Έρευνα σε βάθος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν σε Μύκονο και Σαντορίνη… Ποια προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στη Μύκονο
Πλήθος παρατυπιών διαπίστωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από έλεγχο στις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για τη Μύκονο, λίγο πριν από την επιβολή της αναστολής δόμησης. Οπως προκύπτει, στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων οι φάκελοι που έγιναν δεκτοί από την πολεοδομία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και οι περισσότεροι δεν θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί. Το υπουργείο θα ζητήσει την ανάκληση των αδειών αυτών, ενώ θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα.
Αξιοποιώντας μια πληροφορία, το υπουργείο ζήτησε από την πολεοδομία την αποστολή όλων των φακέλων που κατατέθηκαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναστολή (αρχές Αυγούστου) έως την επιβολή της. Κατά τον έλεγχο των φακέλων προέκυψε ότι πολλοί συνοδεύονταν από ελλιπή τοπογραφικά, από τα οποία δεν προέκυπτε με σαφήνεια αν διέθεταν την απαιτούμενη αρτιότητα, αν υπήρχε συμβατότητα με τις χρήσεις που ορίζει η ζώνη οικιστικού ελέγχου του νησιού και αν είχαν το απαιτούμενο «πρόσωπο» σε εγκεκριμένη οδό.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου και μεταφέρονται στην εφημερίδα “Καθημερινή” , οι φάκελοι θα ελεγχθούν εις βάθος και κατόπιν οι άδειες που δεν έπρεπε να είχαν εκδοθεί θα ανακληθούν. Επιπλέον θα ζητηθεί σε όσες περιπτώσεις είναι αναγκαίο επιτόπιος έλεγχος από ελεγκτές δόμησης και η υπόθεση θα αποσταλεί στον εισαγγελέα. Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο έχει ζητήσει εξηγήσεις από την πολεοδομία Σύρου έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη Μύκονο εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, πριν από την αναστολή, 27 προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών για ξενοδοχειακά καταλύματα και ακόμα 18 στη Σαντορίνη. Κατά την εξέταση των αντίστοιχων φακέλων για τη Σαντορίνη δεν διαπιστώθηκαν ίδιας έκτασης προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επιβάλλει οριζόντια αναστολή για την ξενοδοχειακές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχές ενόψει της εκπόνησης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στα δύο νησιά. Το σύνολο της Μυκόνου καλύπτεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου του 2005, η οποία ωστόσο έχει καταστρατηγηθεί με πλήθος «τεχνασμάτων» τα οποία έρχονται ανά τα έτη στο φως.
Η δε Σαντορίνη διέπεται πολεοδομικά από Προεδρικό Διάταγμα που αναθεωρήθηκε το 2012 και το οποίο επίσης δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τη ραγδαία αστικοποίηση και τουριστικοποίηση του νησιού την τελευταία δεκαετία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε γενικευμένους πολεοδομικούς ελέγχους στα δύο νησιά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί.