Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - Μηχανικοί: Ανοίγει το "εξοικονομώ" αύριο (21/12) και ο φόβος του...

Κυκλάδες – Μηχανικοί: Ανοίγει το “εξοικονομώ” αύριο (21/12) και ο φόβος του Βατερλώ

|

Το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” αύριο (21/12) θα είναι στο Νότιο Αιγαίο και με έγγραφό του ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προς τους αρμόδιους φορείς κρούει κώδωνα κινδύνου σχετικά με τον υποτιμητικό για τους μηχανικούς τρόπο υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα

Κι έφτασε η ώρα…. Αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ανοίγει – κλείνει το πολυαναμενόμενο ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ’ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Την Δευτέρα και η μέγιστη αγωνία και ταλαιπωρία των μηχανικών αλλά και των πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτό το αντικείμενο. Αυτών που ο υπουργός ελαφρά την καρδία χαρακτήρισε ‘της τελευταίας στιγμής’ καθώς απ΄ ότι φαίνεται ούτε ο ίδιος ούτε και οι τεχνικοί του σύμβουλοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα.     

Οι μηχανικοί δουλεύουν εδώ και μήνες για να ετοιμάσουν τις αιτήσεις και τους φακέλους. Δουλεύουν εντατικά για να διορθώσουν όλα αυτά τα μικρά, αλλά κρίσιμα λαθάκια που υποβόσκουν στα δεκάδες έγγραφα – δικαιολογητικά και στα φορολογικά στοιχεία των υποψήφιων. Ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για το κάθε κτίριο, για το κάθε project, μέχρι να βρεθεί το βέλτιστο για πρόγραμμα και  ωφελούμενο. Ακολούθως εκδίδουν πιστοποιητικά και πόσα ακόμη απαραίτητα σε αυτόν τον γολγοθά της ψηφιακής γραφειοκρατίας.  

Όσοι συνάδελφοι είχαμε αιτήσεις ή/και συνεργασίες σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε τραγελαφικές καταστάσεις. Με το που ανοίξει η πλατφόρμα, ξεκινάμε όλοι μαζί (λες και είμαστε σε αγώνες δρόμου ή σε online videogame) να πληκτρολογούμε με αγωνία σε ταχύτητα πανικού. Στα 4 – 5 λεπτά δοκιμάζουμε να ενσωματώσουμε τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Το σύστημα κολλάει, όμως αυτό είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται τον κ. Υπουργό δεν τον απασχολεί. Ακολουθούν 20 – 30 λεπτά προσευχών. Σκέφτεσαι τον κόπο των τελευταίων εβδομάδων. «Ανθρώπινα ρετάλια, με άγχη και με απειλές, ευχές και παρακάλια». Κυλάει ο χρόνος και κάποια στιγμή το σύστημα ξεκολλάει. Δόξα τον Θεό, δόξα και στον κ. Υπουργό! Όμως έχουν τελειώσει τα κονδύλια. Η πηγή στέρεψε! Μαζί και η υπομονή μας.  

Πώς γίνεται σε άλλους να «κολλά» το σύστημα και σε άλλους όχι; Λεπτομέρειες θα πείτε. Λεπτομέρειες που στοιχίζουν όμως πολύ, σε κάποιους συμπολίτες μας.   

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρίχνει την ευθύνη σε εμάς τους  μηχανικούς, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν πιστοποιητικά ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενα, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο».

Δεν μας λέει όμως γιατί δεν αποφάσισε να βάλει μια – μια τις περιφέρειες της Χώρας στην διαδικασία αλλά τις βάζει 2 ή/και 3 μαζί !

Δεν λέει τίποτα για το ότι θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα τα πιστοποιητικά να ανέβουν η να ελεγχθούν σε επόμενη φάση ! 

Μα κυρίως δεν μας λέει που ακριβώς βοηθάει η αναχρονιστική ιδέα του «όποιος πάρει πρωτόκολλο πρώτος μπαίνει στο πρόγραμμα». Όποιος πρόλαβε το χρήμα είδε !   

Είναι πασιφανές ότι έχουμε μια μη σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για όλη την κοινωνία.

Στοχοποίηση των άλλων και επικοινωνιακή πολιτική αντί για ορθολογικές λύσεις. 

Ανησυχούμε ότι τα παραπάνω θα συμβούν και την Δευτέρα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου … εκτός και αν συμβεί κάποια έκπληξη, κάποιο θαύμα! 

Αν εμφανιστεί ο από μηχανής θεός. 

Πολύ θα το θέλαμε, αλλά πόσο πιθανό είναι ;  

Δεν θα θέλαμε να απογοητευτεί κάποιος από τους πελάτες μας που μας έχουν εμπιστευτεί. Όμως άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. 

Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μην μείνει κανένας από τους ενδιαφερόμενους εκτός…όμως επειδή δεν είναι πιθανό να γίνει αυτό, ελπίζουμε και προτείνουμε (σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Υπουργείου) να ακολουθήσουν και άλλες ευκαιρίες τον επόμενο χρόνο. Αυτή την φορά πολύ πιο σωστά οργανωμένες. 

Θα μπορούσαν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους μελετητές – μηχανικούς, να κάνουν με αξιοπρέπεια την δουλειά τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Τέλος αναρωτιόμαστε σε ποια συχνότητα λαμβάνει τα μηνύματα η ηγεσία του κεντρικού ΤΕΕ.  

Πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ;  (Να τοποθετηθούν επί του θέματος εννοούμε – όχι να στρογγυλοκαθίσουν σε καρέκλα) 

Τι περιμένουν;   

Δεν γίνεται και σε αυτό το διασυρμό του επαγγέλματος να επιλέγουν την σιωπή και το κρυφτό.

@ Έγγραφο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προς ΥΠΕΝ, βουλευτές Νομού Κυκλάδων & ΤΕΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Δυνατό μήνυμα ενάντια στα αιολικά στις νησίδες: Ευχαριστήριο της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων Νάξου

Ενεργή συμμετοχή συλλόγων και πολιτών στις πρόσφατες δράσεις για την προστασία των νησιών – Κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα.

Δώρο ζωής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Νέο αεροσκάφος για το ΕΚΑΒ ενισχύει τις αεροδιακομιδές σε όλη την Ελλάδα

Με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, το ΙΣΝ προσφέρει νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος στο ΕΚΑΒ – Η παράδοση έγινε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Eurovision 2025: Σήμερα (13/05) ο πρώτος ημιτελικός με Κύπρο, την Πέμπτη η Ελλάδα

Ημιτελικός Eurovision 2025: Τι ώρα ξεκινάει σήμερα στο κανάλι της ΕΡΤ - Πότε είναι η εμφάνιση της Ελλάδας

Ρήγμα Ανυδρου: Σεισμός μεγέθους 4.6 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά Αμοργού και Σαντορίνης - Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση