Σκληρή κόντρα σε Νομικό επίπεδο στο ΣτΕ για την προσφυγή Περιφέρειας, Δήμων, φορέων και φυσικών προσώπων εις βάρος του δημοσίου – Η απόφαση αναμένεται σε 3 μήνες μάξιμουμ και τον Δεκέμβριο έχουμε και δεύτερο …γύρο με εκ νέου συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σε «σφυροκόπημα» συνταγματικού επιπέδου εξελίχθηκε η χθεσινή (16/09) δικαστική διαμάχη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι νομικοί εκπρόσωποι διαφόρων παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων αλλά και μεμονωμένων κατοίκων (επιχειρηματιών) της πρώτης ομάδας νησιών όπου εφαρμόστηκε από 1-10-15 ο αυξημένος ΦΠΑ (23%), «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» με τον νομικό εκπρόσωπο του Δημοσίου, που ζήτησε από το ΣτΕ να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων ότι η αύξηση αυτή παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου.
Στη «μάχη» που δόθηκε ενώπιον 22 ανώτατων δικαστών στην Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Ν. Σακελλαρίου, οι νομικοί εκπρόσωποι νησιωτικών ομάδων της αρχικής εφαρμογής (Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Ρόδου, Σκιάθου) υποστήριξαν ότι τα σχετικά νομοθετικά μέτρα είναι επαχθέστατα, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους νησιώτες και παραβιάζουν κατάφωρα τις συνταγματικές επιταγές και την ενωσιακή κατευθυντήρια γραμμή για λήψη ενισχυτικών μέτρων ανάπτυξης στα νησιά.
Στις σχετικές προσφυγές, τις οποίες ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες για τη μεταγενέστερη αύξηση του ΦΠΑ σε άλλα 11 νησιά (Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Σκύρο, Τήνο, Μήλο, Κάρπαθο, Αλόννησο, Σίφνο, Τζια, Αντίπαρο) που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια ΣτΕ στις 2-12-16, υπογραμμίζεται ότι με την υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ τα νησιά μαραζώνουν και επιταχύνεται η οικονομική δυσπραγία εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και του απομονωτισμού τους, παρά τις συνταγματικές και διεθνείς επιταγές περί προστασίας τους.
«Φτάνει, όχι άλλη προστασία της νησιωτικότητας, έχουμε σκάσει πια από την πολλή προστασία», είπε ειρωνικά εκπρόσωπος των φορέων. Υπογραμμίζοντας τα τεράστια προβλήματα συγκοινωνίας, υγείας κ.λπ. που αντιμετωπίζουν τα νησιά, εξήγησε ότι χρειάζονται πολλές φορές διπλά και τριπλά δρομολόγια (αντί της μίας διαδρομής) με αυξημένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και βενζίνη για επαγγελματικές ενασχολήσεις, επίλυση καθημερινών προβλημάτων, επικοινωνία με κρατικές υπηρεσίες, κλπ., επισημαίνοντας ότι ζουν άνθρωποι εκεί και τον χειμώνα, όχι μόνο το καλοκαίρι.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι οι νόμοι 4336/15 και 4389/16 δεν παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος (και διεθνών συμβάσεων) για τη φορολογική ισότητα και αναλογικότητα, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις αιτιάσεις που πρόβαλαν οι αιτούντες, που ζήτησαν να γίνει και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Σύμβουλος Επικρατείας Ευ. Νίκα, σημείωσε ότι τίθεται και ζήτημα συνταγματικότητας του ν. 4389/16 (για αναδρομική κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων), ενώ ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί σε αυτήν τη δίκη τέτοιο θέμα, προσθέτοντας ότι η αρχική απόφαση για τον ΦΠΑ αναβαθμίστηκε και ανυψώθηκε σε επίπεδο νόμου και ότι δεν προκύπτει πως η Σύρος και η Πάρος μπορεί να έχουν μειωμένους συντελεστές, έναντι π.χ. της Γαύδου. Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες.
Αισιοδοξία
Την αισιοδοξία του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά την προσφυγή ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά, εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η προσφυγή (μεταξύ αυτών που προσέφυγαν είναι και η περιφέρεια) συζητήθηκε χθες το μεσημέρι στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην δήλωση του, ο Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει τα εξής: “Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δίνουμε ένα αγώνα δίκαιο, τίμιο, με επιχειρήματα, με την αλήθεια σημαία και οδηγό μας. Αντίπαλος μας είναι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα κατά των νησιών. Θα κερδίσουμε γιατί η αλήθεια και το δίκαιο είναι πάντοτε οι τελικοί νικητές. Θα κερδίσουμε γιατί δεν θα σταματήσουμε, δεν θα λυγίσουμε, δεν θα υποκύψουμε στις λογικές παραίτησης του παρελθόντος“.