Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜεταφορικό Ισοδύναμο - Σαντορινιός: Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιχειρήσεις έως Μάιο

Μεταφορικό Ισοδύναμο – Σαντορινιός: Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιχειρήσεις έως Μάιο

|

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχει λειτουργήσει πιλοτικά για τα 49 νησιά και ήδη περίπου 4.200 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί του μέτρου και έχουν πάρει επιστροφή κατά μέσο όρο το 43% των εξόδων μεταφοράς των προϊόντων  – Σήμερα (15/03) στη Ρόδο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κος Σαντορινιός 

«Μέχρι στιγμής έχουμε αρκετά σημαντική επιτυχία» δήλωσε για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι «πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί του μέτρου στα 49 νησιά» και επισήμανε ότι «οι αποπληρωμές για το πρώτο τρίμηνο έχουν ολοκληρωθεί και ξεκινάνε οι αποπληρωμές για το δεύτερο τρίμηνο του 2018.  Από εκεί και πέρα έχει ανοίξει εδώ και δύο μέρες η πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις πλέον, προκειμένου να μπορούν να περνάνε τα παραστατικά τους. Θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις αρχές του Μάη, οπότε θα περάσουν τα παραστατικά συνολικά του πρώτου τετραμήνου, για να μπορέσουν να πληρωθούν εντός του Μαΐου». 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός θα βρίσκεται στη Ρόδο σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου ( ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου) όπου θα μιλήσει για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Ν.Σαντορινιός θα εκθέσει πλήρως όλες τις πτυχές του μέτρου -μετακίνηση προσώπων, αντιστάθμισμα σε νησιωτικές επιχειρήσεις, μεταφορά καυσίμων– και τα οφέλη που αποκομίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών από αυτήν την θεσμική παρέμβαση.

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι «χρηματοδοτείται το 43%, κατά μέσο όρο, του μεταφορικού κόστους σε κάθε νησί» και διευκρίνισε ότι «η φιλοσοφία του μέτρου δεν είναι να αποπληρώνει ένα σταθερό ποσοστό, αλλά τη διαφορά του κόστους ακτοπλοϊκής και χερσαίας μεταφοράς στα αντίστοιχα χιλιόμετρα». Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για το θέμα και ανέφερε ότι καλύτερη διαφήμιση είναι οι ίδιοι οι χρήστες του μέτρου, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.

Για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά σημείωσε ότι «δυστυχώς έχει καθυστερήσει κάπως η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), για να χρηματοδοτηθεί το κόστος μεταφοράς των καυσίμων» και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα έχει εκδοθεί και θα έχει αναδρομικότητα από την 1.1.2019. Παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τα κρητικά επιμελητήρια, προκειμένου από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να είναι επιλέξιμες και οι επιχειρήσεις της Κρήτης για να επωφεληθούν από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου. Αναφορικά τέλος με την ένταξη των αεροπορικών εισιτηρίων στο μέτρο, σχολίασε ότι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι τεχνικές συζητήσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και αυτό το θέμα στη σχετική τροπολογία και από τον Μάιο να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της διαφοράς του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά, επισήμανε ότι «η μεταφορά συνήθως γίνεται με ελεύθερη δρομολόγηση και όχι με δημόσια υπηρεσία», τόνισε ότι «πέρσι τα δρομολόγια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη δεν είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία» και σημείωσε ότι η κατάσταση θα εκτιμηθεί «και φέτος θα δούμε πώς θα μπορέσουμε, αν μπορέσουμε, να χρηματοδοτήσουμε κάποια τέτοια γραμμή».

Τέλος, αναφορικά με τις εθνικές εκλογές, επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν στον προβλεπόμενο χρόνο, τον Οκτώβριο, και ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, καθώς, όπως είπε, δεν βοηθάει. «Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν δύο επιλογές: της προόδου, της δημοκρατίας, της συνέχισης των θετικών μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη και η επιλογή της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που έχει φέρει την Ευρώπη σε συνθήκες λιτότητας, ύφεσης που καλλιεργούν την άνοδο όλων των ακροδεξιών κομμάτων» υπογράμμισε ο Ν. Σαντορινιός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.