Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - Κύθνος: Το "Ξενία" πέρασε στα χέρια Ισραηλινών

Κυκλάδες – Κύθνος: Το “Ξενία” πέρασε στα χέρια Ισραηλινών

|

Ξεκινά από Ισραηλινούς η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Ξενία Κύθνου – Τι αναφέρει η πολιτική ηγεσία και ο δήμαρχος Κύθνου κος Γαρδέρης 

Παραδόθηκε στους Ισραηλινούς επενδυτές το Ξενία Κύθνου, το οποίο μετά από επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα μεταμορφωθεί σε Genesis of the Royal Baths of Kythnos, ένα πολυτελές τουριστικό κατάλυμα με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοίνωσε ότι  τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Κύθνου τελετή παράδοσης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και των εγκαταστάσεων χρήσης των ιαματικών πηγών «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» στην εταιρεία Xenia Kythnos, που αναδείχθηκε πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Η εταιρεία Xenia Kythnos αναλαμβάνει για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τμ.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. 

Το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάσθηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen.

Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.

Η αξιοποίηση του ξενοδοχείου και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εμβληματική επένδυση με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού.

Το ξενοδοχείο θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το Μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού.

Το ζεύγος Michal και Avraham Ravid επισήμανε: «Το Genesis of The Royal Baths of Kythnos είναι ένα όραμα δημιουργίας ενός κέντρου αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ίσως μια μέρα, με μια μεγάλη μαρίνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών.

Το Genesis είναι ένα project άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες νέες και καινοτόμες επενδύσεις στο νησί της Κύθνου.

Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Δήμου, των τοπικών αρχών, την υποστήριξη πολιτικών με όραμα και διάθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομίας της Κύθνου, αλλά κυρίως με την στήριξη των κατοίκων του νησιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο οικονομικά νησί και μία ανεξάρτητη κοινότητα».

Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Στην τελετή, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Κύθνου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, οι επενδυτές, Avraham και Michal Ravid, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος. To Υπερταμείο εκπροσώπησε η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor.

Κατά την τελετή παράδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων: 

«Η επένδυση θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την Κύθνο, θα ενισχύσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού, θα τονώσει τον τουρισμό, ειδικά τον ιαματικό τουρισμό, θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η επένδυση αυτή, αλλά και πλήθος άλλων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το «Ξενία Κύθνου», καθώς σφραγίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημόσιου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και την παράδοση του ακινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη. Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση που θα δώσει νέα πνοή στην Κύθνο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες στους κατοίκους για την τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού. Παράλληλα, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο ιαματικών πηγών, αναμένεται να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό στο νησί, καθιστώντας το ως προορισμό για όλους τους μήνες τους χρόνου».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα, εδώ, σε ένα εμβληματικό για την Κύθνο χώρο, ατενίζουμε την επόμενη ημέρα των ιαματικών λουτρών. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και συνολικά του τοπικού τουριστικού δυναμικού. Αξιοποιούμε ένα σημαντικό πόρο εθνικού πλούτου και ευημερίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η περιοχή και ολόκληρη η Κύθνος αναβαθμίζονται ποιοτικά, ενώ η τουριστική περίοδος αποκτά προοπτική διεύρυνσης.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί της Κύθνου και το ΤΑΙΠΕΔ. Η αξιοποίηση του «Ξενία Κύθνου» και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς θα αναβαθμίσει τις τουριστικές προοπτικές του νησιού με την επαναλειτουργία ενός ιστορικού ξενοδοχείου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα συμβάλλει, επίσης, στην καθιέρωση της Κύθνου ως προορισμού ιαματικού τουρισμού, με την προσέλκυση επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η επένδυση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: είναι το πρώτο ακίνητο με ιαματικές πηγές στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ που αξιοποιείται. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΤΑΔ για την πολύτιμη συνεργασία της στην υλοποίηση του έργου, τον επενδυτή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον Δήμο Κύθνου για την ευγενική του φιλοξενία». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το θετικό επιστέγασμα μιας μακράς και συλλογικής προσπάθειας για την αξιοποίηση ενός σπουδαίου ιστορικού ακινήτου, που για δεκαετίες ολόκληρες έμενε αναξιοποίητο. Μέσα από τις φιλόδοξες επενδύσεις που πλέον δρομολογούνται, θα δοθεί νέα τουριστική και οικονομική ώθηση στο νησί της Κύθνου και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί το επενδυτικό τουριστικό προϊόν της χώρας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα εμπλουτισμένο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, με υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Ως ΕΤΑΔ συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά με το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά στο κομμάτι της παραχώρησης των ιαματικών πόρων και για άλλη μια φορά, όπως με τη Μαρίνα Αλίμου, αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση με ευελιξία και αξιοπιστία να προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον νέο επενδυτή και ως ΕΤΑΔ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την υλοποίηση σοβαρών και βιώσιμων επενδύσεων που αναβαθμίζουν το επενδυτικό τοπίο της χώρας».

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, χάρη στο σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει ενισχυθεί στο εξωτερικό. Ακόμα και στο πιο μικρό νησί του Νοτίου Αιγαίου, το έδαφος που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τη δουλειά της Περιφέρειας στις υποδομές και στη φήμη των νησιών είναι γόνιμο για την προσέλκυση επενδύσεων, μετατρέποντας τα νησιά της άγονης γραμμής σε νησιά της πρώτης γραμμής και στις επενδύσεις».

Ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, ως δήμαρχος της Κύθνου αλλά και Πρόεδρος ιαματικών πηγών Ελλάδος, να ηγούμαι αυτής της κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και στρατηγικής φύσεως αξιοποίησης και αποκατάστασης ενός σημαντικού έργου, όπου με τις παράλληλες εργασίες υποδομών, θα προσελκύσει εκ νέου, μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού η οποία θα επιτρέψει στην Κύθνο και τους κατοίκους της να απασχολούνται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της, σε παγκόσμιο επίπεδο». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα biznews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Η Δανία καταργεί τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενισχύσει την ανάγνωση

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» στους νέους, καταργώντας τον υψηλότερο φόρο βιβλίου στην Ευρώπη.

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου – Το μήνυμα Βρούτση

Καμία επικινδυνότητα στο Ημεροβίγλι, διαβεβαιώνει ο Δήμος Θήρας

Το περιστατικό αποκόλλησης εδαφών εντάσσεται στη γεωλογική ιδιομορφία του νησιού – Η Σαντορίνη παραμένει απολύτως ασφαλής

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι