Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - "Φιλόδημος ΙΙ": 4 εκατ ευρώ σε δήμους για έργα και...

Κυκλάδες – “Φιλόδημος ΙΙ”: 4 εκατ ευρώ σε δήμους για έργα και επενδύσεις

|

Επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των Δήμων της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» – Στα 4 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση στους Δήμους των Κυκλάδων – Αναλυτικά ανά δήμο τα ποσά 

Λίγο πριν το Πάσχα και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού και στο πλαίσιο του προγράμματος  «Φιλόδημος ΙΙ»  ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης  αποφάσισε την ενίσχυση των Δήμων της χώρας με 150.000.000 €. Η κατανομή του ποσού γίνεται με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά κάθε ΟΤΑ, με την έκταση, τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα, καθώς και οικονομικά χαρακτηριστικά όπως το κατά κεφαλή ΑΕΠ και την ανεργία.  

Μεταξύ των επιχορηγούμενων δήμων της χώρας οι Δήμοι του Νομού Κυκλάδων επιχορηγούνται με το ποσό των 4.077.000 € σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΚΩΔ ΤΠΔ. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ
58201 ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 171.800,00
58223 ΑΝΑΦΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 110.200,00
58202 ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 354.100,00
58224 ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 123.900,00
58207 ΘΗΡΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 289.000,00
58220 ΙΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 155.900,00
58221 ΚΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 184.800,00
58227 ΚΙΜΩΛΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 124.500,00
58209 ΚΥΘΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 149.300,00
58210 ΜΗΛΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 209.400,00
58211 ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 237.200,00
58212 ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 495.900,00
58213 ΠΑΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 329.000,00
58222 ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 140.300,00
58230 ΣΙΚΙΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 111.200,00
58215 ΣΙΦΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 152.300,00
58206 ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 355.800,00
58216 ΤΗΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 269.200,00
58218 ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 113.200,00

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ»  είναι η ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, η βελτίωση των υποδομών, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δήμων. Ειδικότερα, στο προγράμμα εντάσσονται δράσεις για κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Επίσης, χρηματοδοτούνται οι  κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων, όπως η κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, αλλά και η χρηματοδότηση μελετών για όλα τα ανωτέρω. Ο προγραμματισμός και η επιλογή των δράσεων που θα υλοποιηθούν με την επιχορήγηση γίνεται από τους δήμους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα τους περιφερειακούς δήμους της χώρας, οι οποίοι ήταν ξεχασμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για πρώτη φορά εκτός από την ετήσια τακτική επιχορήγηση των Επενδυτικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (πρώην ΣΑΤΑ) ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα λάβουν το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. ευρώ, για τους ίδιους σκοπούς, μέσα από τη νέα αυτή Πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης «μέσα από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, έργα που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και αφορούν σε υποδομές κρίσιμες για τη βελτίωση ζωής των πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούνται τόσο σημαντικά έργα σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ, με βάση συγκεκριμένα αιτήματα και δεν μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν».

Αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου 2019 και ώρα 10:30, ο Υπουργός Εσωτερικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση των Δήμων και για άλλες δύο Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ»,συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ (ΥΠΕΣ 3ος όροφος, αίθουσα 301).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.