Πάρος, Νάξος, Τήνος, Δονούσα, Κίμωλος.. Οι επιχειρηματίες της Εστίασας (φαγητό) δίνουν την εικόνα της επόμενης ημέρας ενόψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινάει
Το αεράκι νοτισμένο, θαλασσινό, ξεχύνεται απαλά καταπάνω στις ξανθές κυκλαδίτικες αμμουδιές, ο ουρανός βαθύς γαλανός, το πέλαγος ασημένιο, στον ορίζοντα ούτε πανί ούτε καραβόσκαρο, όμως οι επιχειρηματίες εστίασης είναι σε πυρετό προετοιμασίας. Πλένουν αυλές, τακτοποιούν τραπέζια και καρέκλες.
«Εχουμε εφοδιαστεί με αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, έχουμε ρυθμίσει τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στις δύο αυλές του μαγαζιού, την ημιυπαίθρια μπροστά και την υπαίθρια στο πίσω μέρος», λέει η Υπαπαντή Καλογρίτσα από το εστιατόριο «Μπουνταράκι» στην Παροικιά της Πάρου. «Δεν είναι τα τραπέζια πολύ λιγότερα, αλλά οι καρέκλες· αν είχαμε 80, τώρα έχουν μείνει 30. Φροντίζουμε να απέχουν μεταξύ τους, πλάτη με πλάτη, 1,70 μ., αν υπάρχει καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά η απόσταση είναι 1,10 μ. και αν δεν υπάρχουν καρέκλες η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών είναι 70 εκατοστά, δηλαδή όπως ορίζει ο κανονισμός. Ξεκινάμε με τέσσερα άτομα προσωπικό, τρία λιγότερα από πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κόσμος, οι πτήσεις από το εξωτερικό προς νησιά με διεθνή αεροδρόμια ξεκινούν την 1η Ιουλίου. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός, τα πράγματα οικονομικά είναι δύσκολα για όλους. Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία για όλο τον Ιούνιο και επανεκκινούν νωρίς, άρα οι διακοπές τους θα είναι μέχρι 15 Αυγούστου. Ομως αισιοδοξούμε», καταλήγει η κ. Καλογρίτσα.
Την αισιοδοξία της μοιράζεται και ο Αντώνης Ψάλτης από το εστιατόριο «Ηταν ένα μικρό καράβι» στην Τήνο. «Εχουμε ανάγκη να είμαστε αισιόδοξοι για μας τους ίδιους, αλλά και τους πελάτες που θα έρθουν στο μαγαζί. Πιστεύουμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πάμε καλά γιατί δουλεύουμε κυρίως με εγχώριο τουρισμό. Δεν θα είναι όπως πέρυσι, αλλά εκτιμούμε ότι θα έρθει κόσμος στο νησί. Θα ανοίξουμε την Πέμπτη, γιατί έχουμε ακόμη αρκετές προετοιμασίες, απολυμάνσεις, το μαγαζί έμεινε τρεις μήνες κλειστό». Τα τραπέζια στην αυλή του εστιατορίου ήταν πάντα τοποθετημένα σε αποστάσεις μεταξύ τους, «έτσι δεν θα μειωθεί σημαντικά η δυναμική του μαγαζιού όπως συμβαίνει στα περισσότερα εστιατόρια. Θα ξεκινήσουμε με το ίδιο προσωπικό με πέρυσι, άλλωστε είναι κυρίως συγγενείς και φίλοι, που μας στήριξαν στις καλές εποχές, οφείλουμε να τους στηρίξουμε τώρα κι εμείς. Στην κουζίνα, το μόνο καινούργιο είναι η χρήση μάσκας, όλα τα υπόλοιπα τα τηρούσαμε, σκούφους, γάντια, καλά αεριζόμενους χώρους, απολύμανση της κουζίνας με πιστοποιημένα είδη καθαρισμού, οπότε δεν αλλάζουν πολλά. Πάντα είχαμε αποστειρωτές για σκεύη και μαχαιροπίρουνα, τα επαγγελματικά πλυντήρια δουλεύουν σε θερμοκρασίες 90 βαθμών για αρκετό χρόνο, ενώ υπάρχουν και οι φορητές συσκευές UV ακτινοβολίας, για επιπλέον αποστείρωση», εξηγεί ο κ. Ψάλτης.
Ούτε το εστιατόριο «Δουκάτο» στη Νάξο άνοιξε χθες, θα λειτουργήσει από τις 2 Ιουνίου. «Δεν είμαστε ακόμη απολύτως έτοιμοι, κυρίως όμως προτιμούμε να ανοίξουμε μαζί με τα ξενοδοχεία – τα ετήσιας λειτουργίας ανοίγουν 1η Ιουνίου, τα εποχικής 15 Ιουνίου» λέει ο υπεύθυνος του εστιατορίου Ιωσήφ Καρουάνας. «Σχεδόν όλη η εστίαση στα νησιά στηρίζεται στον τουρισμό. Η ζήτηση από τον ντόπιο πληθυσμό είναι μικρή αναλογικά με τον αριθμό των εστιατορίων, επιπλέον οι περισσότεροι τώρα ασχολούνται με το άνοιγμα των δικών τους επιχειρήσεων» εξηγεί ο ίδιος. «Και καθώς επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ., ξεκινάμε με το 50% της δυναμικής του μαγαζιού».
Αντιθέτως, από χθες άνοιξε το εστιατόριο «Σημαδούρα» στη μικρή γραφική Δονούσα, όμως κι αυτό με τα μισά τραπέζια. Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους εξωτερικούς μας χώρους» σημειώνει η ιδιοκτήτριά του Χρύσα Νικολοπούλου. Το προσωπικό έχει μειωθεί από τα τρία άτομα σε ένα. Η κ. Νικολοπούλου πιστεύει ότι ο τουρισμός θα περιοριστεί στο ένα τρίτο φέτος το νησί. «Η στήριξη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από την Ιταλία, φέτος δεν θα υπάρξει. Αγνωστο είναι αν θα έρθουν και οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι περιπατητές και προτιμούν να κάνουν διακοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι Ελληνες, με τις οικονομικές δυσκολίες και τα ανοιχτά σχολεία, είναι δύσκολο να ταξιδέψουν άμεσα. Το νησί είναι άδειο, κρατήσεις έχουν γίνει για την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα. Πουθενά στις Μικρές Κυκλάδες δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον Ιούνιο. Ομως η Δονούσα έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να δεχθεί κόσμο».
«Ανοίξαμε, δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο κλειστά» λέει ο Αποστόλης Βεντούρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ποστάλι» στην Κίμωλο. «Τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Αρχικά θα απασχολήσουμε λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες. Με βάση τον κανονισμό, ο εξωτερικός μου ιδιόκτητος χώρος μπορεί να δεχθεί έως 12 άτομα. Αναμένουμε για τον δημόσιο χώρο που θα μας διατεθεί» περιγράφει καταλήγοντας: «Ελπίζουμε να έχει κόσμο Ιούλιο-Αύγουστο και όλα να πάμε καλά. Διότι, αν υπάρξει κρούσμα, τα πάντα θα αλλάξουν».
«Ασάφεια στον νόμο»
Τη δυνατότητα χρήσης και του εσωτερικού χώρου αναμένει, προκειμένου να ανοίξει, ο Γιάννης Βλάχος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Βενετσιάνικο πηγάδι» στην Κέρκυρα και γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Κέρκυρας. «Με βάση το ένα άτομο ανά 2 τ.μ. μπορώ να δεχθώ στον εξωτερικό χώρο μου μόνο 15 άτομα, που δεν αρκούν για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής μου. Παραμένω λοιπόν προς το παρόν σε αναστολή. Ομως, οι περισσότεροι ανοίγουν λαμβάνοντας υπόψη τους τις ενδεδειγμένες αποστάσεις των τραπεζιών –ανά 70 πόντους σε κάθετη διάταξη, ανά 1,70 μ. σε οριζόντια–που επιτρέπει 1 άτομο ανά 1,2 τ.μ. και όχι ανά 2 τ.μ. Υπάρχει αυτή η ασάφεια στον νόμο, ωστόσο ο έλεγχος θα γίνει με βάση το 1 άτομο ανά 2 τ.μ. και τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Η κυβέρνηση έχει χειριστεί σωστά την κατάσταση, αλλά το κομμάτι της εστίασης δεν το έχει βοηθήσει αρκετά –π.χ. δεν είναι αρκετή η μείωση του ΦΠΑ στο 13% μόνο στα αναψυκτικά και τα ροφήματα– γι’ αυτό και υπάρχουν διαμαρτυρίες».