Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Ηρθε η ώρα (Μάιος) του κτηματολογίου

Κυκλάδες: Ηρθε η ώρα (Μάιος) του κτηματολογίου

|

Πότε αρχίζουν οι δηλώσεις όσον αφορά το Κτηματολόγιο για τις Κυκλάδες – Σε ποια νησιά θα δημιουργηθούν κέντρα – Πως θα γίνεται η ενημέρωση – Το κόστος της διαδικασίας     

Η ώρα του Κτηματολογίου και για τις Κυκλάδες έφτασε…. Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των νησιών των Κυκλάδων να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Παράλληλα επισημαίνεται ότι χρονικό περιθώριο τριών μηνών δίνεται στους κάτοικους της Ελλάδας για να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο και έξι μήνες σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό. Οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.

«Σε λίγες ημέρες ξεκινάει ακόμη ένα στοίχημα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 7% της χώρας, και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων για πάνω από 620.000 δικαιώματα στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, στις Κυκλάδες. Θέτουμε στη διάθεση όλων των ιδιοκτητών στις Κυκλάδες νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα. Για τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Περιφερειακές Ενότητες και μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά, για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της νησιωτικής χώρας και την αποφυγή μετακινήσεων των κατοίκων τους.

Μετά το Πάσχα ξεκινάει η επικοινωνιακή καμπάνια του Κτηματολογίου, η οποία περιλαμβάνει διαφημίσεις στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεβάζουμε ταχύτητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κάνουμε το Κτηματολόγιο πιο προσιτό και φιλικό στους πολίτες και τους επαγγελματίες», σημείωσε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Οκτώ γραφεία
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται στα 628.201, ενώ ο φορέας σχεδιάζει να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης 8 Γραφεία Κτηματογράφησης και συγκεκριμένα σε: Ανδρο, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Σέριφο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.

Με δεδομένη όμως την κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις οι νησιώτες, θα λειτουργήσουν επίσης 13 μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν: στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στην Ιο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία δύο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινούνται στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνη περίοδο των δηλώσεων.
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό.

Το κόστος της διαδικασίας
Όσον αφορά στο κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή τής κυριότητας του ακινήτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Κηφισιά – Παναθηναϊκός: Για το πρώτο «τρίποντο» στο 1.91!

Η Σούπερ Λιγκ συνεχίζεται με ενδιαφέρον ματς στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου, όπου οι «νεοφώτιστοι» φιλοξενούν τους «πράσινους» που ψάχνουν την πρώτη τους νίκη.

Ημέρα Γιορτής: 14 Σεπτεμβρίου, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας – Η ιστορία της ανεύρεσης και της ύψωσης του Σταυρού

ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα: Ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάξου για την προστασία του περιβάλλοντος

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάξου τοποθετείται για τον ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα, ζητώντας διάλογο, διαφάνεια και λύση με σεβασμό στη νομοθεσία και το περιβάλλον.

Σίκινος: Ιερόσυλη κλοπή ταμάτων από την εικόνα της Παντάνασσας

Αναστάτωση στη μικρή κοινωνία του νησιού μετά την αφαίρεση πολύτιμων ταμάτων το απόγευμα του Σαββάτου. Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι