Η ενημέρωση της Aegean Airlines για τις κινήσεις της στον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές και το παράδειγμα της επένδυσης στο αεροδρόμιο της Πάρου – Ποια η προτροπή για το Δημόσιο και ποιες είναι οι γραμμές στις οποίες θα εμπλακεί στο άμεσο μέλλον
Πολύ κουβέντα έγινε για τον διαγωνισμό των άγονων αεροπορικών γραμμών. Και έχουμε νικητές και …νικητές. Και το Δημόσιο είναι αυτό που αναδεικνύεται ως …πρωταθλητής. Μιλάμε για 36.000.000 ευρώ ετησίως όπου έφτασε, κατά μέσο όρο, το όφελος για το δημόσιο από το νέο διαγωνισμό εκμετάλλευσης 28 τακτικών αεροπορικών γραμμών παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών) την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Με βάση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, το συνολικό αντιστάθμισμα που θα καταβληθεί βάσει της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας ανέρχεται περίπου σε 9.000.000 ευρώ ετησίως, έναντι 45.000.000 ευρώ ετησίως που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.
Από εκεί και πέρα, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Aegean Airlines μείωσε την δυναμική της στους ουρανούς και θα δώσει το παρών σε τουλάχιστον 15 αεροπορικές άγονες γραμμές. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τα αποτελέσματα όπου τονίζει ότι έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη κατασκευής του 2014 με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και παράλληλα υπενθυμίζει στο Δημόσιο όπου θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για επενδύσεις σα μικρότερα αεροδρόμια «είναι σημαντικό το ελληνικό Δημόσιο να επιταχύνει τις μικρές αλλά απαραίτητες επενδύσεις ειδικά στα μέρη που υπάρχει σημαντική τουριστική ζήτηση» και φέρνει ως παράδειγμα την ανάπτυξη του αεροδρομίου στη Πάρο.
Οι γραμμές που πήρε έως το 2020 μέσω της OLYMPIC AIR οι γραμμές:
Αθήνα – Λέρος χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος,
Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος,
Αθήνα – Σκύρος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 1.894.712 ευρώ και
Ρόδος – Καστελόριζο έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 3.676.796 ευρώ
Και έως τον επόμενο Μάρτιο (με προοπτική για το 2021) με τη OLYMPIC AIR:
Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 606.884 ευρώ
Ρόδος – Κως– Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 508.930 ευρώ
Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 84.787 ευρώ,
Θεσσαλονίκη –Σκύρος έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 169.585 ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Aegean για τις άγονες γραμμές:
«Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές (για κάποιες έχει ήδη προκύψει νέα προκήρυξη), από την καλοκαιρινή περίοδο του 2017 η Olympic Air και μέσω αυτής το δίκτυο της AEGEAN θα συνεχίσει να έχει παρουσία σε 15 τουλάχιστον γραμμές, είτε σε αποκλειστικότητα, είτε παράλληλα με άλλες εταιρείες. Πρόσφατα μάλιστα επενδύσαμε και σε νέα αεροσκάφη κατασκευής του 2014 για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ποιοτικά την παρουσία μας.
Η AEGEAN από την πρώτη στιγμή που εξαγόρασε την Olympic Air στο τέλος του 2013 προχώρησε άμεσα σε μία σειρά από ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των άγονων γραμμών. Η πρώτη ενέργεια μας μετά την εξαγορά ήταν η πρόσκληση των δημάρχων των 16 άγονων γραμμών που εξυπηρετούσε η Olympic Air και η παρουσίαση του προγράμματος ενεργειών για την ανάπτυξη των νησιών αυτών. Είμαστε πολύ περήφανοι που 2 μόνο χρόνια αργότερα, το 2015, η μέση ανάπτυξη κίνησης σε αυτούς τους προορισμούς από την Αθήνα, ξεπέρασε το 50%. Σε αρκετά δε νησιά ήταν και σημαντικά υψηλότερη από αυτό το ποσοστό αύξησης. H ανάπτυξη δεν ήρθε τυχαία, αλλά με την ενίσχυση του δικτύου εξωτερικού της AEGEAN αλλά και με ειδικά προγράμματα, περισσότερες πτήσεις και ναύλους για διασύνδεση με το εξωτερικό που έφερε περισσοτέρους ξένους επισκέπτες.
Στην προετοιμασία για την νέα περίοδο των άγονων γραμμών, η AEGEAN και η Olympic Air συνεργάστηκαν με τις δημόσιες αρχές για να βελτιώσουν την προσβασιμότητα και τις υποδομές, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου της Πάρου. Αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις όπως εκείνη για τον διαχωρισμό των απαιτήσεων της λειτουργίας του πτητικού έργου σε 3 χρονικές περιόδους ανά έτος, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση από τους αερομεταφορείς με σημαντικά χαμηλότερο κόστος τόσο για τους αερομεταφορείς αλλά φυσικά και για το δημόσιο.
Είναι σημαντικό το ελληνικό δημόσιο να επιταχύνει τις μικρές αλλά απαραίτητες επενδύσεις ειδικά στα μέρη που υπάρχει σημαντική τουριστική ζήτηση, ώστε να διαμορφώσει συνθήκες λειτουργίας που θα επιτρέψουν στην εταιρεία μας ή και σε άλλους αερομεταφορείς να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην τοπική ανάπτυξη και μάλιστα με αυτοχρηματοδοτούμενο τρόπο. Αξίζει να τονιστεί ότι με μικρή επένδυση μπορεί να έρθει σημαντικό και άμεσο αποτέλεσμα όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Πάρου».