Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, άγονος για δεύτερη φορά αναδείχτηκε ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» – Η ενδιαφερόμενη εταιρεία δεν έκανε νέα πρόταση
Εμμμ, εύκολο είναι; Μπορεί η Οικονομία να ακμάζει, αλλά οι επενδυτές ακόμη δεν είναι έτοιμοι για τα ακίνητα της Ελλάδας. Κάτι που φάνηκε με την περίπτωση των Ιαματικών Πηγών Κύθνου και του Ξενία… Κι αυτό γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο σχετικός διαγωνισμός καταλήγει άγονος. Στον πρώτο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί το 2018 δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά.
Κατά τη δεύτερη προσπάθεια το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη. Και στην σχετική ανακοίνωση, τονίζεται: «Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε»
Ιστορικό κτήριο σχεδιασμένο από τον Τσίλερ
Το ακίνητο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό «Λουτρά» της Κύθνου. Αφορά οικόπεδο έκτασης 7.018,40 τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτηριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτήριο για υδροθεραπείες. Απέχει 5 χλμ. από τη χώρα του νησιού και βρίσκεται σε εγγύτητα με τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη μέσω των λιμανιών του Λαυρίου και του Πειραιά. Το συγκρότημα περιλαμβάνει: ξενοδοχείο 46 δωματίων, υδροθεραπευτήριο με 14 λουτήρες, υδρομασάζ, βοηθητικούς χώρους.
Η Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και την λουτροθεραπεία. Στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ετών 1871 και 1891 το κτίριο τροποποιήθηκε με βάση τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1964 – 1970.
Εντός του ακινήτου υπάρχουν οι δύο αναγνωρισμένες Ιαματικές Πηγές, η αλατούχα των Αγίων Αναργύρων και η σιδηρούχα του Κακκάβου. Μεταξύ του ακινήτου και της παραλίας, παρεμβάλλεται οικοδομικό τετράγωνο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου αφήνοντας ανεμπόδιστη τη θέα προς τη θάλασσα από το ΞΕΝΙΑ και το Υδροθεραπευτήριο.
Με πληροφορίες και φωτογραφία από την σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ