγες ημέρες πριν ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τόσο όσον αφορά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όσο και την επιστροφή τους από αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που επί του παρόντος οι κρατήσεις για το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αλλά και τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες. Ακόμα και έτσι βέβαια ξεπερνούν τις αντίστοιχες περυσινές. Στην περίπτωση της Μυκόνου, για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφονται σήμερα 3.360 κρατήσεις διανυκτερεύσεων, μια αύξηση κατά 96% έναντι των 1.710 κρατήσεων του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Ωστόσο, το φετινό νούμερο συνιστά και πτώση κατά 42% έναντι εκείνου που είχε σημειωθεί το 2019.

Οι αφίξεις κινούνται σε επίπεδο 130% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό τέτοια περίοδο και μόλις 40% χαμηλότερο εκείνου του 2019.

Ανακάμπτει και η Αθήνα
Θετική είναι η εικόνα της ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην Αθήνα, η οποία φαίνεται πως επιστρέφει σε ρυθμούς 2019. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται πληρότητες της τάξεως του 90% (στα ακίνητα που διαχειρίζεται η Mint), ενώ πλέον η τάση έχει αρχίσει να είναι ανοδική και για τον Σεπτέμβριο. «Κατά μέσον όρο, το ημερήσιο κόστος διαμονής διαμορφώνεται σε 70-80 ευρώ/διανυκτέρευση για ένα απλό διαμέρισμα στο κέντρο. Υπάρχουν ασφαλώς και ακίνητα των 40-50 ευρώ σε λιγότερο προνομιακές περιοχές, αλλά κι εκείνα των 250 ευρώ/βράδυ πλησίον της Ακρόπολης κι εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς.

Στα 76 ευρώ
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την AirDNA. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή με βάση τις ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σήμερα σε 76 ευρώ/διανυκτέρευση, ποσό που είναι 25% υψηλότερο συγκριτικά με το 2020 αλλά και 14% υψηλότερο έναντι του 2019, δείγμα της επίδρασης της μειωμένης προσφοράς στις τιμές.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την AirDNA, σήμερα ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε σχεδόν 7.000, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερος έναντι του 2019, όταν η προσφορά ξεπερνούσε τα 10.000 ακίνητα. Από τις 9 Αυγούστου και μετά παρατηρείται μια αισθητή άνοδος της ζήτησης, καθώς οι κρατήσεις ανέρχονται σε 13.776, αριθμός υψηλότερος κατά 35% έναντι του 2020 (αλλά 51% χαμηλότερος από το 2019), ενώ η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από τις 15 Αυγούστου και μετά, όπου καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων ακόμα και κατά 93% σε 7.599 διανυκτερεύσεις, από 3.938 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μέση πληρότητα στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε 48% για το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουλίου και σε περίπου 40% κατά μέσον όρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο αναμένεται αύξηση του ποσοστού αυτού τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες προχωρούν σε κρατήσεις λίγο πριν ταξιδέψουν. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2020, καθώς καταγράφεται αύξηση της πληρότητας κατά 50% κατά μέσον όρο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ Κυκλάδων: Ποσοστά επιτυχίας, βαθμολογίες και το… ρεκόρ της Αμοργού (πίνακες)

62% των υποψηφίων των ΓΕΛ Κυκλάδων πέτυχαν την εισαγωγή τους – Ποιοι αρίστευσαν, πού πέρασαν και ποια σχολεία ξεχώρισαν

Περί Πορτάρας και… ενότητας

Θα ήθελα να δω τη Νάξο να αναλαμβάνει, με υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία για το καλό της Πορτάρας.

Η Ελλάς Σύρου γράφει ιστορία και σε χρειάζεται – Στήριξε την ομάδα αγοράζοντας μετοχές

Για πρώτη φορά ομάδα των Κυκλάδων στην Superleague 2 – Η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη νέα εποχή του Συριανού ποδοσφαίρου

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται