Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Πότε θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια στα νησιά;

Κυκλάδες: Πότε θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια στα νησιά;

|

Πάρος, Νάξος, Τήνος, Δονούσα, Κίμωλος..  Οι επιχειρηματίες της Εστίασας (φαγητό) δίνουν την εικόνα της επόμενης ημέρας ενόψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινάει 

Το αεράκι νοτισμένο, θαλασσινό, ξεχύνεται απαλά καταπάνω στις ξανθές κυκλαδίτικες αμμουδιές, ο ουρανός βαθύς γαλανός, το πέλαγος ασημένιο, στον ορίζοντα ούτε πανί ούτε καραβόσκαρο, όμως οι επιχειρηματίες εστίασης είναι σε πυρετό προετοιμασίας. Πλένουν αυλές, τακτοποιούν τραπέζια και καρέκλες.

«Εχουμε εφοδιαστεί με αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, έχουμε ρυθμίσει τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στις δύο αυλές του μαγαζιού, την ημιυπαίθρια μπροστά και την υπαίθρια στο πίσω μέρος», λέει η Υπαπαντή Καλογρίτσα από το εστιατόριο «Μπουνταράκι» στην Παροικιά της Πάρου. «Δεν είναι τα τραπέζια πολύ λιγότερα, αλλά οι καρέκλες· αν είχαμε 80, τώρα έχουν μείνει 30. Φροντίζουμε να απέχουν μεταξύ τους, πλάτη με πλάτη, 1,70 μ., αν υπάρχει καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά η απόσταση είναι 1,10 μ. και αν δεν υπάρχουν καρέκλες η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών είναι 70 εκατοστά, δηλαδή όπως ορίζει ο κανονισμός. Ξεκινάμε με τέσσερα άτομα προσωπικό, τρία λιγότερα από πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κόσμος, οι πτήσεις από το εξωτερικό προς νησιά με διεθνή αεροδρόμια ξεκινούν την 1η Ιουλίου. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός, τα πράγματα οικονομικά είναι δύσκολα για όλους. Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία για όλο τον Ιούνιο και επανεκκινούν νωρίς, άρα οι διακοπές τους θα είναι μέχρι 15 Αυγούστου. Ομως αισιοδοξούμε», καταλήγει η κ. Καλογρίτσα.

Την αισιοδοξία της μοιράζεται και ο Αντώνης Ψάλτης από το εστιατόριο «Ηταν ένα μικρό καράβι» στην Τήνο. «Εχουμε ανάγκη να είμαστε αισιόδοξοι για μας τους ίδιους, αλλά και τους πελάτες που θα έρθουν στο μαγαζί. Πιστεύουμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πάμε καλά γιατί δουλεύουμε κυρίως με εγχώριο τουρισμό. Δεν θα είναι όπως πέρυσι, αλλά εκτιμούμε ότι θα έρθει κόσμος στο νησί. Θα ανοίξουμε την Πέμπτη, γιατί έχουμε ακόμη αρκετές προετοιμασίες, απολυμάνσεις, το μαγαζί έμεινε τρεις μήνες κλειστό». Τα τραπέζια στην αυλή του εστιατορίου ήταν πάντα τοποθετημένα σε αποστάσεις μεταξύ τους, «έτσι δεν θα μειωθεί σημαντικά η δυναμική του μαγαζιού όπως συμβαίνει στα περισσότερα εστιατόρια. Θα ξεκινήσουμε με το ίδιο προσωπικό με πέρυσι, άλλωστε είναι κυρίως συγγενείς και φίλοι, που μας στήριξαν στις καλές εποχές, οφείλουμε να τους στηρίξουμε τώρα κι εμείς. Στην κουζίνα, το μόνο καινούργιο είναι η χρήση μάσκας, όλα τα υπόλοιπα τα τηρούσαμε, σκούφους, γάντια, καλά αεριζόμενους χώρους, απολύμανση της κουζίνας με πιστοποιημένα είδη καθαρισμού, οπότε δεν αλλάζουν πολλά. Πάντα είχαμε αποστειρωτές για σκεύη και μαχαιροπίρουνα, τα επαγγελματικά πλυντήρια δουλεύουν σε θερμοκρασίες 90 βαθμών για αρκετό χρόνο, ενώ υπάρχουν και οι φορητές συσκευές UV ακτινοβολίας, για επιπλέον αποστείρωση», εξηγεί ο κ. Ψάλτης.

Ούτε το εστιατόριο «Δουκάτο» στη Νάξο άνοιξε χθες, θα λειτουργήσει από τις 2 Ιουνίου. «Δεν είμαστε ακόμη απολύτως έτοιμοι, κυρίως όμως προτιμούμε να ανοίξουμε μαζί με τα ξενοδοχεία – τα ετήσιας λειτουργίας ανοίγουν 1η Ιουνίου, τα εποχικής 15 Ιουνίου» λέει ο υπεύθυνος του εστιατορίου Ιωσήφ Καρουάνας. «Σχεδόν όλη η εστίαση στα νησιά στηρίζεται στον τουρισμό. Η ζήτηση από τον ντόπιο πληθυσμό είναι μικρή αναλογικά με τον αριθμό των εστιατορίων, επιπλέον οι περισσότεροι τώρα ασχολούνται με το άνοιγμα των δικών τους επιχειρήσεων» εξηγεί ο ίδιος. «Και καθώς επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ., ξεκινάμε με το 50% της δυναμικής του μαγαζιού».

simadoura.jpg

Αντιθέτως, από χθες άνοιξε το εστιατόριο «Σημαδούρα» στη μικρή γραφική Δονούσα, όμως κι αυτό με τα μισά τραπέζια. Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους εξωτερικούς μας χώρους» σημειώνει η ιδιοκτήτριά του Χρύσα Νικολοπούλου. Το προσωπικό έχει μειωθεί από τα τρία άτομα σε ένα. Η κ. Νικολοπούλου πιστεύει ότι ο τουρισμός θα περιοριστεί στο ένα τρίτο φέτος το νησί. «Η στήριξη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από την Ιταλία, φέτος δεν θα υπάρξει. Αγνωστο είναι αν θα έρθουν και οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι περιπατητές και προτιμούν να κάνουν διακοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι Ελληνες, με τις οικονομικές δυσκολίες και τα ανοιχτά σχολεία, είναι δύσκολο να ταξιδέψουν άμεσα. Το νησί είναι άδειο, κρατήσεις έχουν γίνει για την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα. Πουθενά στις Μικρές Κυκλάδες δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον Ιούνιο. Ομως η Δονούσα έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να δεχθεί κόσμο».

«Ανοίξαμε, δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο κλειστά» λέει ο Αποστόλης Βεντούρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ποστάλι» στην Κίμωλο. «Τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Αρχικά θα απασχολήσουμε λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες. Με βάση τον κανονισμό, ο εξωτερικός μου ιδιόκτητος χώρος μπορεί να δεχθεί έως 12 άτομα. Αναμένουμε για τον δημόσιο χώρο που θα μας διατεθεί» περιγράφει καταλήγοντας: «Ελπίζουμε να έχει κόσμο Ιούλιο-Αύγουστο και όλα να πάμε καλά. Διότι, αν υπάρξει κρούσμα, τα πάντα θα αλλάξουν».

«Ασάφεια στον νόμο»

Τη δυνατότητα χρήσης και του εσωτερικού χώρου αναμένει, προκειμένου να ανοίξει, ο Γιάννης Βλάχος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Βενετσιάνικο πηγάδι» στην Κέρκυρα και γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Κέρκυρας. «Με βάση το ένα άτομο ανά 2 τ.μ. μπορώ να δεχθώ στον εξωτερικό χώρο μου μόνο 15 άτομα, που δεν αρκούν για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής μου. Παραμένω λοιπόν προς το παρόν σε αναστολή. Ομως, οι περισσότεροι ανοίγουν λαμβάνοντας υπόψη τους τις ενδεδειγμένες αποστάσεις των τραπεζιών –ανά 70 πόντους σε κάθετη διάταξη, ανά 1,70 μ. σε οριζόντια–που επιτρέπει 1 άτομο ανά 1,2 τ.μ. και όχι ανά 2 τ.μ. Υπάρχει αυτή η ασάφεια στον νόμο, ωστόσο ο έλεγχος θα γίνει με βάση το 1 άτομο ανά 2 τ.μ. και τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Η κυβέρνηση έχει χειριστεί σωστά την κατάσταση, αλλά το κομμάτι της εστίασης δεν το έχει βοηθήσει αρκετά –π.χ. δεν είναι αρκετή η μείωση του ΦΠΑ στο 13% μόνο στα αναψυκτικά και τα ροφήματα– γι’ αυτό και υπάρχουν διαμαρτυρίες».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.