Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες (Πάρος): Από την Παροικιά στο Καμινάκι (το νέο εμπορικό λιμάνι) το...

Κυκλάδες (Πάρος): Από την Παροικιά στο Καμινάκι (το νέο εμπορικό λιμάνι) το 2023 (!!!)

|

Ο Δήμος Πάρου ανακοινώνει ότι το 2023 θα ξεκινήσει η μεταφορά του Εμπορικού λιμανιού από την Παροικιά στο νέο λιμάνι στη θέση Καμινάκι – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος 

«Μετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων σε όλο τον νησί, και την επικείμενη ολοκλήρωση και έγκριση του MasterPlan του κεντρικού λιμένα μας στην Παροικιά,  ένα ακόμη σπουδαίο έργο που αναβαθμίζει τις λιμενικές υποδομές και θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, θα είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί τον επόμενο χρόνο”. Η δήλωση του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου που σηματοδοτεί μία ακόμη θετική εξέλιξη για το γειτονικό νησί της Πάρου… Ποια; Μα το γεγονός ότι το 2023 – σε δύο χρόνια περίπου – θα ξεκινήσε η μεταφορά του εμπορικού λιμανιού από την Παροικιά της Πάρου στη θέση “Καμινάκι” στην Μαρπησσα όπου και δημιουργείται το νέο εμπορικό λιμάνι του νησιού.. Την ίδια ώρα στη Νάξο; Δύο πλοία, ένα ταχύπλοο και ένα επιβατικό “παλεύουν” για το ποιο θα μπει πρώτο στο κεφάλι ώστε να αποφύγει την καθυστέρηση στο δρομολόγιό του. Και μιλάμε για πλοία επιπέδου “Αρτεμις”….  

Αναλυτικά, το δελτίο Ενημέρωσης από το Δήμο Πάρου 

 Συγκεκριμένα, η εκπόνηση και έγκριση του συνόλου των μελετών του έργου της μεταφοράς του Εμπορικού Λιμένα Παροικιάς Πάρου στη θέση Καμινάκι αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022, οπότε και θα γίνει η δημοπράτηση του έργου, με στόχο στη συνέχεια να εκκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του.

• Η παραπάνω εκτίμηση αναφέρεται στο από 26.05.2021 υπ’αρ. πρωτ. 136602 της Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την κατάσταση και την πορεία του έργου.

• Στο έγγραφό αναφέρονται μεταξύ άλλων το ιστορικό του θέματος, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 15-12-2017, στην οποία συμμετείχαν και διεκδίκησαν το έργο για λογαριασμό του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Καραχάλιος και υπηρεσιακοί παράγοντες, και στην οποία δόθηκε η θετική γνωμοδότηση επί του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α) του Προγραμματικού Σχεδίου του Νέου Εμπορικού Λιμένα Πάρου στη θέση Καμινάκι.

Με βάση το Προγραμματικό Σχέδιο, υπεγράφη στις 12-09-2019 η σύμβαση της μελέτης με τίτλο «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ Α’ΦΑΣΗΣ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥ», με συνολική προθεσμία για την εκπόνησή της 26 μήνες. Έκτοτε έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί οι μελέτες του Α’ Σταδίου. Ειδικότερα, οι τοπογραφικές – βυθομετρικές αποτυπώσεις και λοιπές υποστηρικτικές μελέτες και έρευνες (μελέτη κυματικής διαταραχής, ακτομηχανική μελέτη, η μελέτη πλοήγησης-ναυσιπλοΐας και γεωτεχνική έρευνα και μελέτη), οι μελέτες των λιμενικών και υδραυλικών έργων καθώς και των συγκοινωνιακών έργων (οδοποιίας) που βρίσκονται σε στάδιο προμελέτης, η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που βρίσκεται σε στάδιο οριστικής μελέτης, καθώς και η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και η χωροταξική μελέτη.
Όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα αποσταλεί άμεσα στους συναρμόδιους φορείς, για διαβούλευση και παροχή γνωμοδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση της απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων είναι απαραίτητη για την εκπόνηση και έγκριση του επόμενου σταδίου μελετών.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Ι. Κωβαίος, ανέφερε σχετικά «Μετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων σε όλο τον νησί, και την επικείμενη ολοκλήρωση και έγκριση του Master Plan του κεντρικού λιμένα μας στην Παροικιά, ένα ακόμη σπουδαίο έργο που αναβαθμίζει τις λιμενικές υποδομές και θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, θα είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί τον επόμενο χρόνο.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών εξυπηρέτησης της ναυσιπλοΐας, των μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού. Με το βλέμμα στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέα προγράμματα και μεγάλες προσφορές

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.