Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΛιμάνι Πάρου: Ιδού η πρόταση για τις πλωτές κατασκευές

Λιμάνι Πάρου: Ιδού η πρόταση για τις πλωτές κατασκευές

|

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ώρα 19:00, στο δημαρχείο Πάρου / αίθουσα δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τη χρήση πλωτών κατασκευών για το Master Plan του Λιμένα Πάρου.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ώρα 19:00, στο δημαρχείο Πάρου / αίθουσα δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τη χρήση πλωτών κατασκευών για το Master Plan του Λιμένα Πάρου. Την πρόταση προκαταρκτικού σχεδιασμού και τη τεχνολογική μέθοδο θα παρουσιάσει ο κ. Γ. Καράβολος CEO της Seamark Marine ειδικός σε θέματα ship-to-shore facilities που εκπροσωπεί τους διεθνείς Σκανδιναβικούς ομίλους Trelleborg και τον γνωστό στη ναυτιλία όμιλο MacGREGOR που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει παρόμοια πλωτά συστήματα σε πολυάριθμες λιμενικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο τα τελευταία 42 χρόνια

Σας παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα:

Οι προτάσεις επέκτασης του λιμανιού Παροικιάς με χρήση πλωτών μέσων

Είναι γνωστό ότι μέρος της αρχαίας πόλης της Παρου βρίσκεται στοn βυθό του σημερινού λιμένα. Η ανάδειξή του θα ήταν αξιόλογο έργο πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας. Πέραν όμως αυτού, είναι και λόγος για τον οποίο το σημερινό λιμάνι δεν μπορεί να επεκταθεί με τη συμβατική μέθοδο των εκβαθύνσεων και επιχωματώσεων. 

Η προτεινόμενη μέθοδος επεκτάσεως στηρίζεται στη χρήση πλωτών ναυπηγημάτων μεγάλου εκτοπίσματος γνωστών διεθνώς ως «floating linkspans». Η μέθοδος είναι  θεσμοθετημένη με έγκριση Νηογνωμόνων (Lloyds, BV, κλπ) και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάνω από 125 λιμενικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο (πλην Ελλάδος) τα τελευταία 42 χρόνια. 

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί

Ο σχεδιασμός της κατασκευής και πρόσδεσης τους γίνεται με τη χρήση των δυσμενέστερων ωκεανογραφικών στοιχειών 200ετιας στη θέση στην οποία εγκαθίστανται με αντίστοιχη πιστοποίηση των διεθνών Νηογνωμόνων και των Ελληνικών φορέων πιστοποίησης.  

Η πρόσδεση τους γίνεται με ειδικό σύστημα κινητών βραχιόνων (quick fit arms) που κλειδώνουν σε δέστρες πακτωμένες στη στεριά και περιλαμβάνουν σύστημα προσκρουστήρων και μηχανισμό απορρόφησης όλων των δυνάμεων του κυματισμού, του αέρα και της κινητικής ενέργειας των πλοίων που παραβάλουν.  

Οι βραχίονες (quick fit arms) προβλέπεται να υποκαταστήσουν επίσης πλήρως τη χρήση πασάλων στήριξης ή αγκυρών (ρεμέντζων), ώστε να μην υπάρξει  οποιαδήποτε επέμβαση στον βυθό που θα ήταν απαγορευτικό από την αρχαιολογία.  Ταυτόχρονα οι βραχίονες είναι αποσπώμενοι επιτρέποντας τη ρυμούλκηση των πλωτών όταν απαιτηθεί σε άλλη τοποθεσία. 

Το κατάστρωμα των πλωτών ναυπηγημάτων μπορεί να είναι από άσφαλτο, ξύλο, ή σκυρόδεμα και να αποτελεί ενιαία συνέχεια του καταστρώματος της χερσαίας ζώνης, όπου απαιτείται, με χρήση ειδικών αρμών ζεύξεως και γεφυρώσεις. Το μεγάλο εκτόπισμα τους υποστηρίζει τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων επάνω τους και άλλων κατασκευών, όπως φυσούσες επιβατών κλπ., χωρίς την αίσθηση ότι περπατάς πάνω στη θάλασσα. 

Οι προδιαγραφές και η πιστοποίηση τους (special features notation) επιτρέπει τον δεξαμενισμό των πλωτών linkspans για συντήρηση ανά 25ετια ή και 50ετια, ώστε να είναι αδιάκοπη η λειτουργία του λιμένα. 

Τέλος, η ναυπήγηση τους γίνεται σε ναυπηγεία και έτσι σε αντίθεση με τα συμβατικά δομικά έργα,  δεν παρακωλύεται η κανονική λειτουργία του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης καθόσον χρόνο διαρκεί η κατασκευή τους. Ρυμουλκούνται στην τελική θέση τους όπου γίνεται η συναρμολόγηση και η πρόσδεση τους. Το μόνο δομικό έργο που συνήθως απαιτείται είναι η πάκτωση των δεστρών πρόσδεσης.

Τι προβλέπει η πρόταση

α. Την απελευθέρωση του παραλιακού δρόμου από τα αυτοκίνητα που αναμένουν τα οχηματαγωγά και τη διοχέτευση τους κατ’ ευθείαν από την περιφερειακή οδό σε πλωτό διάδρομο αυτοκινήτων τεσσάρων λωρίδων αναμονής και μίας λωρίδας ταχείας προσπέλασης, συνολικής δυναμικότητας 100 αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με χωροθέτηση προσθέτου χώρου στη σημερινή αποβάθρα. 

β. Τη δημιουργία πλωτής αποβάθρας παραβολής (πλαγιοδέτησης) κρουαζιερόπλοιων 150m ή και 180m στην επέκταση του σημερινού κυματοθραύστη στο Βιντζι. Δημιουργία διαδρόμου οχημάτων διπλής κατεύθυνσης για την πρόσβαση στο κρουαζιερόπλοιο θα γίνει με διαπλάτυνση του κυματοθραύστη με τη χρήση πλωτών linkspan προσδεμένων με βραχίονες στο χερσαίο τμήμα και ανακατασκευή του οδοστρώματος το οποίο θα επεκτείνεται και στο πλωτό τμήμα με χρήση αρμών διαστολής.

γ. Τη δημιουργία θέσης παραβολής 2 μικρότερων επιβατικών πλοίων 60m, κρουαζιέρας ή mega-yachts δίπλα στη σημερινή κύρια αποβάθρα.

δ. Τη δημιουργία 2 επιβατικών τερμιναλ πάνω στο πλωτό τμήμα για τους επιβάτες των οχηματαγωγών και τους επιβάτες κρουαζιέρας, 540m2 και 145m2 αντίστοιχα.  Τα κτίρια θα είναι κλιματιζόμενα από κρύσταλλο και μέταλλο με εξωτερικό αρχιτεκτονικό περίβλημα που θα παραπέμπει στην Παριανή παράδοση. Το ένα τουλάχιστον από αυτά προβλέπεται να έχει γυάλινο πάτωμα για τη θέαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του βυθού που θα αναδειχθούν. Η δυνατότητα μουσειακού εκθετηρίου και άλλων πολιτιστικών χρήσεων θα αποτελέσει αντικείμενο της περαιτέρω αναλυτικής μελέτης του έργου. 

ε. Τέλος, στη λεκάνη ανάμεσα στις νέες πλωτές λιμενικές εγκαταστάσεις προβλέπεται η δημιουργία πλωτής μαρίνας δυναμικότητας 30 περίπου σκαφών με όλες τις σύγχρονες ευκολίες. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα, στο επίκεντρο το νέο εμπορικό λιμάνι

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα - Ποιους συνάντησε και τι συζήτησαν στο τραπέζι του δημαρχιακού Μεγάρου

«Κατά βάθος νησιά»: Ο Θράσος Καμινάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Απείρανθο

Μια ξεχωριστή βραδιά γνωριμίας με τον συγγραφέα και τις «νησιωτικές» του ιστορίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, την Πέμπτη 24 Ιουλίου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas!

Νέα διεθνής διάκριση για το “χρυσάφι” της ναξιώτικης γης – Πρώτη σε λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα

Νάξος – Tortùga: Μια εμπειρία γεύσης και φύσης στην Πλάκα

Ένας χώρος με οικολογική συνείδηση, ναξιώτικη κουζίνα και πολιτιστικό όραμα, που σέβεται απόλυτα το νησιωτικό τοπίο

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα