Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - Φόρτωμας: Τα είπε με τον Πλακιωτάκη για βελτιώσεις στο Μεταφορικό...

Κυκλάδες – Φόρτωμας: Τα είπε με τον Πλακιωτάκη για βελτιώσεις στο Μεταφορικό Ισοδύναμο

|

Η συνάντηση του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κο Πλακιωτάκη για θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Οι προτάσεις για ένταξη των αγροτικών συνεταιρισμών και για τους μαθητές σε μόνιμη βάση

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, παρουσία και της Γενικής Γραμματέα Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βουλευτής Κυκλάδων, κατέθεσε προς τον Υπουργό υπόμνημα με εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες είχαν ως  αντικείμενο την περαιτέρω διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους των νησιών σε διάφορους τομείς, ως ελάχιστη αναγνώριση για την άνιση καθημερινότητα που βιώνουν σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ως μέτρο τόνωσης της νησιωτικής οικονομίας που έχει πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Φόρτωμας πρότεινε την επέκταση των μέτρων στήριξης στους παρακάτω τομείς:

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για ττους αγροτικούς συνεταιρισμούς των νησιών, οι οποίοι σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας, επωμίζονται μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων.

Άρση των περιορισμών που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός De minimis, ώστε να λαμβάνουν υψηλότερες χρηματοδοτήσεις οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους φοιτητές από τα νησιά, ώστε να παρέχεται εφάπαξ η δωρεάν μετακίνηση μετεγκατάστασης στους πρωτοετείς και να προβλέπονται ετήσιες εκπτώσεις 50% σε ακτοπλοϊκούς και αεροπορικούς ναύλους προς όλους τους νησιώτες σπουδαστές.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η υιοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να διατηρήσει ως μέλημά της την επίρρωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας των νησιών.  

Δείτε παρακάτω το υπόμνημα με τις προτάσεις του Βουλευτή:

Προς: κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη,

Υπουργό Ναυτιλίας

& Νησιωτικής Πολιτικής

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2020

Θέμα: «Προτάσεις για τον καθοριστικό ρόλο του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην καθημερινότητα των κατοίκων της Νησιωτικής Ελλάδας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τόσο σε επίπεδο πληθυσμού, όσο και σε επίπεδο τομέων πολιτικής εφαρμογής.

Το μεταφορικό ισοδύναμο, αποτελεί για τους κατοίκους των νησιών μας, μια ελάχιστη αναγνώριση για την άνιση καθημερινότητα που βιώνουν σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι νησιώτες επιλέγοντας να διαμένουν στους τόπους τους, αυτόματα επιλέγουν έναν τρόπο ζωής που καθορίζεται από αυτή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και συνακόλουθα επωμίζονται δυσκολίες, πολλές φορές δυσβάστακτες, όπως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ένεκα του αποκλεισμού τους, πολλές φορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η Κυβέρνησή μας, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που απορρέουν από τη φύση της «νησιωτικότητας» κι αναγνωρίζοντας τον επικουρικό της ρόλο, στοχεύει όπως αποδεδειγμένα έχει πράξει μέχρι σήμερα στη λήψη μέτρων που θα μετριάσουν τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά ταυτόχρονα θα ανακουφίσουν και θα καταστήσουν την κατά τόπους διαβίωση τους αξιοπρεπή και ισότιμη με των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας.

Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε, να σας παραθέσω μερικές προτάσεις, η υιοθέτηση κι η συμπερίληψη των οποίων, θα μπορούσαν πραγματικά να διευκολύνουν σημαντικά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών και να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας τους που έχει πληγεί λόγω της πανδημίας.

Η πρώτη αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της ηπειρωτικής Ελλάδας, επωμίζονται ένα μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι συνεταιρισμοί των νησιών μας, αναμένουν να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο για να αποκτήσουν ισότιμη υπόσταση, κάτι όμως που προϋποθέτει να διαθέτουν  ΓΕΜΗ. Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενισχυθούν εξίσου κι ο πρωτογενής τομέας των νησιών και το πρόγραμμα του μεταφορικού ισοδύναμου ούτως ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον κανονισμό De Μinimis1407/2013, ο οποίος ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Ο κανονισμός αυτός καθορίζει και το ύψος του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά κι αντικείμενο το εμπόριο, τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Η πρότασή μου αφορά στην εξαίρεση της υπαγωγής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στην τήρηση του κανονισμού DeMinimis.

Η τρίτη πρότασή μου αφορά στη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους πρωτοετείς φοιτητές από τα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, να παρέχεται η εφάπαξ δωρεάν μετακίνηση μετεγκατάστασης των νεοεισαχθέντων φοιτητών και σπουδαστών και η σε μόνιμη βάση 50 % έκπτωση ναύλων ετήσια, συγκεκριμένων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ώστε να ελαφρυνθούν οι οικογένειές τους, που ως επί το πλείστο είναι άνθρωποι που καταγίνονται με τον τουρισμό, που έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος, θα ήθελα να σας εισηγηθώ να ενταχθούν στο πλαίσιο του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, οι μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα να καταβάλλεται από μέρους των γιατρών που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά και στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, η ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στα εισιτήρια .

Κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος πως συμμερίζεστε την αγωνία μου καθώς αναγνωρίζετε ότι το μέλημα όλων μας και πρωτίστως το δικό σας, είναι η επίρρωση της κοινωνικής συνοχής κι η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας των νησιών μας. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι με πλοηγό τη σύνθεση απόψεων και τη σύγκλιση δυνάμεων θα επιτύχουμε το ποθούμενο που είναι η βιωσιμότητα των νησιών μας.

Σας ευχαριστώ για την συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Φόρτωμας

Βουλευτής Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Εκτακτη προσέγγιση αύριο στην Σίφνο

Για ένα ακόμη .. Σάββατο το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει εκτάκτως την Σίφνο στο δρόμο για την Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Νοσοκομείο: Πρόσληψη του Γιώργου Σίνου, μόνιμου Γενικού Χειρουργού

Πρόσληψη μόνιμου Γενικού Χειρουργού στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου - Η ανακοίνωση και η παρουσίαση των γιατρών που υπηρετούν αυτή τη περίοδο

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: Επανεκλογή Κυπριτζή, ποιοι αποτελούν το νέο διοικητικό συμβούλιο

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου - Επανεκλογή Κυπριτζή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Στοίχημα – Γαλλία: Διπλασιασμός στην Κυανή Ακτή

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Γαλλία: Νις - Οσέρ: Διπλασιασμός στην Κυανή Ακτή

Αθλητικά Σχολεία: Επιστρέφουν στη .. κανονικότητα μετά από δεκαπέντε χρόνια

Τα δύο πρώτα θα δημιουργηθούν στη Νέα Ιωνία, κοντά στο ΟΑΚΑ, και στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, προκειμένου να αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

ΕΛΛΕΤ – Νάξος: Δημιουργήθηκε επιτροπή για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

Δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Νάξου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Οι βασικοί στόχοι..

Αντώνης Χάλαρης: “Η έλλειψη συντονισμού προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από τη σεισμική δραστηριότητα”

Η Σαντορίνη συνεισφέρει στον εθνικό κουμπαρά, στο ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν το 3% - Η ανάρτηση του Αντώνη Χάλαρη

Νάξος – Γυμνάσιο Βίβλου: Πετυχημένη συμμετοχή σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο (video)

Το Γυμνάσιο Βίβλου για μία ακόμη χρονιά συμμετείχε σε Διεθνής Μαθητικό Συνέδριο - Πότε έγινε και που - Ποια θα είναι η επόμενη δράση (video)

Ανασχηματισμός: Πιερρακάκης στο Οικονομικών, Δήμας στο Υποδομών και Βορίδης στο Μετανάστευσης

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα... Τα νέα πρόσωπα και οι μετακινήσεις - Αύριο η Ορκωμοσία

Σαντορίνη – Andronis: Συνένωση δύο ξενοδοχείων με υπηρεσίες 6άστερου

Andronis: Συνένωση δύο ξενοδοχείων στη Σαντορίνη με υπηρεσίες 6άστερου

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...