Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - Σύλλογος Μελετητών - Μηχανικών: "Επιτέλους λύσεις στα προβλήματά μας"

Κυκλάδες – Σύλλογος Μελετητών – Μηχανικών: “Επιτέλους λύσεις στα προβλήματά μας”

|

Σύλλογος Μελετητών – Μηχανικών Κυκλάδων “Επιτέλους ριζική επίλυση στο θέμα των χορτολιβαδικών ιδιοκτησιών και δημιουργία έδρας Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στην Ερμούπολη” 

“….Μετά από 4 έτη επιτέλους και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι πλέον έχουμε μέτρα και δομές, διαδικασίες που λειτουργούν στο πλάι των νησιωτών και όχι απέναντι τους!”…. Δεν αρκεί; Μία πρόταση όλα τα λεφτά… Την ικανοποίησή του τόσο για τη δημιουργία έδρας Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στην Ερμούπολη, όσο και για την επίλυση των ζητημάτων που είχαν προκύψει με τα χορτολιβαδικά, εκφράζει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων. Και σημειώνει ” Η εικόνα της δέσμευσης χιλιάδων ιδιοκτησιών αρχικά φάνταζε ως κακόγουστο αστείο, σύντομα έγινε πραγματικότητα και εφιάλτης για χιλιάδες συμπολίτες μας…..  Φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητηθεί η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και να απαιτείται πολύχρονη και πολυέξοδη δικαστική διαδικασία για να αποδειχθεί το αυτονόητο…”  

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου)

” Από το 2018 διαβλέψαμε ότι με την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, οι στοχευμένες ασάφειες θα δημιουργούσαν προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Έτσι επιλέχθηκε μια «επιθετική» πολιτική ενημέρωσης της κοινής γνώμης όσον αφορά στην δέσμευση των πατρογονικών ιδιοκτησιών μέσω των στρεβλώσεων που προέκυπταν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ως γνώστες της Ελληνικής γραφειοκρατίας προβλέψαμε ότι η οδός θα ήταν δύσκολη. Οι Κυκλάδες είχαν λανθασμένα (;) «τσουβαλιαστεί» στον γενικό κανόνα. H εξαίρεση των Κυκλάδων σε σχέση με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου είχε ως εκ θαύματος μέσω των δασικών χαρτών . . . εξαιρεθεί !

Η εικόνα της δέσμευσης χιλιάδων ιδιοκτησιών αρχικά φάνταζε ως κακόγουστο αστείο, σύντομα έγινε πραγματικότητα και εφιάλτης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Δύσκολα μπορούσες να βρεις οικογένεια στις Κυκλάδες που να έμενε ανεπηρέαστη ιδιοκτησιακά. Φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητηθεί η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και να απαιτείται πολύχρονη και πολυέξοδη δικαστική διαδικασία για να αποδειχθεί το αυτονόητο. Ο Κυκλαδίτης να αποδείξει ότι η γη του …. του ανήκει. Μετά από ακατανόητες ενέργειες, οδηγήθηκαν οι νησιώτες σε αποξένωση από τις ιδιοκτησίες τους, μεταβάλλοντας «ων ουκ έστιν αριθμός» ιδιωτικές εκτάσεις σε ‘’εν γένει δασικές’’, επί της ουσίας σε έρημη – παραγωγικά – γη που διεκδικείται από το ελληνικό δημόσιο!

meleti.jpgΟι διατάξεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών των Κυκλάδων, την Μάνη, τα Επτάνησα και μεγάλο τμήμα της Κρήτης – περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητος υπέρ του ελληνικού δημοσίου – αλλά ακόμη και την ίδια καθ’ αυτή τη σημερινή επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κράτους και πολιτών. Ο κίνδυνος η πατρογονική γη να “αλλάξει” ιδιοκτησιακό καθεστώς μαζικά σε παραμεθόριες περιοχές ήταν προ των πυλών. Μία πρωτοφανής επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και μάλιστα υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά την επίπονη αλλά επιτυχημένη ενημέρωση, ακολούθησαν συναντήσεις επί συναντήσεων σε νησιά και λεκανοπέδιο Αττικής. Έρευνα, αλληλογραφία εκατοντάδων σελίδων, καταχωρήσεις στον τύπο, συνέργειες με λοιπούς φορείς, επιστημονικούς ή μη, Δήμους, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Επιμελητήριο Κυκλάδων. Συναντήσεις συν-εργασίας με βουλευτές Νομού Κυκλάδων, σε βουλευτικά ή υπουργικά γραφεία. Καταλυτικό δε ρόλο έπαιξε η πολυσυμμετοχική τηλεδιάσκεψη των Επιμελητηρίων της Ελλάδος, με τον κ. Ιωάννη Ρούσσο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και το σύλλογο μας να δίνουν το παρόν, όπως και το σύνολο των προέδρων των περιφερειακών επιμελητηρίων και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά και του προϊσταμένου της Γ. Δνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελου Γκουντούφα.

Μετά από 4 έτη επιτέλους και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι πλέον έχουμε μέτρα και δομές, διαδικασίες που λειτουργούν στο πλάι των νησιωτών και όχι απέναντι τους!

Συγκεκριμένα:

– Μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΝ, της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων, του προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων και των συλλόγων μας, κατέστη δυνατό να εκδίδεται από τη Δ/νση Δασών η ζητούμενη βεβαίωση ώστε να είναι δυνατή η σύνταξη και μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων εφόσον τα αιτούντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν καταχωρήσει υπέρ τους εμπράγματο δικαίωμα στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων και το Ελληνικό Δημόσιο βεβαιώσει ότι δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτού.

– Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων και παρεμβάσεις των Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και ιδιαιτέρως της Βουλευτή Κυκλάδων κ. Μονογυιού Αικατερίνης, αποφασίστηκε επιτέλους η τροποποίηση κοινής υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση και την εσωτερική οργάνωση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών (ΣΙΔΒΧΕ).

– Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίου με έδρα την Ερμούπολη Σύρου και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια των Κυκλάδων και της Σάμου, αφαιρούμενης της σχετικής τοπικής αρμοδιότητας από τα ΣΙΔΒΧΕ Πειραιά και Μυτιλήνης αντίστοιχα!

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά έτη που ιδρύεται στην έδρα του Νομού και της Περιφέρειας, κεντρικό Διοικητικό όργανο, μετά τη συνεχή αποδυνάμωση των περιφερειακών υπηρεσιών που εδρεύουν στις Κυκλάδες.

Η δικαίωση μας αυτή μας δίνει σθένος να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση και των άλλων τρεχόντων ζητημάτων, επ’ ωφέλεια του συνόλου των πολιτών:

– Την σύσταση διευρυμένων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στα νησιά των Κυκλάδων, συμβουλίων μιας στάσης κατά τα την διαδικασία εγκρίσεων αρχιτεκτονικών μελετών.

– Την εξεύρεση λύσης όσον αφορά στην υποστελέχωση και δυσλειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών στα νησιά των Κυκλάδων.

Στον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας στα νησιά των Κυκλάδων μέσω Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Νεκρός και ο κυβερνήτης του Φάντομ

Νεκρός είναι και ο κυβερνήτης του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας - Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Δικαίωση ανήλικης αθλήτριας στο ΑΣΕΑΔ μετά από προσφυγή

Μία ιστορία από αυτές που δεν πρέπει να ζει κανένας μα κανένας αθλητής ή αθλήτρια έζησε ο προπονητής Γιάννης Μπογιατζόλου και η κόρη του Αφεντούλα Μπογιατζόλου

Οι Ολλανδοί επιλέγουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για εναλλακτικές διακοπές

Η Μήλος και τέσσερα ακόμη νησιά από τα Δωδεκάνησα στην λίστα των Ολλανδών για τη καλοκαιρινή περίοδο

Τη Βασιλόπιτά της έκοψε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα.

To «Αμοργόραμα» υποψήφιο για το “Earth shot Prize 2023”

Το Βραβείο Earthshot απονέμεται σε πρωτοβουλίες και φορείς που αντικείμενο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Στοίχημα – Ισπανία: Θα ιδρώσει η Μπαρτσελόνα απόψε

Υπερέχει ποιοτικά η Λειψία, ζόρικη έξοδος για «Μπάρτσα» - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Φίλιππος Φόρτωμας: “Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εποχιακών υπαλλήλων”

Ο κ. Φόρτωμας, έθεσε υπόψιν των κ.κ Υπουργών την πρόσφατη επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα να κληθούν εποχιακοί εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού, με τη διαδικασία της μετάκλησης

Στοίχημα – Euroleague: Ποντάρουμε στην επιθετική δεινότητα του Μπέικον

Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναίκός. Αναμέτρηση στην Ισπανία με προβλήματα για τους "πράσινους" ... Η πρόταση από τον Koubanezos

Κόνσολας: “Δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών”

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών και αύξηση της επιχορήγησης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό