Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - εξοχικά: Μύκονος και Σαντορίνη τρέχουν σε άλλες ταχύτητες

Κυκλάδες – εξοχικά: Μύκονος και Σαντορίνη τρέχουν σε άλλες ταχύτητες

|

Πρώτο εξάμηνο του 2020 και η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 12.493 ευρώ /τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 10.861 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.609 ευρώ /τμ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.122 ευρώ /τμ και η Κύθνος με 3.055 ευρώ /τμ.
 

Ακόμη και πάνω από τα 20.500 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να κοστίζει αυτή την στιγμή κατ’ ανώτατο μία πολυτελής κατοικία στη Μύκονο, 5,6 φορές περισσότερο από ένα τυπικό εξοχικό στο νησί.

Στη Σαντορίνη οι πιο υψηλές τιμές για υπερπολυτελείς κατοικίες διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 17.000 ευρώ ανά τ.μ., ήτοι 5,9 φορές πάνω από το μέσο όρο της τιμής όπου πωλείται μία τυπική εξοχική κατοικία, ενώ στην Πάρο η ανώτατη τιμή μπορεί να προσεγγίζει τα 10.600 ευρώ ή αλλιώς 4,2 φορές πιο πάνω από ένα τυπικό εξοχικό στο νησί.

Στιγμιότυπο-2020-07-20-7.04.45-μμ

Τα στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών για τις εξοχικές κατοικίες της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων GEOAXIS, που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων και την εικόνα στις πολυτελείς κατοικίες ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε κοντινούς προορισμούς στην Αττική, σε νησιά όπως η Κύθνος και η Κέα.

Συνολικά για την αγορά β’ κατοικίας οι τιμές φέτος συνεχίζουν την άνοδο της τελευταίας διετίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες, αν και, όπως επισημαίνει η GEOAXIS «η αβέβαιη φετινή τουριστική περίοδος, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το φθινόπωρο, η επίδραση από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς την πραγματική οικονομία και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει τελικά ο COVID-19 στην αγορά ακινήτων γενικότερα. Ως εκ τούτου, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής», επισημαίνει η έρευνα, η οποία εξετάζει πέντε βασικές αγορές και ειδικότερα από τις Κυκλάδες, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο αλλά και την Κύθνο και την Κέα ως δύο από τους πιο κοντινούς και εύκολα προσβάσιμους από την Αθήνα νησιωτικούς προορισμούς, που θεωρούνται γι’ αυτό το λόγο κι από τους πλέον ανερχόμενους.

Ως γενικό συμπέρασμα αναφέρεται ότι «ο συνεχόμενος ρυθμός της πτώσης των αξιών που είχε καταγραφεί μέχρι και το 2017 αναστράφηκε το 2018 και φαίνεται να εμπεδώνεται το θετικό πρόσημο το 2019-2020, αφού και στις 5 περιοχές μελέτης καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των πιθανών τιμών πώλησης των θερινών εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση μετρήθηκε σε μέσο όρο 1,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 και 3,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018, ενώ συγκριτικά με το 2013 η αγορά εξακολουθεί και βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 10,3%.

Σήμερα, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδος με 2.228 ευρώ /τμ και ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.830 ευρώ /τμ και η Πάρος με 1.827 ευρώ /τμ. Η Τζιά καταγράφει 1.708 ευρώ /τμ και η Κύθνος 1.359 ευρώ /τμ..

Τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη δεν έχουν ποσοτικοποιήσει πλήρως την επίδραση του COVID-19 στις αξίες, καθώς αφενός ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί αρκετά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αφετέρου οι ζητούμενες τιμές που καταγράφηκαν στις αγγελίες δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχή του έτους. «Αναμένουμε το 2ο εξάμηνο να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα του βάθους της επίδρασης του COVID-19 αφού θα έχει μεσολαβήσει και το εξόχως αβέβαιο καλοκαίρι του 2020».

Στιγμιότυπο-2020-07-20-7.05.06-μμ

H έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, ενώ τα ακίνητα που εξετάστηκαν αποτελούν απολύτως τυπικές κατοικίες που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας.

Η αγορά των πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών

Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές ή θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στην Μύκονο σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κ.λπ καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 20.517 ευρώ /τμ, ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 17.045 ευρώ /τμ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 10.577 ευρώ /τμ ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 8.929 ευρώ/τμ.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 12.493 ευρώ /τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 10.861 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.609 ευρώ /τμ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.122 ευρώ /τμ και η Κύθνος με 3.055 ευρώ /τμ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,6 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,9 φορές, στην Πάρο 4,2 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 3 φορές.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της αγοράς παραθεριστικών κατοικιών η GEOAXIS αναφέρει:

• Μέχρι τον Μάρτιο 2020, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο και μετά η τάση βαίνει μειούμενη.

• Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας.

• Έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει εργαζόμενους σεζόν ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

• Η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.

• Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr 

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Medical: Τα προγραμματισμένα ιατρεία για τον Αύγουστο 2025

Ουρολόγοι, αγγειοχειρουργός, νευρολόγος, πνευμονολόγος, πλαστικός χειρουργός και άλλες ειδικότητες έρχονται στη Νάξο – Κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές μέσω ΕΣΠΑ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ του Δήμου Νάξου

Από 30 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου 2025 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών και ΑμεΑ σε δομές δημιουργικής απασχόλησης – Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Απόπειρα αυτοπυρπόλησης μπροστά από την Αίγλη Ζαππείου, οι Εύζωνες έσωσαν τη γυναίκα

Μια 67χρονη προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της το πρωί της Τετάρτης – Άμεση η αντίδραση των Ευζώνων που απέτρεψαν τα χειρότερα

Διεθνής αναγνώριση για την Ίο: Ανάμεσα στα 15 κορυφαία ελληνικά νησιά

Με αφιερώματα σε Times, Express και Vagabond, η Ίος επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως αναδυόμενου, κομψού και αυθεντικού προορισμού με παγκόσμια απήχηση.

Aνατροπές στον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Έρχεται νέος Κώδικας από τον Θ. Λιβάνιο

Αλλαγές-τομή στον τρόπο εκλογής, διακυβέρνησης και λειτουργίας δήμων και περιφερειών – Κατάργηση β' γύρου, εναλλακτική ψήφος, ηλεκτρονική ψηφοφορία και νέοι κανόνες διαφάνειας

Παναθηναϊκός – Ρέιντζερς: Μάχη επιβίωσης στο ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στις “πράσινες” τελικές

Το «τριφύλλι» παίζει τα ρέστα του για την πρόκριση στον 3ο προκριματικό του Champions League – Όλα για την ανατροπή απόψε απέναντι στους Σκωτσέζους

Πίτσα Μαργαρίτα, η απόλυτη ιταλική κλασική συνταγή στο σπίτι σας

Λίγα υλικά, μεγάλη γεύση: Μια πίτσα που ξεκινά από τη Νάπολη και φτάνει στο τραπέζι σας με τη σπιτική αγάπη που της αξίζει

Η Νάξος στην παγκόσμια τριάδα για ιστιοσανίδα, Τρίτη θέση στη λίστα του airinfo.org

Διεθνής διάκριση για το νησί των Κυκλάδων – Πίσω μόνο από Χαβάη και Ταρίφα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού, Βαγγέλης Κατσαράς

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (31/07) σε Χώρα, Αεροδρόμιο και Στελίδα Νάξου

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 04:30 έως τις 06:00 το πρωί σημαντικές περιοχές του νησιού – Τι αναφέρει το Πρακτορείο Νάξου

Γαυροδιακοπές στη Νάξο: Ο Χρήστος, η influencer και το μπαλκόνι με “θέα”

Όταν ένας γαύρος από τη Δραπετσώνα ερωτεύεται μια TikTok φοιτήτρια και καταλήγουν... σε μιτάτο με 58 σκαλιά – Χρονογράφημα του Γιώργου Καστελλάνου

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.