Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΛεμόνι από χρυσάφι αλλά μόνο τα εισαγωγής

Λεμόνι από χρυσάφι αλλά μόνο τα εισαγωγής

|

Η παραγωγή λεμονιών στην Ελλάδα ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και σχετικά καλές τιμές (τιμή αγοράς ακόμη και στα 1,5 ευρώ στη Πελοπόννησο) αλλά τα εισαγόμενα από Αργεντινή και Τουρκία (!!!) κρατούν τις τιμές ψηλά που φτάνουν και στα 3 ευρώ στα σούπερ μάρκετ 

Είναι να αναρωτιέσαι μερικές φορές για το μέλλον της χώρας από τη στιγμή που αδυνατεί να αξιοποιήσει τις δικές της παραγωγικές δυνάμεις… Πριν από χρόνια η Ελλάδα με βάση την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Βόρεια Ελλάδα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ότι αφορά τη ζήτηση λεμονιών. Ειδικά εδώ στη Νάξο με βάση το κάμπο των Εγγαρών δεν υπήρχε καν η συζήτηση για το εάν θα έχουμε ή όχι λεμόνια Νάξου στα μανάβικα του νησιού. Όμως, ήρθε η στιγμή που στα μανάβικα ή τα σούπερ μάρκετ βλέπεις μόνο εισαγωγής… Και δη από την Αργεντινή ή την γειτονική Τουρκία και αναρωτιέσαι πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο… Η απάντηση; Σχετικά εύκολη και με βάση το …ανάθεμα στους ξένους και την πολιτική των κυβερνήσεων που σιγά σιγά προχώρησαν στον απογαλακτισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από το θέμα «πρωτογενής τομέας»…

Στο εξωτερικό

Σήμερα όμως; Φτάνουμε στο σημείο και με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην φθινοπωρινή περίοδο ότι τα λεμόνια είναι είδος …πολυτελείας. Που στην Ελλάδα; «Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται περίπου στα τρία ευρώ/κιλό επίσης». Και συνεχίζεται… «Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος και εξήγησε ότι η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και «γκρεμίστηκε το μαγαζί» λόγω παγετού. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην «καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους» υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο).

Οι τιμές για τον παραγωγό  

Τι γίνεται φέτος; ΟΙ τιμές με βάση τις πρώτες πληροφορίες θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα: Κυρίως μιλάμε για τα πρώιμα λεμόνια και δη στις περιοχές του Κιάτου και του Αιγίου. Συγκεκριμένα, τα πρώτα λεμόνια που κόπηκαν γύρω στις 30 Αυγούστου «έπιασαν» και το 1,5 ευρώ «για τους καλλιεργητές που έχουν σωστά συντηρημένα τα κτήματά τους και η παραγωγή τους έφτασε στο σωστό μέγεθος, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συλλογής». Όμως, άμεσα οι τιμές έπεσαν. Σε λιγότερο από δέκα ημέρες, η

τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1 – 1,2 ευρώ το κιλό. Την ίδια μέρα, την προηγούμενη Δευτέρα, οι ποσότητες που έφταναν στους πάγκους των λαϊκών ως ελληνικά λεμόνια πωλούνταν προς 2,5 – 3 ευρώ. Και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το μεγάλο λιανεμπόριο διακινεί μόνο εισαγόμενα λεμόνια στα 2,95 ευρώ Αργεντινής, μέχρι 3,47 ευρώ Τουρκίας (!!!!)  και το χειρότερο; Κύκλοι των παραγωγών εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η τιμή παραγωγού για τις εγχώριες ποσότητες θα διαμορφωθεί γύρω στα 90 λεπτά το κιλό.

Εξαγωγές

Την εκτίμηση αυτή αποδίδουν στο γεγονός αφενός ότι θα συγκομιστούν κι άλλες ποσότητες, αφετέρου ότι έχουν εισαχθεί ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες από την Αργεντινή, οι οποίες, λόγω των υψηλών τιμών που διακινήθηκαν, έχουν δημιουργήσει μεγάλο στοκ, το οποίο, προκειμένου να πουλήσουν οι εισαγωγείς, ρίχνουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα για την εγχώρια παραγωγή, ασκώντας πιέσεις στην τιμή παραγωγού.  Κι εάν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε ελληνικά λεμόνια ακόμη και σε περιόδους εκτός …σεζόν η απάντηση είναι απλή: τα εξάγουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και πΓΔΜ που ζητάνε σαν τρελοί λεμόνια. Κι όπως αναφέρουμε άνθρωποι της αγοράς «Εξάγουμε μεγάλες ποσότητες της παραγωγής μας, ως αποτέλεσμα των καλών τιμών που λαμβάνουμε κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το καλοκαίρι έχουμε έλλειψη στην εσωτερική αγορά και έτσι φέρνουμε από άλλες αγορές, όπως Τουρκία και Αργεντινή».

Αλλά πάντα υπάρχει και χειρότερο ε; Ε είναι ότι τα εισαγόμενα λεμόνια όχι μόνο πουλήθηκαν σε τρελές τιμές (ακόμη και +3.5 ευρώ) αλλά και σε κακή ποιότητα…  Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι τιμή εκκίνησης κατά μέσο όρο είναι στα 80 λεπτά το κιλό φάνει ακόμη και στα 25 λεπτά τα Χριστούγεννα τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 40 λεπτά το κιλό. Πώς να ανταγωνιστεί με όλα αυτά ο Ελληνας παραγωγός τον ξένο; 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ουρολογικό Ιατρείο στο Naxos Medical, γιατί η πρόληψη είναι ανδρική υπόθεση

Στις 20 & 21 Ιουνίου, το Ουρολογικό Τμήμα του Naxos Medical ανοίγει ξανά τις πόρτες του, ενισχύοντας την αντρική φροντίδα υγείας με σύγχρονα μέσα και βαθιά ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Μαριέττα Γαλάνη: Όταν η Παράδοση σμίγει με τη δημιουργία (mocktail) σε ένα ποτήρι

Από τη Νάξο με αγάπη – η Μαριέττα Γαλάνη παντρεύει τη μνήμη με τη μοντέρνα γεύση μέσα από ένα δροσιστικό mocktail με ντοματοχυμό.

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση