Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜπαμπούνης, ένα οικογενειακό τυροκομείο

Μπαμπούνης, ένα οικογενειακό τυροκομείο

|

Στην 3η ΕΞΠΟΤΡΟΦ που ολοκληρώνεται αύριο (1η Φεβρουαρίου) το παρών δίνουν δύο επιχειρήσεις από τη Νάξο, το «Μελίμηλον» και το τυροκομείο «Μπαμπούνη»…. Και όπως διαβάζουμε στο «Αθηνόραμα» για το οικογενειακό τυροκομείο του Μπαμπούνη «Συναντήσαμε τον Μανώλη Μπαμπούνη, αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο της γενιάς, που σήμερα τρέχει το ομώνυμο τυροκομείο μαζί με τον αδελφό του Γιώργη και μας μίλησε για τα προϊόντα, αλλά και τη διαδικασία με πολύ θερμά λόγια. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης και αυτό προϋποθέτει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά  το γάλα από τα δικά μας ζώα. Ζώα, που ζουν ελεύθερα και τρέφονται αποκλειστικά από τη χλωρίδα της Νάξου.» Επίσης, μας σημειώνει, ότι όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθούν την ίδια συνταγή, με μόνη διαφοροποίηση την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, που βοηθούν σημαντικά στη διασφάλιση της ποιότητας. Το τυροκομείο ακολουθεί όλες τις δικλείδες ασφαλείας, ενώ είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Για την παρασκευή του αρσενικού, χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα σε αναλογία 70-30%. Αφού περάσει το πρώτο στάδιο παρασκευής, το τυρόπηγμα ή η μανούρα όπως λέγεται , αφού αλατιστεί, αλείφεται προσεκτικά, όπως ακριβώς γινόταν και στο παρελθόν, με ελαιόλαδο της οικογένειας, και το τοποθετούν για ωρίμανση. Ανά τρεις ημέρες αλλάζουν θέση στο τυρί και συνεχίζουν να το αλείφουν με ελαιόλαδο. Σε διάστημα 4 μηνών, το τυρί είναι έτοιμο , η αποκάλυψη όμως είναι όταν περάσει τους 9 μήνες, οπότε, παλαιωμένο πια αποκτά βαθιά γεύση και χαρακτηριστικά αρώματα, και θα το χαρείτε είτε σκετο ή σε σαλάτες, είτε σε ζυμαρικά, είτε σαγανάκι. Θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα της Αθήνας, με μία μοντέρνας αισθητικής ετικέτα. Το τυροκομείο Μπαμπούνη, παράγει εκτός από το φημισμένο αρσενικό Νάξου, και πολλά άλλα τοπικά τυριά, όπως ανθότυρο ξερό, μυζήθρα γλυκιά, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουριστικές αφίξεις: Που κέρδισε και που έχασε η Ελλάδα

Ανεβασμένη συνολικά η κίνηση τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη. Πού κινήθηκαν τα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με μεγάλους αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές. Οι τάσεις και οι παράμετροι που οδήγησαν τη ζήτηση.

Μουσείο Μπενάκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία»

Σαντορίνη – ΙΜΠΗΣ: Γεωλογική ξενάγηση στη Νέα Καμένη και την καλδέρα της Σαντορίνης

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. Η εκδρομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από το παλιό λιμάνι των Φηρών.

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Ομαδική αποχώρηση μελών από την Νομαρχιακή Επιτροπή

Δήλωση αποχώρησης κομματικών αιρετών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Κυκλάδων

Νάξος – Αγγίδια: Πρωτοχρονιάτικη Εκδρομή σε Βόλο – Πήλιο και Οσιος Λουκάς (πρόγραμμα)

Η πρωτοχρονιάτικη εκδρομή από τα μέλη του Συλλόγου Αγγιδιωτών "Ο Αγιος Χαράλαμπος" (πρόγραμμα)

Δονούσα: Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν περισσότερες προσεγγίσεις του “Σκοπελίτη”

Επιστολή από τους επαγγελματίες της Δονούσας για το γεγονός ότι ο "Σκοπελίτης" έχει λιγότερες προσεγγίσεις στο νησί τους σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία νησιά (Ηρακλειά – Κουφονήσι – Σχοινούσα) των Μικρών Κυκλάδων..

Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά Εργαστήρια με κεντρικό θέμα τα όρια

Στόχος των εργαστηρίων είναι η κατανόηση της σημασίας των ορίων, που αποτελούν μέρος των θεμελίων πάνω στα οποία χτίζονται οι σχέσεις γονέων – παιδιών

Μύκονος: Αδεια για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Μιχάλης Γκανάς - Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο