Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜε Σύρο, Νάξο, Αμοργό το σχέδιο για υδροπλάνα εντός του 2017

Με Σύρο, Νάξο, Αμοργό το σχέδιο για υδροπλάνα εντός του 2017

|

Η μάχη για τα υδροπλάνα και την απογείωσή τους καλά κρατεί… Από τη μία τα “ελληνικά Υδατοδρομία” έχουν σχέδιο για παρουσία σε 31 προορισμούς της Ελλάδας και ανάμεσά τους από τις Κυκλάδες σε Σύρο, Ιο, Σίφνο, Νάξο και Αμοργό κι από την άλλη έχουμε την εταιρεία Hellenic Seaplanes που ποντάρει κυρίως σε περιφέρειες όπως αυτή του Νοτίου Αιγαίου 

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μη χαθεί ακόμα μία τουριστική περίοδος για τα υδροπλάνα έχει αποδυθεί το υπουργείο Μεταφορών, καθώς μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου. Αν και η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμένει ακόμα στα συρτάρια του υπουργείου καθώς, σύμφωνα με στελέχη του, έπρεπε να εναρμονιστεί με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση παραμένει η πρόβλεψη βάσει της οποίας δυνατότητα απόκτησης άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου έχουν μόνο δημόσιος φορέας ή ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, των οποίων την πλειονότητα των μετοχών έχει το Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι παρά τις αντιδράσεις η άδεια ίδρυσης δεν θα μπορούσε να χορηγείται σε εταιρεία, ενώ αντίθετα η άδεια λειτουργίας προβλέπεται ότι μπορεί να χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Τέσσερις αλλαγές

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου έχουν προβλεφθεί, πάντως, τέσσερις βασικές αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες:

1. Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίων, η οποία στο κείμενο της διαβούλευσης είχε πενταετή διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης, θα μετατραπεί τελικώς σε αορίστου χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις περνούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις.

2. Η άδεια λειτουργίας θα χορηγείται για διάστημα που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από τα 3 χρόνια. Δεν θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αλλά θα προβλεφθούν προϋποθέσεις για τη διατήρησή της, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το επιτυχές αποτέλεσμα στις επιθεωρήσεις αλλά και η εκτέλεση πτητικού έργου.

3. Σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές προς έγκριση θα αρκεί η προσκόμιση στοιχείων για ό,τι μεταβάλλεται και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται εκ νέου το σύνολο του φακέλου.

4. Θα προβλεφθούν βελτιωτικές κινήσεις απλοποίησης της αδειοδότησης των υδατοδρομίων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Εφόσον το σχέδιο νόμου ψηφιστεί σχετικά σύντομα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», της μίας από τις δύο που δραστηριοποιούνται στον χώρο, δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα ακόμα και από την άνοιξη του 2017, υπό την προϋπόθεση να έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων.

 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ» – Τα σχέδια για δίκτυο με 31 προορισμούς

Σήμερα από τα υδατοδρόμια των οποίων την αδειοδότηση είχε αναλάβει η εταιρεία, πλήρως αδειοδοτημένα είναι δύο, αυτά της Κέρκυρας και των Παξών, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται και αυτό της Πάτρας. Στον προγραμματισμό της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι και η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων σε Ερείκουσα, Οθωνούς, Ρέθυμνο, Λαύριο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Χανιά, λίμνη Βεγορίτιδα, Αγ. Μαρίνα – Ραφήνα, Σίφνο, Πόρο, Ιο, Κατάκολο, Σύρο, Αγία Γαλήνη, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Νάξο, Αμοργό, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Χάλκη, Πύλο, Καβάλα και Λουτράκι.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αναστάσιο Γκόβα, ο παράγοντας που θα «κλειδώσει» τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Αττική: «Εμείς κινούμαστε στην κατεύθυνση της αδειοδότησης 31 υδατοδρομίων, καθώς η ύπαρξη δικτύου αποτελεί προϋπόθεση για την εκτέλεση πτήσεων. Θεωρούμε όμως αρκετά σημαντική την ίδρυση υδατοδρομίου στην Αττική, εκτιμώντας ότι καταλληλότερος χώρος είναι ο φαληρικός όρμος. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής τόσο γι’ αυτό όσο και για την εξυπηρέτηση του Αργοσαρωνικού» σημειώνει. Οσο για το κόστος του εισιτηρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται άμεσα από τη διάρκεια της πτήσης, τις ώρες που θα πετάει ένα υδροπλάνο (θα είναι 19 θέσεων) και άλλους παράγοντες, αλλά υπολογίζεται ότι για πτήση μιας κατεύθυνσης από την Πάτρα έως την Κέρκυρα διάρκειας μίας ώρας το εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Hellenic Seaplanes

Αναταράξεις, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί στη δεύτερη εταιρεία του κλάδου, την Hellenic Seaplanes, η πρόβλεψη για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης μόνο σε φορέα του Δημοσίου, με τον πρόεδρο και ιδρυτή της, Νικόλα Χαραλάμπους, να επιμένει ότι «ακυρώνει όλα τα ιδιωτικά υδατοδρόμια και απομακρύνει τους επενδυτές». Η εταιρεία, η οποία προωθεί την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε Αμφιλοχία, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο, Οινούσσες, Πάτμο, Ψαρά, Σάμο, Σητεία, Σκύρο, Σποράδες, Τήνο, Χαλκίδα και Χίο, βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε συνεργασία με ορισμένες περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Περισσότερο προχωρημένες φαίνεται να είναι οι συζητήσεις με τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους σημαντικό είναι να ρυθμιστεί και το ζήτημα των διεθνών πτήσεων.

Οι πρώτες απόπειρες

Οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα έγιναν το 2004 όταν η εταιρεία Air SeaLines ξεκίνησε δρομολόγια συνδέοντας την Κέρκυρα με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τα Γιάννενα, το Μπρίντιζι και την Πάτρα για ένα διάστημα. Για μικρότερη χρονική περίοδο τα υδροπλάνα πραγματοποίησαν δρομολόγια και από το Λαύριο προς την Ιο, την Πάτμο και την Κάλυμνο. Η εταιρεία, η οποία διέκοψε τα δρομολόγιά της το 2008, είχε πραγματοποιήσει συνολικά περίπου 10.000 πτήσεις μεταφέροντας πάνω από 180.000 επιβάτες με 4 υδροπλάνα.

Πτήσεις για συντομότερο χρονικό διάστημα έκανε και η Argo Airways, η οποία πετούσε από τον Βόλο προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Από την εφημερίδα «Εθνος» (Μαρία Λιλιοπούλου) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα – Πολιτιστικό πρόγραμμα: Το νησί γιορτάζει όλο το καλοκαίρι

Από τον Κλήδονα και τα πανηγύρια, μέχρι το παραμύθι, τη μουσική και την ιστορία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κέας

Θάλασσα, πολυτέλεια, οικογένεια, περιπέτεια ή εξωτερικό; 10 προορισμοί για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Οι προορισμοί που αξίζουν τις μέρες και τις νύχτες σου από Αιγαίο μέχρι Ατλαντικό. Οδηγός για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Περιφερειακά αεροδρόμια: Πτώση στην επιβατική κίνηση για Σαντορίνη και Μύκονο τον Μάιο – Η εικόνα στα υπόλοιπα

Μείωση 21,4% στο αεροδρόμιο Σαντορίνης – Οριακά θετικό το ισοζύγιο της Μυκόνου, αλλά με απώλειες στο πεντάμηνο

Δήμος Τήνου: Σύλληψη ανεπιτήρητων ζώων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι

Υπενθύμιση προς τους κτηνοτρόφους για την υποχρεωτική σήμανση και επιτήρηση των ζώων – Πρόστιμα για παραβάσεις

Ελλ. Αστυνομία: Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε επιχείρηση στην Αμοργό

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ενώ αναζητούνται ακόμη δύο συνεργοί τους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν -45.100- ευρώ

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν οι προεγγραφές για τη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)

Δυνατότητα λειτουργίας της σχολής υπό προϋποθέσεις – Ανοιχτή η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψήφιους σπουδαστές

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Τυροκομείο Πιτταρά: Η βιώσιμη κτηνοτροφία της Νάξου που διαπρέπει εντός και εκτός Ελλάδας

Από μια μοσχίδα το 1970 στην κορυφή των διεθνών βραβείων – Μια ιστορία γάλακτος, μεράκι και οικογενειακής συνέπειας στις Μέλανες της Νάξου

Κυκλάδες: Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν άδεια κατασκευής

Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις Κυκλάδες – Πού θα «χτιστεί» το μέλλον του τουρισμού

Ελληνικά νησιά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: τουρισμός ή βιώσιμη ζωή;

Η παρακμή γεωργίας και αλιείας, η απώλεια δασών και η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση απειλούν το μέλλον των νησιών. Επιστήμονες και φορείς ζητούν άμεσα μέτρα για την ισορροπία ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος