Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜπήκε πωλητήριο στα νησάκια Μάκαρες

Μπήκε πωλητήριο στα νησάκια Μάκαρες

|

Για πρώτη φορά και επίσημα οι βραχονησίδες που ακούν στο όνομα «Μάκαρες» και βρίσκονται απέναντι από την Μουτσούνα – Απείρανθο βάζουν πωλητήριο στα έξι εκατομμύρια ευρώ – Η ιστορία των βραχονησίδων που έχουν πλούσια ιστορία αλλά και βλάστηση 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στο διαδίκτυο ανάρτηση που αφορά την πώληση νησιών στο Αιγαίο. Και μάλιστα στις Κυκλάδες. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή της «Μικρής Αμοργού» ή «Αμοργοπούλα» ή «Ανυνδρος». Νησί που βρίσκεται στα 10 ναυτικά μίλια νότια της Αμοργού και 20 ναυτικά μίλια βόρεια της Σαντορίνης ενώ πωλητήριο έχει από το 1995 (!!!) χωρίς όμως να βρεθεί αγοραστής. Αν και θεωρείται καθαρό από τίτλους και δεν υπάρχει ζήτημα με εμπλοκή του δημοσίου, η πώληση ενός νησιού περνάει από δεκάδες κύματα οπότε οι διαδικασίες κινούνται αργά. Μάλιστα το 2011 είχε ακουστεί ότι υπάρχει πρόταση αγοράς από τούρκο επιχειρηματία (βλ Φιρκέτ Ινάν, πρόεδρος της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας «Fi Yapi») ο οποίος μάλιστα πρόσφερε (στο …μιλητό) 100 εκατομμύρια ευρώ ώστε να αγοράσει τρία τουλάχιστον ελληνικά νησιά τα δύο δε στις Κυκλάδες για να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις. Αλλο νησί που έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές είναι η «Καρδιώτισσα» (ανάμεσα σε Φολέγανδρο και Σίκινο), με έκταση περίπου 800 στρέμματα και κόστος αγοράς στα 6.5 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το Κάτω Αντικέρι που βρίσκεται κάτω από την Αμοργό έχει έκταση περίπου 750 στρέμματα και θεωρείται ιδανικό για επενδύσεις… Με δύο φυσικά λιμάνια, παλιά σπίτια (ένα στη παραλία και ένα σε ύψωμα) και μία εκκλησία. Και βέβαια υπάρχει ηλεκτρικό, ηλιακή ενέργεια και τηλεφωνική γραμμή, Όμως, το πιο σημαντικό είναι η καθαρότητα των νερών της θάλασσας και το νησί είναι γνωστό για τις καταπληκτικές σπηλιές του. Όσο για την τιμή; Αυτή θα καθοριστεί σε επαφή με τους ιδιοκτήτες.

Μάκαρες

Όμως πρόσφατα είδαμε μία άλλη συστάδα βραχονησίδων να βρίσκονται προς πώληση. Μέσα από την ιστοσελίδα www.geniusmesitiko.gr μαθαίνουμε ότι πωλείται νησί που αποτελείται από τρεις νησίδες συνολικού εμβαδού 1380 στρεμμάτων και κοστολογείται στα έξι εκατομμύρια ευρώ… Σίγουρα δεν είναι στα Κουφονήσια, αλλά είναι στη Νάξο (εκεί ανήκουν διοικητικά) και μιλάμε για τις Μάκαρες. Και αποτελεί έκπληξη. Με βάση πληροφορίες που έχουμε, οι Μάκαρες ανήκουν σε συγκεκριμένη οικογένεια που εδώ και μερικούς μήνες πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη πώλησή τους. Μιλάμε για βραχονησίδες που ανήκουν σε ιδιώτες και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή από το Δημόσιο. Ναι, υπάρχει η πλούσια βλάστηση, αλλά αυτό ενδεχομένως να λειτουργήσει και θετικά όσον αφορά την πώλησή τους στους υποψήφιους επενδυτές. Και με δεδομένο ότι μιλάμε για νησάκια που βρίσκονται μόλις 3.7 μίλια από την Μουτσούνα, στα Ανατολική της Νάξου και 4.5 μίλια από τη Δονούσα, η πρόσβαση είναι πανεύκολη.

Ιστορική αναφορά

Όμως, οι Μάκαρες έχουν την δική τους ιστορία. Η βορειότερη νησίδα ονομάζεται Άγιος Νικόλαος κοντά της και… νοτιοανατολικά είναι η νησίδα Πρασίνη. Νοτιότερα από τη νησίδα Πρασίνη βρίσκεται η τρίτη βραχονησίδα του συμπλέγματος που ονομάζεται Στρογγύλη. Οι νήσοι Μάκαρες αναφέρονται και ως Μακάρες νήσοι και Μακάριοι νήσοι. Η ετυμολογία τους είναι συναρπαστική, καθώς προέρχεται από τις Νήσους των Μακάρων της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν τόπος των «ολβίων» (ευτυχισμένων) ηρώων, οι οποίοι δεν πεθαίνουν ποτέ αλλά εξακολουθούν να ζουν στα νησιά αυτά σε κατάσταση «μακαριότητας». Ο μύθος αναφέρει ότι πρόκειται για νησιά στα πέρατα του Δυτικού Ωκεανού και ήδη από την αρχαιότητα κάποιοι τα ταυτοποιούσαν με τα Κανάρια Νησιά, ενώ ο Πλίνιος έγραψε ότι τα νησιά «βρίθουν καρπών και πτηνών κάθε είδους». Μάλιστα η σύγχρονη γεωγραφία χρησιμοποιεί το όνομά «Μακαρονησία», προκειμένου να χαρακτηρίσει όλες τις συστάδες νησιών του Ατλαντικού Ωκεανού που βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Η ντόπια παράδοση των Δονουσιωτών αναφέρει ότι πήραν το όνομα τους από τους ήχους των κυμάτων που όταν χτύπαγαν πάνω στα βράχια των νησιών μοιάζανε με φωνές και τραγούδια ανθρώπων.

Μεταλλείο

Σήμερα είναι ακατοίκητες αλλά παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και για πολλούς λόγους κυρίως από Αμοργιανούς. Η τελευταία τους χρήση ήταν σαν βοσκότοπος. Την περίοδο του Β. Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν σαν διαμετακομιστικός σταθμός των εθελοντών που πήγαιναν στη Μέση Ανατολή ενώ υπάρχει η πληροφορία (που δεν έχει αποδειχθεί) πως το μεγάλο νησί είχε χρησιμοποιηθεί και σαν αεροδρόμιο από τη RAF για ώρες ανάγκης.

Και όπως διαβάζουμε στον Ορεινό Αξώτης “Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως στις Μάκαρες υπήρξε μεταλλείο, το πιθανότερο ήταν να έβγαινε σιδηρομετάλλευμα αλλά είναι γνωστό επίσης πως από τις Μάκαρες έβγαζαν τόσο πέτρα σε μεγάλες πλάκες όσο και διακοσμητική. Από τη πορώδες πέτρα των Μακάρων έχουν διακοσμηθεί κάποια Ηρώα όπως της Κορώνου. Λέγεται πως ράγες αυτού του μεταλλείου υπήρχαν στο νησί μέχρι το 1980 ενώ η μεγάλη πέτρινη δεξαμενή υπάρχει ακόμα. Και το πιο εντυπωσιακό; Την επιβεβαίωση του Μεταλλείου την κάνει η εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο Κυριακάτικο φύλλο του στις 8 Απριλίου 1934 με τίτλο ‘’ Οι μεταλλωρύχοι του νησιού Μάκαρες» και το οποίο μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου…

Φυσική ομορφιά

Και βέβαια όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα natura graeca.com η βλάστηση των νησιών είναι τυπικά μεσογειακή με λίγα φρύγανα (θρούμπια, θυμάρια, ρείκια, αστοιβίδες και ευφόρβιες), ενώ λίγα δέντρα (σκίνα, κέδρα, αγριελιές και αγριοσυκιές) βρίσκονται στον πιο πυκνόφυτο Άγιο Νικόλαο. Η χλωρίδα των νησιών προκαλεί έκπληξη καθώς περιλαμβάνει πολλά, σπάνια και ενδημικά είδη των Κυκλάδων, που έχουν μαζευτεί σε μια τόσο μικρή έκταση. Τα πιο σημαντικά είναι η Achillea aegyptiaca, το Allium luteolum, η Anthemis werneri insularis, η καμπανούλα Campanula reiseri, το αγριογαρύφαλλο Dianthus cinnamomeus, το Ornithogalum creticum, ο κρίνος Pancratium maritimum και η σιληνή Silene sedoides. Άλλα φυτά των Μάκαρων είναι το αμάραντο Limonium doerfleri, η Malcolmia flexuosa naxensis, ο Astragalus spruneri, η Carlina lanata, η Anthemis scopulorum, η Cymbalaria longipes, η Arenaria aegaea, η κενταύρια Centaurea raphanina, η Paronychia macrosepala, το Sedum litoreum, το Teucrium divaricatum, η Vallantia muralis, η Brassica cretica aegaea, κ.ά.

Τα νησιά είναι πολύ σημαντικά για την ορνιθοπανίδα. Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη αποικία από δεκάδες μαυροπετρίτες. Αυτά τα σπάνια πουλιά κάνουν τις φωλιές τους στα κάθετα βράχια και στα κοιλώματα των νησιών. Εδώ φωλιάζουν και πολλοί ασημόγλαροι, ενώ γύρω από τα νησιά πετάνες θαλασσοκόρακες, αρτέμηδες και μύχοι. Εξακριβωμένη είναι και η παρουσία της αετογερακίνας στην περιοχή με συχνές παρατηρήσεις ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σπιζαετοί και βραχοκιρκίνεζα επισκέπτονται το νησί, ενώ η παρουσία μεγάλων αριθμών από μαυροπετρίτες εξηγείται και από το γεγονός ότι τα νησιά είναι σημαντικοί σταθμοί για πολλά μικροπούλια, όπως μαυροτσιροβάκοι, φανέτα, τσιφτάδες, φυλλοσκόποι, ασπροκωλίνες, σταχτοπετρόκληδες και κορυδαλλοί.

Η ερπετοπανίδα των νησιών είναι φτωχή και περιλαμβάνει τρία μόνο είδη από τα οποία ξεχωρίζει το σιλιβούτι των Μακάρων (Podarcis erhardii makariaisi), ένα στενότοπο ενδημικό είδος σαύρας που απαντάται μόνο εδώ. Τα άλλα δύο ερπετά των νησιών είναι ο κυρτοδάκτυλος και ο έρυκας. Πολύ σημαντική είναι η παρουσία στα νησιά από μεγάλους αριθμούς αγριοκούνελων, τα οποία αποτελούν τροφή για πολλά αρπακτικά πουλιά. Τέλος στην περιοχή ζούνε μεσογειακές φώκιες, ενώ  η θαλάσσια περιοχή είναι σημαντικό πέρασμα για τα ρινοδέλφινα αλλά και τα σπάνια πλέον, κοινά δελφίνια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Ακίνητα: Εως το 2026 η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης

Το μπόνους σε ιδιοκτήτες είναι 3.200 ευρώ τον χρόνο για διάστημα πέντε ετών

Ακτοπλόοι: Μειώστε τον ΦΠΑ και φτιάξτε επιτέλους λιμάνια

Ακτοπλόοι: Σταθερά εισιτήρια παρά την πίεση – Ζητούν μείωση ΦΠΑ και λύσεις για λιμάνια και στόλο

Αμοργός – Πρωτομαγιά στα Θολάρια: Το χωριό που γίνεται σαλόνι… και “εξαφανίζει” πόρτες

Μια Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια, γέλια, φαγητό και ένα παράξενο νυχτερινό έθιμο στα σοκάκια της Αμοργού: καρέκλες, τραπέζια και… εξώπορτες αλλάζουν θέση κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Μύκονος: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στο παλαιό λιμάνι

Αναβαθμίζεται ο χώρος του παλαιού λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας – Έκκληση για προσοχή στην κυκλοφορία πεζών και ΑμεΑ.

Φίλ. Φόρτωμας: Φέρνει στη Βουλή το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών των Κυκλάδων

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών των Κυκλάδων

Νέο Ψηφιακό Εργαλείο Καρδιολογικής Υποστήριξης για τα Νησιά: Υπογραφή Σύμβασης στη Χάλκη

Η εφαρμογή eCARDIO τίθεται στη διάθεση γιατρών σε απομακρυσμένες νησιωτικές δομές, αναβαθμίζοντας την αντιμετώπιση επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών – με αφετηρία τη Χάλκη και τιμή στον Δημήτρη Κρεμαστινό.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων