Πωλητήρια και αναψυκτήρια του ΥΠΠΟΑ ετοιμάζονται για τη νέα θερινή περίοδο – Και η Νάξος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα – Τι γίνεται με τη Δήλο και το πρόβλημα που έχει το εκεί αναψυκτήριο
Δέκα κλειστά αναψυκτήρια σχεδιάζεται να ανοίξουν και να ενταχθούν το φετινό καλοκαίρι στο δίκτυο των 30 κυλικείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και εξοπλίζονται τα πωλητήρια με νέα προϊόντα ενόψει της θερινής περιόδου και του διευρυμένου ωραρίου για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πολιτιστικών Πόρων θα εκδώσει τις επόμενες μέρες τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων στη Νάξο, στο Κούλε Ηρακλείου, στο Σπήλαιο Ψυχρού στο Λασίθι, στη Σπιναλόγκα, στα κάστρα Πάργας, Κρητηνίας, Παλαμηδίου και Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο της Μήθυμνας και στο φρούριο της Κέρκυρας, με στόχο τα αναψυκτήρια να λειτουργήσουν ακόμη και από τα μέσα Απριλίου.
Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του αναψυκτηρίου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που θα λειτουργεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ μετά το Πάσχα θα ανοίξει και το πωλητήριό του.
Επιπλέον, ο ΟΔΑΠ θα προχωρήσει και ένα πρόγραμμα εκμίσθωσης καντινών για περίπου 15 σημεία σε απομακρυσμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στη Λαμία, στην Αρτα, στην Ηγουμενίτσα, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, στο Καστελλόριζο και αλλού, με χαμηλό ενοίκιο και με τη διαμεσολάβηση των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων. Σε μερικές περιπτώσεις το ενδιαφέρον των ιδιωτών είναι μικρό καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και τα κόστη της μετακίνησης και της διατήρησης ενός αναψυκτηρίου δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις Μυκήνες όπου δεν λειτουργεί το αναψυκτήριο εντός του αρχαιολογικού χώρου, τη λύση έχει δώσει η δημοτική αρχή με μια καντίνα που μισθώνει χώρο στο πάρκινγκ της περιοχής. Το αναψυκτήριο της Δήλου θα παραμείνει και φέτος κλειστό καθώς το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας και στη θέση του θα λειτουργήσουν αυτόματοι πωλητές νερού. Οι μελέτες για την αποκατάστασή του έχουν ξεκινήσει από τον ΟΔΑΠ αλλά το έργο δεν έχει ακόμα ωριμάσει.
Οι συμβάσεις που συνάπτουν οι επιχειρηματίες με τον οργανισμό είναι 18μηνες, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο ορισμένες να λήγουν μέσα στη θερινή περίοδο και οι μισθωτές να συνεχίσουν να καταβάλλουν το μίσθωμα και να παραμένουν στο αναψυκτήριο. Γι’ αυτό και στον προγραμματισμό του οργανισμού, όπως μας λέει η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη – Βαλάκου, είναι η επαναξιολόγηση της κατάστασης συνολικά και η σύναψη νέων συμβάσεων. «Θα γίνει μια μελέτη μέσα στη χρονιά με τον νέο νομικό μας σύμβουλο ώστε να προχωρήσουμε σε μια διαγωνιστική διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε τριετείς συμβάσεις με τους επιχειρηματίες, αλλά θα θέσουμε νέες προδιαγραφές ώστε όλα τα αναψυκτήρια να είναι υψηλής ποιότητας», σημειώνει. Ο ΟΔΑΠ θα εκμισθώσει καντίνες σε περίπου 15 σημεία απομακρυσμένων αρχαιολογικών χώρων.
Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 13 νέους χώρους, όπως στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις Μυκήνες, στο Ασκληπιείο της Κω, στην αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς κ.α., με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.
Πωλητήρια
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει προσληφθεί η πρώτη από τις τρεις φουρνιές των νέων ωρομίσθιων πωλητών που θα στελεχώσουν τα πωλητήρια του ΟΔΑΠ. Πέρυσι τα έσοδα των πωλητηρίων αυξήθηκαν κατά 20%, με τη συνολική επισκεψιμότητα να αγγίζει μόλις το 40% των επισκεπτών του 2019. Μέχρι και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό ήταν αρκετά αισιόδοξες, αλλά τώρα καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής.
Νέα προϊόντα σύγχρονου ντιζάιν, όπως κοσμήματα, τετράδια, παιχνίδια, έχουν μπει στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων.
Πάντως, τα 70 πωλητήρια του οργανισμού που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, έχουν ντυθεί στα χρώματα της νέας οπτικής ταυτότητας που έχει τίτλο «Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά» (Hellenic Heritage) και έχουν εξοπλιστεί με νέα προϊόντα σύγχρονου ντιζάιν με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ. «Εχουν παραχθεί πάνω από 400 κωδικοί προϊόντων και προσπαθούμε να έχουν όλα τα πωλητήρια, ακόμη και τα πιο μικρά, έστω και ένα μαγνητάκι.
Στη συλλογή των προϊόντων έχουν προστεθεί ομπρέλες, γραβάτες, μαντίλια, πορσελάνες, μολύβια, γόμες, μπρελόκ αλλά και ασημένια και επίχρυσα κοσμήματα με θέματα από αρχαιολογικούς χώρους, όπως η τρίαινα του Ποσειδώνα ή το σύμβολο του μαιάνδρου», μας λέει η μουσειολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ Αλεξάνδρα Χαριτάτου. Μέσα στη φετινή χρονιά θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του συστήματος της παρακαταθήκης στα πωλητέα αντικείμενα για να βρίσκονται στα ράφια το επόμενο καλοκαίρι.
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προγραμματίζεται η ανακαίνιση 30 πωλητηρίων και η κατασκευή 12 νέων σε εμβληματικά σημεία, όπως στην Ακρόπολη, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Κόρινθο, στην Επίδαυρο κ.α. Τα νέα πωλητήρια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Με πληροφορίες από την σελίδα Kathimerini.gr