Εν όψει της νέας φορολογικής δήλωσης που κάνουμε αυτές τις ημέρες για το 2016 ας θυμηθούμε ότι εμείς ως Κυκλαδίτες έχουμε τον υψηλότερο μέσο όρο όσον αφορά το εισόδημα στο Αιγαίο και το δεύτερο υψηλότερο (μετά της Χίου) φόρο που πληρώνουμε
Αχ αυτή η Σαντορίνη και η Μύκονος. Ετσι για να πούμε ότι αυτοί φταίνε… Αλήθεια το ξέρετε ότι οι Κυκλάδες έχουν τον ψηλότερο μέσο φόρο που καταλογίζεται από την Εφορία σε όλο το Αιγαίο; Δεν το ξέρατε; Ε είδατε; Αυτές είναι πρωτιές. Όχι αστεία. Επίσης, έχουμε το δεύτερο ψηλότερο μέσο όρο εισοδήματος που δηλώνουμε μετά το Νόμο Χίου. Καλά εκεί έχουν την Μαστίχα. Είναι και εφοπλιστές. Εμείς; Επιχειρηματίες. Ξενοδόχοι και όλα τα υπόλοιπα. Ετσι δεν είναι;
Είναι σαν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος να αποδείξει ότι το Νότιο Αιγαίο δεν έχει από τα υψηλότερα ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη απλά και μόνο γιατί Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος έχουν υψηλά εισοδήματα… Βλέπετε τόσο οι Κυκλάδες όσο και τα Δωδεκάνησα πληρώνουν το γεγονός ότι αποτελούνται από δεκάδες νησιά που δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση μαζί τους όσον φορά την Οικονομία (και όχι μόνο) αλλά δυστυχώς λαμβάνονται υπόψη ως ένα σύνολο. Κι έτσι στο Νομό Κυκλάδων η Σαντορίνη και η Ανάφη που η απόστασή τους είναι κάτι λιγότερο από 10 μίλια είναι ουσιαστικά το ίδιο για τους …οικονομολόγους όταν το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων στα δύο αυτά νησιά είναι μέρα με τη νύχτα…
Γιατί τα λέμε όλα αυτά όμως; Μα γιατί ενόψει του νέου κύκλου υποβολής φορολογικών δηλώσεων (για το 2016) η εφημερίδα «Ημερησία» παρουσίασε το προφίλ των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα και τα ποσά των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα τη περασμένη χρονιά, αποκαλύπτεται παράλληλα και η δυναμική της κάθε περιοχής. Οπότε προσοχή στον πίνακα…
Οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Χίου, των Κυκλάδων, της Θεσσαλονίκης αλλά και οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι φορολογούμενοι που κατοικούν στη Ροδόπη, την Ευρυτανία, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο.
Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι πιο «πλούσιοι» φορολογούμενοι βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.701.233 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος μέσο εισόδημα 15.435 ευρώ και πλήρωσαν φόρο κατά μέσο όρο 2.014 ευρώ. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αν και βρίσκονται στην κορυφή με το υψηλότερο μέσο δηλωθέν εισόδημα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, γεγονός που αντανακλάται στα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία.
Που βρίσκονται οι Κυκλάδες;
Αντιστοίχως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις Κυκλάδες υποβλήθηκαν 60.954 δηλώσεις, με το μέσο όρο δηλωθέντα εισόδημα να ανέρχεται σε 11.642 ευρώ και κατά συνέπεια ο μέσος φόρος που καταβλήθηκε να είναι στα 1365 ευρώ. Αρα είμαστε στους πλούσιους.. Το ίδιο περίπου και στα Δωδεκάνησα… 10.950 ευρώ ο μέσος όρος εισοδήματος και 1.033 ο φόρος. Οσο για τον πρώτο νομό στο Αιγαίο; Είπαμε; Χίος: 12.522 ευρώ το εισόδημα και 1267 ο φόρος. Οσο για τον φτωχό νομό στο Αιγαίο; Αυτός της Λέσβου: 10.006 το εισόδημα και 863 ο φόρος αν και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ανά νησί σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ποιος ο μέσος όρος. Κι εκεί θα είχαμε εκπλήξεις…
Και οι… «φτωχοί»
Στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων, είναι ο νομός Ροδόπης αφού οι φορολογούμενοι που κατοικούν στον εν λόγω νομό δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 8.540 ευρώ, κάτω δηλαδή από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δεν έχουν παιδιά.
Το 2012 τα νοικοκυριά στη Ροδόπη είχαν εμφανίσει εισόδημα 11.708 ευρώ. Στη λίστα με τους φτωχούς νομούς περιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι της Ευρυτανίας με μέσο δηλωθέν εισόδημα 8.591 ευρώ, της Ηλείας με 8.593 ευρώ και της Αιτωλοακαρνανίας με μέσο εισόδημα 8.620 ευρώ. Πληθυσμιακά ο νομός με τους λιγότερους φορολογουμένους παραμένει αυτός της Ευρυτανίας, καθώς φορολογική δήλωση υποβάλλουν μόλις 9.108 νοικοκυριά.
Και οι διαφορές
Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2015 ανάλογα στοιχεία περί πλούσιων και φτωχών είχαμε μέσα από το ενημερωτικό σημείωμα της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2000-2012 οι περισσότερες περιφέρειες παρουσίασαν μείωση της ποσοστιαία σχέσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ προς το αντίστοιχο της χώρας με επιδόσεις κάτω του 100. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι κατά το 2012 το κατά κεφαλήν προϊόν της Αττικής υπερείχε κατά 33,4% της επόμενης πλουσιότερης περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, έναντι 3,9% το 2000.
Αναφορικά με την ταξινόμηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ανά Νομό (βλ πίνακα), σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 10 «πλουσιότερων» νομών προς το ανάλογο ΑΕΠ των 10 «φτωχότερων» παρουσίασε μικρή βελτίωση, καθώς υποχώρησε από 1,7 φορές υψηλότερο το 2000 σε 1,6 φορές το 2012. Επιπρόσθετα, αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ ανά νομό στην περίοδο 2000-2012, επισημαίνεται μεταξύ των 10 πλουσιότερων, η σχετικά μεγαλύτερη μέση ετήσια μεταβολή σημειώθηκε στην Αττική (+3,1%) ακολουθούμενη από τους νομούς Κοζάνης και Φλωρίνης (+2,4%), που επέτυχαν μέση μεταβολή ίση με το μέσο της χώρας (+2,4%), Αρκαδίας (+1,9%), Κεφαλληνίας (+1,8%) και Κερκύρας (+1,7%), ενώ ανάμεσα τους 10 πτωχότερους τη μεγαλύτερη μέση ετήσια μεταβολή παρουσίασαν οι νομοί Καστοριάς (+3,3%), Άρτας (+2,8%), Ευρυτανίας (+2,4%) και Τρικάλων (+2,0%).