Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Κέα και Κύθνος κερδίζουν μερίδιο στην αγορά πολυτελών ακινήτων

Κυκλάδες: Κέα και Κύθνος κερδίζουν μερίδιο στην αγορά πολυτελών ακινήτων

|

Στο 1,8% η μέση αύξηση τιμής στις πολυτελείς κατοικίες για το α’ 6μηνο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων – Σταθερές αξίες Μύκονος, Σαντορίνη, ανοδικά κινείται η Πάρος, έκπληξη από Κέα και Κύθνο 

Η αγορά παραθεριστικής κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση κυρίως των ξένων, αφορά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις όσο διατηρείται το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και βελτιώνεται η οικονομία της.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis Property & Valuation Services που αφορά πέντε νησιά – Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κύθνο και Κέα (Τζια) – μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και του αντίστοιχου του 2018 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μέσο όρο 1,8%.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ., Μήλος, Σέριφος).

Η άνοδος των τιμών πώλησης καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και στις πέντε περιοχές μελέτης, επιβεβαιώνοντας -υπό προϋποθέσεις- το οριστικό τέλος του καθοδικού κύκλου.

Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο με 2.191 ευρώ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.818 ευρώ/τ.μ., η Πάρος με 1.796 ευρώ/τ.μ., η Τζια με 1.663 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος 1.342 ευρώ/τ.μ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (2,45%, από 1.774 σε 1.818 ευρώ/τ.μ.), η Τζια (2,06%, από 1.629 σε 1.663 ευρώ/τ.μ.), η Μύκονος (1,98%, από 2.148 σε 2.191 ευρώ/τ.μ.), ενώ έπεται η Πάρος (1,36%, από 1.772 σε 1.796 ευρώ/τ.μ.) και η Κύθνος (1,17%, από 1.326 σε 1.342 ευρώ/τ.μ.).

Παραθεριστικά ακίνητα ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων

Στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές/θέσεις ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στη Μύκονο και σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος, καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη και σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία -με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα- καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ/τ.μ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το Λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ/τ.μ.

Βάσει της έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.054 ευρώ/τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκονται η Τζια με 5.411 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος με 3.601 ευρώ/τ.μ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Geoaxis, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι, αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Αυξημένο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αγοράς των εξοχικών κατοικιών, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισέρχεται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Η Πάρος ακολουθεί, ενώ τα πρώτα σημάδια νέων αναπτύξεων που εμφανίστηκαν την περίοδο 2017-2018 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εντατικοποιηθεί και φέτος υπάρχει σαφώς περισσότερη δραστηριότητα με αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 12% (πηγή ΕΛΣΤΑΤ) και αύξηση μεταβιβάσεων κατά 54% (πηγή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων ΓΓΠΣ ΥΠΟΙΚ).

Ακόμη, έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει εργαζόμενους σεζόν ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

Η πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένοι, ένα τμήμα τους σχετίζεται με την απόκτηση χρυσής visa, ενώ η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της “Ναυτεμπορικής” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ν. Κεφαλά: Κατά βάθος… Απείρανθος, όταν τα βιβλία υψώνουν πανιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον λόγο, τον τόπο, το φως και τον άνθρωπο, στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου της Απείρανθου με πυξίδα τον Θράσο Καμινάκη και την Νίκη Κεφαλά να μοιράζεται τις σκέψεις της

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις