Το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς.
Οι προϋποθέσεις εκπόνησης του διαχειριστικού σχεδίου που θα υιοθετήσει η Κομισιόν για το «Αμοργόραμα» και οι βασικοί πυλώνες του οδικού χάρτη για τη θεσμοθέτηση της Αμοργού ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προώθησης του προγράμματος.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια Αλιείας του ΥΠΑΑΤ κα. Μαρίνα Πέτρου, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο βιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του Αμοργοράματος κ. Βαγγελης Παράβας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean.
Το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας εξήραν αρχικά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν ο κ. Κεδίκογλου και η Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠΑΑΤ για την ανάδειξη του «Αμοργόραμα» και ανέλυσαν τη σημασία υιοθέτησης μέτρων για την αλιεία και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι σαν ομάδα, που δείχνετε τόσο θετική ανταπόκριση για το ‘Αμοργόραμα’», τόνισε σχετικά ο κ. Παράβας και σημείωσε ότι το διαχειριστικό σχέδιο για την Αμοργό θα μπορεί να βασιστεί συνολικά σε δεδομένα που αφορούν τα αλιευτικά αποθέματα, την παρουσία οικοτόπων προτεραιότητας και των κινδυνευόντων ειδών στην περιοχή.
Όσον αφορά την αναζήτηση τρόπων οικονομικής υποστήριξης των αλιέων από την Ε.Ε. κατά τη δίμηνη παύση των δραστηριοτήτων τους, ο κ. Παράβας πρότεινε την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης που θα αφορά σε 3 περιοχές ιδιαίτερης σημασίας (ζώνες αναπαραγωγής, συγκέντρωση αλιευμάτων κ.α.) τις οποίες υπέδειξαν οι αλιείς. «Η δική μας προσέγγιση είναι ολιστική, δεν εστιάζουμε μόνο στα είδη που αλιεύουν οι ψαράδες, αλλά θέλουμε να αξιολογήσουμε και να καταγράψουμε την κατάσταση ευρύτερα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», τόνισε.
Ο Υφυπουργός στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η παύση των δραστηριοτήτων και η απαγόρευση της αλιείας είναι διαφορετικές διαδικασίες με διαφορετικά αποτελέσματα. «Η έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου για την παύση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι χρονοβόρα. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας. Επειδή θέλουμε το ‘Αμοργόραμα’ να συνεχιστεί και φέτος και το επόμενο έτος, για τη χρηματοδότηση της απαγόρευσης πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την απαγόρευση αλιείας για εκείνο το διάστημα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αρχικός στόχος είναι η τεκμηρίωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η κα. Πέτρου η οποία υπογράμμισε ότι ο νέος κανονισμός της Ε.Ε.για τη χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, ήδη παρέχει μια ελευθερία προκειμένου τα Κράτη-Μέλη να υλοποιούν δράσεις οι οποίες θα είναι ευέλικτες. «Αυτή την ευελιξία θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμο το πρόγραμμα και να μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες των ανθρώπων και των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση», είπε και συμπλήρωσε «Αναφορικά με την προσωρινή παύση, οι όροι στο ταμείο για τη χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα βαρείς. Το σχέδιο διαχείρισης με τις προδιαγραφές που προβλέπεται από το GFCM, έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες προβλέπονται από τον κανονισμό για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική αλλά και από τον κανονισμό για τη Μεσόγειο. Μιλάμε για μελέτη διαχείρισης αποθεμάτων η οποία θα έχει στόχους, δείκτες και θα τεκμηριώνει τόσο την προστασία και την απαγόρευση συγκεκριμένων περιοχών όσο και τη λήψη άλλων μέτρων. Στην Αμοργό, επειδή δεν έχουμε μετρήσεις για το παρελθόν για οποιαδήποτε αποθέματα, δε θα είναι εύκολο να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Και η έγκριση μιας τέτοιας μελέτης για να επιτρέψει τη χρηματοδότηση για τους 2 μήνες, θα είναι επίπονη και μακρά», σημείωσε.
Ο κ. Κρόσμαν επανέλαβε για άλλη μια φορά τη σύμφωνη γνώμη των αλιέων της Αμοργού να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής στο νησί τους για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και του επαγγέλματός τους.
Καταλήγοντας, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία και ο παραγωγικός διάλογος για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων.