Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - ΤΑΙΠΕΔ: Ζητείται επενδυτής για τη μαρίνα στο "νησί των ανέμων"

Κυκλάδες – ΤΑΙΠΕΔ: Ζητείται επενδυτής για τη μαρίνα στο “νησί των ανέμων”

|

Ζητούνται επενδυτές για 17 μαρίνες, με αργό ρυθμό οι διαδικασίες – Τι γίνεται για τις μαρίνες της Μυκόνου και της Ρόδου 

Αχ αυτές οι μαρίνες στην Ελλάδα… Μοιάζουν σαν το γεφύρι της Αρτας… Ολη μέρα ακούγονται φήμες για πώληση και στο τέλος; Τίποτα. Τουλάχιστον για μία έχουμ εξέλιξη… Ο λόγος για την μαρίνα Ιτέας, που όπως όλα δείχνουν περνάει στον έλεγχο του ομίλου Κυριακούλη… Τι γίνονται όμως με τις υπόλοιπες κι ανάμεσά τους δύο στο Νότιο Αιγαίο; Απλά σέρνονται οι διαγωνισμοί και η δικαιολογία της πανδημίας είναι καλή, αλλά όχι αρκετή… 

Τον Γενάρη του 2020, ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος (παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 κι από τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πρόεδρο) είχε δηλώσει για τις μαρίνες ότι «οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας»… Να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 60 τουριστικοί λιμένες, εκ των οποίων 30 είναι οργανωμένες μαρίνες. Επίσης, υπάρχουν 149 χωροθετημένοι τουριστικοί λιμένες.

Οπότε, σήμερα, αν δεν υπάρξει νέα παράταση την τελευταία στιγμή, αναμένεται η δεσμευτική προσφορά του ομίλου Κυριακούλη για τη σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Ιτέας. Όμως, η παραχώρηση των 17 τουριστικών λιμένων προχωρά με τον αραμπά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο όμιλος Κυριακούλη ήταν ο μοναδικός που είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την μαρίνα Ιτέας που έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 140 σκαφών και χερσαία ζώνη 25 στρεμμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα των τουριστικών λιμένων. Η μαρίνα είναι δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς. Στο Ταμείο υποστηρίζουν πως η παράταση αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος από ενδιαφερόμενους επενδυτές, αν και ορισμένοι την συνδέουν με αντιδράσεις από τον δήμο Καλαμαριάς και άλλους φορείς. Επιπλέον εκκρεμεί το προεδρικό διάταγμα για το νέο σχέδιο χωροθέτησης της χερσαίας ζώνης.

Για τη μαρίνα Μυκόνου, που επίσης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να υπάρξει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, στο ταμείο έχει περιέλθει ολόκληρο το λιμάνι του νησιού με τρεις διακριτές δραστηριότητες (επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα) καλύπτει μία έκταση 100 στρεμμάτων. Έτσι, για να προχωρήσει η παραχώρηση πρέπει να ολοκληρωθεί το Master Plan για το σύνολο του λιμανιού και στη συνέχεια να αξιολογηθεί ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης κάθε δραστηριότητας. 

Στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο προγραμματίζεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της μαρίνας Αργοστολίου. Η μαρίνα διαθέτει χερσαία ζώνη περίπου 50 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 190 σκαφών. Υπολογίζεται πως διαθέτει συνολική δομήσιμη επιφάνεια 3.300 τετραγωνικών μέτρων χρήσεων τουρισμού και αναψυχής.

Για τη μαρίνα Ζακύνθου στο ADP αναφέρεται πως διαθέτει χερσαία ζώνη 31 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 275 σκαφών. Αυτή την περίοδο διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος της μαρίνας με στόχο κάποια στιγμή να προχωρήσει η σύνταξη του τεύχους του διαγωνισμού.

Για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, με δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών και χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων, διεξάγεται, επίσης, τεχνικός και νομικός έλεγχος. Πρόκειται για τη μαρίνα που βρίσκεται έξω από μία εκ των πυλών της παλαιάς πόλης, από την οποία εξυπηρετούνται και τοπικές ακτοπλοϊκές γραμμές με μικρότερα πλοία, ενώ στη Ρόδο, να σημειωθεί, ότι υπάρχει και άλλη μια, σύγχρονη, ιδιωτική μαρίνα που λειτουργεί υπό την εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» και η οποία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης αγοραστή.

Πηγή: businessdaily.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο