Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Εντός του 2020 ολοκληρώνεται και η 3η φάση της διασύνδεσης

Κυκλάδες: Εντός του 2020 ολοκληρώνεται και η 3η φάση της διασύνδεσης

|

Μεγαλεπίβολο σχέδιο από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: έως το 2030 να έχουν τελειώσει όλες οι διασυνδέσεις στο Αιγαίο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσης της ανάπτυξης υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στα νησιά – Αναμένεται δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς στήριξής τους.

Εναν φιλόδοξο στόχο θέτει η ομάδα εργασίας του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά, στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ξεκινώντας από τη διασύνδεση της Κρήτης – η οποία αναμένεται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2023 – εντός της δεκαετίας 2020-2030, σχεδιάζεται να έχει διασυνδεθεί η πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας(ΕΣΜΗΕ).

Οπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της σελίδας tovima.gr προωθούνται οι διασυνδέσεις νησιών της χώρας τα οποία λειτουργούν σήμερα ως αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, βασιζόμενα κυρίως στις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ήδη με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, το 2018 και το 2019, συνδέθηκαν τα ηλεκτρικά συστήματα της Πάρου (συμπεριλαμβάνει τη  Νάξο, την Αντίπαρο, την Ίο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, κ.α.), της Σύρου και της Μυκόνου. Εντός της περιόδου 2020-2030, θα διασυνδεθούν – εκτός από την Κρήτη το 2023 – οι υπόλοιπες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (το 2ο καλώδιο Λαύριο – Σύρος). Για την τέταρτη φάση του έργου, η οποία αφορά στη διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2025.

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2027 και να τεθεί σε πλήρη σύνδεση το 2028. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου και μέσω αυτών (με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης) τα νησιά Κάσος, Χάλκη, Κάλυμνος, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί, Πάτμος, Αρκιοί και Μαράθι.

Όσο για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί το 2028 για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2029. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος και Σάμος και μέσω αυτών (με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης) τα νησιά Ικαρία και Αγαθονήσι.

Η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα στηρίξει την αξιοποίηση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών, θα ενισχύσει την  ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, θα οδηγήσει σε περιορισμό λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου, άρα και της ρύπανσης, αλλά και σε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και άρα σε περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος.

720_179322_b55cd7e074-b2d0969f20c59493.jpg

Προώθηση υβριδικών συστημάτων στα νησιά

Για τα μικρότερα νησιά, για τα οποία προβλέπεται διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας των ηλεκτρικών τους συστημάτων θα προωθηθεί η υλοποίηση Ειδικών Πιλοτικών Έργων που θα αποτελούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης ενέργειας.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί – είτε μέσω ιδιωτικών έργων είτε μέσω πιλοτικών έργων -η υλοποίηση διαφόρων υβριδικών σταθμών, όπως του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για τη μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη) ενώ  έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο Υβριδικοί Σταθμοί ΑΠΕ στην Τήλο (με μπαταρία) και στην Ικαρία (έργο της ΔΕΗ με αντλησιοταμίευση).

Ωστόσο, για να προωθηθούν τα συγκεκριμένα έργα απαιτείται υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να αποτελούν μέρος υβριδικών σταθμών, ή να λειτουργούν ως μια ανεξάρτητη κεντρική αποθήκη που θα άρει τον κορεσμό του δικτύου και θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ, ή μπορεί να είναι μικρής χωρητικότητας που θα συνοδεύει κάθε νέο σταθμό ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο 24οσυνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο ενεργειακό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφαιρεί την υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσής τους.

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, με αυτήν τη ρύθμιση 180 με 190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά επιτέλους ξεκολλάνε. Επεσήμανε μάλιστα ότι«αμέσως μετά θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το καθεστώς στήριξης των σταθμών αυτών, καθεστώς που στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί ώστε να πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος και Σίφνος: Δύο διαφορετικά μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης στις Κυκλάδες

Συγκριτική μελέτη της MTC GROUP αναδεικνύει τη Μήλο ως εστία περιπέτειας και βιωματικής εξερεύνησης και τη Σίφνο ως σημείο πολιτιστικής ανάπαυσης και γαστρονομικής ταυτότητας.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Ανάκληση οικοδομικής άδειας στο Σαρακήνικο – Ανακοίνωση Δήμου Μήλου

Η ΥΔΟΜ Μήλου προχώρησε σε ανάκληση της άδειας ξενοδοχειακής μονάδας στα Καμίνια – Σαρακήνικο, έπειτα από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και παρέμβαση του Δήμου.

Μ. Κόνσολας: “Η Ρόδος δικαιούται μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ”

Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Οικονομικών για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο, με αναφορά στη συνεισφορά του νησιού στα δημόσια έσοδα.

Το Bitcoin φτάνει τα 110.000 δολάρια: Η στρατηγική εξόρυξης DL διαταράσσει την αγορά

Η DL Mining, μια πλατφόρμα cloud mining που ρυθμίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεχωρίζει ως παγκόσμιος ηγέτης, προσφέροντας συμβατές, φιλικές προς το περιβάλλον και υψηλής απόδοσης λύσεις εξόρυξης

Η Αθήνα ξανά στο επίκεντρο: Final Four EuroLeague 2025 στο ΟΑΚΑ μετά από 19 χρόνια

Με ψήφους 8-3 έναντι του Βελιγραδίου, η Αθήνα αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή της Ευρώπης – Τι αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης

Γερμανία – Σλοβενία: Διπλασιάζει ο Λούκα… Λουκ!

Η «μάχη» των προημιτελικών στο Eurobasket 2025 με το βλέμμα στραμμένο στον Σλοβένο σούπερ σταρ – η Γερμανία παραμένει φαβορί για το χρυσό.

Βράβευση των νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η εκδήλωση-θεσμός πραγματοποιείται για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της νέας γενιάς

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.