Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Πράξη γίνεται η βιώσιμη αλιεία σε Ανδρο και Κύθνο

Κυκλάδες: Πράξη γίνεται η βιώσιμη αλιεία σε Ανδρο και Κύθνο

|

Η βιώσιμη αλιεία ξεκινά να γίνεται πράξη σε Άνδρο και Κύθνο, με ενεργή συμμετοχή των παράκτιων ψαράδων

Η βιώσιμη αλιεία στις Βόρειες Κυκλάδες, και ειδικά στην Άνδρο και την Κύθνο, δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα όραμα, αλλά ξεκινάει και γίνεται πράξη, μέσα από το πρόγραμμα «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς, με τη συμμετοχή παράκτιων αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και έχει ως κεντρικό στόχο την υιοθέτηση και την εφαρμογή βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Παράκτιας Αλιείας Β. Κυκλάδων πραγματοποίησαν την τρίτη κατά σειρά επίσημη συνάντησή τους (15-16 Ιουνίου 2022), αυτή τη φορά διά ζώσης, προκειμένου να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία του έργου και των στόχων που έχουν τεθεί από κοινού, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Η ομάδα αλιέων από την Άνδρο και την Κύθνο, που συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή τους τελευταίους μήνες, κατάφεραν με την υποστήριξη των κύριων εμπλεκόμενων φορέων για την αλιεία στην περιοχή, να ψαρεύουν με βιώσιμες πρακτικές. Συγκεκριμένα, οι αλιείς πλέον χρησιμοποιούν πιο επιλεκτικά εργαλεία, εκφορτώνουν ψάρια με μεγαλύτερο μήκος διασφαλίζοντας ότι έχουν αναπαραχθεί τουλάχιστον μια φορά, αποφεύγουν να αλιεύουν προστατευόμενα είδη όπως καρχαρίες και σαλάχια, ενώ διακόπτουν εθελοντικά να ψαρεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές των δύο νησιών όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί ψαριών μικρού μεγέθους. Επίσης, την περίοδο Απρίλιος- Μάιος, που αποτελεί περίοδο αναπαραγωγής για την πλειονότητα των εμπορικών ψαριών, οι αλιείς μείωσαν σημαντικά την αλιευτική τους δραστηριότητα, είτε αποσύροντας συντονισμένα τα καΐκια τους για επισκευή, είτε συμμετέχοντας με αντισταθμιστικό όφελος σε δράσεις καθαρισμού μη προσβάσιμων παραλιών της Εναλείας στο πλαίσιο του προγράμματος της “Mediterranean CleanUp”.

Επιπλέον, κατά την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής συζητήθηκαν και τρόποι βελτίωσης της προώθησης και πώλησης των βιώσιμων αλιευμάτων στην αγορά, κάτι που αποτελεί ένα καίριο ζήτημα, καθώς επηρεάζει σημαντικά τους παράκτιους αλιείς στις Β. Κυκλάδες και το εισόδημά τους, ειδικά τη χειμερινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η σύγχρονη πλατφόρμα Abalobi, η οποία στηρίζει διεθνώς παράκτιους αλιείς μικρής κλίμακας που ψαρεύουν με βιώσιμες πρακτικές, να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε καταναλωτές και εστιατόρια, μέσω της ηλεκτρονικής ψαραγοράς AbalobiMarketplace, ενώ εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις για την πιθανή εφαρμογή της στα νησιά της Άνδρου και της Κύθνου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι αλιείς με την υποστήριξη του WWFΕλλάς και των άλλων μελών της Επιτροπής Συνδιαχείρησης, θα αποφασίσουν και θα προχωρήσουν στις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν την πρόσβαση των αλιευμάτων τους στην αγορά, αναδεικνύοντας τις βιώσιμες πρακτικές που πλέον υιοθετούνται.

Τέλος, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα δυο σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων που συμβάλλουν στη συλλογή δεδομένων με απώτερο στόχο την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών.

Α) Το πρόγραμμα «Αντιμετωπίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της παράκτιας αλιείας και της θαλάσσιας μεγαπανίδας στην Ελλάδα (INCA)», το οποίο συντονίζει το WWF Ελλάς και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, καθώς και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα του είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την παράκτια αλιεία αφού, εκτός των άλλων, τεκμηριώνεται η σημαντική απώλεια εισοδήματος των αλιέων από τις ζημιές από τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη, και κυρίως τα θαλάσσια θηλαστικά στα εργαλεία και στο αλίευμα. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα προωθηθούν στις αρμόδιες αρχές και θα είναι άμεσα δημόσια διαθέσιμα.

(Β) Το πρόγραμμα “GyarosMPAfisheriesknowledgesurvey: assessingapristineMediterraneanbiodiversityhotspot”, που υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)) στη Γυάρο.Τα αποτελέσματα και αυτού του προγράμματος είναι πολύ σημαντικά αφού τεκμηριώνεται η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποικιλίας, του μεγέθους και της κατάστασης των αλιευμάτων εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης  Περιοχής της Γυάρου, ως άμεσο αποτέλεσμα της προστασίας και της αποτελεσματικής φύλαξης της περιοχής. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα δημοσιοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Οι θετικές αλλαγές επιτυγχάνονται μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των άμεσα εμπλεκομένων. Σε αυτή την αρχή βασίζεται η φιλοσοφία και η λειτουργία της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Παράκτιας Αλιείας Β. Κυκλάδων. Οι παράκτιοι αλιείς είναι ίσως ο πιο σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα φορέων και οργανισμών που θα πρέπει να συζητούν και να συναποφασίζουν μέτρα προστασίας, τόσο της παράκτιας αλιείας, όσο και των θαλασσών μας», τονίζει ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου στο WWF Ελλάς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής