Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Οι προτάσεις της ΙΝΣΕΤΕ για αεροδρόμια και λιμάνια σε Νάξο, Πάρο,...

Κυκλάδες: Οι προτάσεις της ΙΝΣΕΤΕ για αεροδρόμια και λιμάνια σε Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη

|

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με σκοπό την αύξηση ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό… Δείτε τι αναφέρουν για τις Κυκλάδες και βελτίωση υποδομών σε Νάξο (λιμάνι – αεροδρόμιο), Σαντορίνη (Λιμάνι – απορρίμματα, οδικό δίκτυο), Σχοινούσα (λιμάνι) και Πάρο (λιμάνι – αεροδρόμιο) 

Πριν από μερικές ημέρες, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) παρουσιάσε τη μελέτη για τις: «Επενδύσεις σε Δημόσιες Υποδομές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα» και σ’ αυτή παρουσιάζεται μία καταγραφή δημόσιων έργων, που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι του τουριστικού τομέα θεωρούν κρίσιμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας των τουριστικών προορισμών και συνεπώς απαραίτητα για τη διατήρηση και βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους. Οι προτάσεις για τη δημιουργία και βελτίωση κρίσιμων για τους προορισμούς δημόσιων υποδομών, βασίστηκε σε εκτενή πρωτογενή έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στα μέλη του ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με την GBR Consulting.

Τα προτεινόμενα έργα καλύπτουν το σύνολο των περιφερειών της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μιας. Στον κατάλογο έργων περιλαμβάνονται δημόσιες επενδύσεις σχετικές με: Αεροδρόμια: Αναγκαίες αναβαθμίσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί υποδομών , Λιμάνια και μαρίνες: Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, αξιοποιήσεις λιμανιών, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις λιμενικών υποδομών και μαρινών, δίκτυο τουριστικών λιμένων, κλπ. 

santorinn.jpg

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι προτάσεις για τις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς: Νάξο (λιμάνι – αεροδρόμιο), Σαντορίνη (Λιμάνι – απορρίμματα, οδικό δίκτυο), Σχοινούσα (λιμάνι), Σύρος και Πάρο (λιμάνι – αεροδρόμιο)

Για τη Νάξο …

Επέκταση του αεροδρομίου της Νάξου

✓Επέκταση διαδρόμου από 900 μ. σε 1200 μ. και χώρων στάθμευσης αεροσκαφών. Βελτίωση έργων υδραυλικής προστασίας (έργα αποστράγγισης –αποχέτευσης ομβρίων υδάτων), έργων πρόσβασης όπως επίσης περίφραξης και φωτοσκίασης διαδρομών

✓Υπάρχουν μελέτες με ελλείψεις και χωρίς Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Υπάρχει αίτημα από την διεύθυνση αεροδρομίων για ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για το έργο από το πακέτο των περιφερικών αεροδρομίων. Πρέπει το ΥΠΟΜΕΔΙ (Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων) να εγκρίνει τις προτάσεις της διεύθυνσης αεροδρόμιων για την ωρίμανση του έργου.

Αναβάθμιση λιμανιού, Νάξος

✓Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα τα οποία έχουν μελετηθεί για την κατασκευή του νέου προβλήτα και την εκβάθυνση του λιμανιού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την εξυπηρέτηση του νησιού, σε περίπτωση ζημιών στις υπάρχουσες προβληματικές λιμενικές υποδομές υπάρχει κίνδυνος διακοπής των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Για τη Σχοινούσα

Κατασκευή λιμανιού, Σχοινούσα

✓Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου λιμανιού. Οι σημερινές λιμενικές υποδομές είναι ιδιαίτερα προβληματικές για την εξυπηρέτηση των πλοίων με κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ποιοτική εξυπηρέτηση του νησιού.

paros01.jpg

Για την Πάρο

Αεροδρόμιο Πάρου

▪ Επέκταση Αεροδιαδρόμου

o Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Πάρου. Ο αεροδιάδρομος θα επεκταθεί αμφίπλευρα κατά 199,50 μέτρα σε κάθε άκρο. Με την νέα προσθήκη ο διάδρομος θα φτάσει σε μήκος τα 1.799 μ. έναντι 1.400 μ. Σήμερα.

o Επίσης θα τροποποιηθεί η περιμετρική οδός εκεί που θα γίνει η επέκταση και θα γίνει και επέκταση της φωτοσήμανσης

▪ Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών

o Προβλέπεται η αμφίπλευρη επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών, κατά 90 μέτρα προς νότο και 50 μέτρα προς βορρά. Μετά την ολοκλήρωση των έργων οι διαστάσεις θα είναι 340χ130 (από 200χ130 σήμερα).

o Περιλαμβάνονται εργασίες φωτισμού και φωτοσήμανσης

▪ Νέος αεροσταθμός και περιβάλλων χώρος αυτού

o Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή νέου αεροσταθμού 13.000τμ περίπου, περιβάλλων χώρος στην πλευρά της πόλης με χώρους στάθμευσης οχημάτων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, διαμόρφωση χώρου μεταξύ αεροσταθμού και δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.

ο Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε € 37.894.400 ευρώ με ΦΠΑ. Ο σημερινός αεροσταθμός έχει επιφάνεια 745τμ.

Δημιουργία επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Πάρου

✓Προτείνεται εντός του επιβατικού σταθμό να δημιουργηθεί χώρος αναμονής σε ιδανικές συνθήκες με κλιματισμό. Επίσης μέσα στο χώρο θα γίνεται έλεγχος των εισιτήριων, θα παίρνουν οι επιβάτες το κλειδί της καμπίνας τους, θα αφήνουν τις βαλίτσες τους κλπ ώστε με την άφιξη του πλοίου να μπορούν να επιβιβαστούν.

✓Μέσα στο χώρο θα στεγάζονται εστιατόρια, καφέ, ΑΤΜ, και θα υπάρχουν και χώροι αναψυχής καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων.

Για τη Σαντορίνη

Κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη

✓Προτείνεται η κατασκευή νέου λιμανιού στην Σαντορίνη, καθώς το υπάρχον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον την κίνηση και δεν υπάρχει πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

✓Υπάρχουν κάποιες μελέτες για την περιοχή της Βλυχάδαςκαι την περιοχή του Μονόλιθου.

✓Είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός μεταξύ των επιβατών και των φορτίων, δηλαδή των απλών ταξιδιωτών και αυτών της κρουαζιέρας, καθώς και των τροφίμων από τα υπόλοιπα φορτία, όπως αδρανή υλικά και καύσιμα.

✓Αναμένεται η επισκευή του προβλήτα Αθηνιού Σαντορίνης. Για την αποκατάσταση των ζημιών του λιμένα, θα κατασκευαστεί ένα νέο ευθύγραμμο μέτωπο, μήκους 200μ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ταυτόχρονης, ασφαλούς πρυμνοδέτησης ή/και πλαγιοδέτησης, των συμβατικών Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και των ταχυπλόων σκαφών, που προσεγγίζουν στον λιμένα. Το νέο μέτωπο έχει τέτοιο προσανατολισμό, ώστε τα πλοία να πρυμνοδετούν με τον διαμήκη άξονά τους, στη ΒΒΔ διεύθυνση. Τα πλοία θα μπορούν να πρυμνοδετούν σε ικανή απόσταση το ένα από το άλλο, έστω και αν επικρατούν ισχυροί άνεμοι

Κατασκευή νέας μαρίνας

✓Προτείνεται η κατασκευή νέας μαρίνας σκαφών αναψυχής στη Σαντορίνη.

✓Υπάρχει μια μελέτη για τον Μονόλιθο, αλλά πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ξεκινάει με διαδικασία«fasttrack»η κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονης μαρίνας στο Μονόλιθο της Σαντορίνης κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού (Φηρά),η οποία θα φιλοξενεί τουλάχιστον350 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών (θαλαμηγούς-megayachts-μικρά σκάφη, κ.λπ.) και υδροπλάνα, ενώ θα έχει ελικοδρόμιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, ξενοδοχεία -ξενώνες, εκθεσιακούς-συνεδριακούς χώρους, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σούπερ μάρκετ και άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού και των τουριστών. Το όλο έργο, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι συνολικού κόστους €40 εκατ. ευρώ, με φορέα του έργου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και θα υπαχθεί στις διαδικασίες του νόμου 3894/2010 περί στρατηγικών επενδύσεων.

Για το οδικό δίκτυο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Σαντορίνη

✓Κατασκευή συνδετήριου δρόμου μεταξύ των δύο κύριων οδικών αρτηριών του νησιού, μονοδρομήσεις, κατασκευή χώρων στάθμευσης σε κομβικά σημεία του νησιού. Το έργο της κυκλοφοριακής ρύθμισης στην Σαντορίνη έχει μελετηθεί σε επίπεδο προμελέτης, έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμικούς παράγοντες του νησιού, έχει παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία. Απαιτούνται απαλλοτριώσεις και τελικές μελέτες. Θα χρειαστεί έγκριση του έργου από την νέα δημοτική αρχή, επιπλέον διαβούλευση και αδειοδοτήσεις.

✓Η εποχική διαχείριση και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας τροχοφόρων (πέραν οχημάτων τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες ώρες και πέραν πιστοποιημένων οχημάτων μεταφοράς πελατών) σε συγκεκριμένους οικισμούς στις Κυκλάδες (π.χ. Οία, Φηρά, Χώρα Μύκονου) και εξυπηρέτηση με τοπικό μικρό λεωφορείο. Επίταξη οικοπέδων και δημιουργία δημοσίων χωρών στάθμευσης επί τούτου.

✓Κατασκευή τελεφερίκ στην Οία Σαντορίνης που θα συνδέει τον Όρμο Αμμο.υδι με την Οία. Υπάρχει μελέτη στον Δήμο Θήρας και προηγούμενη εμπειρία από την κατασκευή και λειτουργία στα Φηρά Σαντορίνης.

Ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σαντορίνη

✓Ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σαντορίνη για παροχή σε ολόκληρο το νησί.

✓Υπάρχουν οι μελέτες και πρέπει να επιταχυνθούν οι υλοποιήσεις.

✓Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη λειτουργούν με νερό από βυτία. Περιοχές ολόκληρες στερούνται ακόμη και σήμερα αποχέτευσης.

Διαχείριση απορριμμάτων –ανακύκλωση στη Σαντορίνη

✓Κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης στη Σαντορίνη.

✓Υπάρχει μελέτη, δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

✓Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια να θάβονται σε ΧΥΤΑ στην Καλντέρα της Σαντορίνης στο πιο προβεβλημένο και φωτογραφημένο σημείο του νησιού.

Και …Σύρος

Δίκτυα αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού Σύρου —Β’ φάση

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βάρης και Μέγα Γιαλού (έργα Β ́ φάσης).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο -Blue Star Naxos: απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του