Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚορύφωση της αντίδρασης

Κορύφωση της αντίδρασης

|

Παναξιακό αγροτικό συλλαληλήτιο σήμερα (25/01) με αποκορύφωμα την παρουσία των αγροτών στο λιμάνι του νησιού με συμβολικό και πάλι αποκλεισμό 

Ο γίγαντας ξύπνησε… Και ζητάει το δίκιο του. Ο λόγος για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα που με βάση το ασφαλιστικό που έρχεται δέχεται ένα χτύπημα κάτω από τη ..ζώνη που ουσιαστικά τους ρίχνει νοκ άουτ και δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο του πρωτογενή τομέα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι εκπρόσωποί του που θεωρούν ότι το ασφαλιστικό ουσιαστικά τους ωθεί προς τη μετανάστευση (!!!)

Η πρώτη αντίδραση πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Τετάρτη (20/01) με κινητοποιήσεις στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, αλλά και στη Νάξο, το δεύτερο νησί (μετά τη Κρήτη) που σήκωσε …κεφάλι και αντέδρασε δυναμικά. Τουλάχιστον 60 αγροτικά οχήματα βρέθηκαν στη Χώρα της Νάξου όπου είχαμε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού για μισή περίπου ώρα…

Τώρα, οι αγρότες του νησιού επιστρέφουν πιο δυναμικά. Και μετά την απόφαση που πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή Αγώνα σήμερα Δευτέρα θα συγκεντρωθούν (συμμετέχουν ουσιαστικά οι συνεταιρισμοί Αγίου Αρσενίου, Βίβλου, Γλινάδου, Γαλανάδου και Σαγκρίου) στις 11 το πρωί (στο δρόμο στο Λιβάδι) και θα υπάρξει πορεία διαμαρτυρίας όλων των αγροτών και των εμπλεκόμενων στον τομέα του πρωτογενή τομέα προς τη Χώρα της Νάξου και κατάληξη στο λιμάνι όπου και θα υπάρξει συμβολικός αποκλεισμός την ώρα που θα έρθει το Blue Star Delos…

Να αναφέρουμε ότι τα βασικά θέματα αντίδρασης των εκπροσώπων του Πρωτογενή τομέα είναι:

1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%

3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%

4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 €

5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο

6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016

7. Αύξησης της τιμής του αγροτικού ρεύματος

8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ

9. Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%

10.Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κλπ) στο 23% από 13%

11. Επιβολή ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια.

Επικράτεια
Όμως, η σημερινή ημέρα (25/01) μοιάζει ως η ημέρα κορύφωσης των αντιδράσεων από τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις… Θα πραγματοποιηθούν μίνιμουμ δίωροι αποκλεισμοί (από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι) και στο χορό πλέον έχουν μπει σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, παραμένουν συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ και το μπλόκο ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και τη Δευτέρα από τις 12.00 έως τις 14.00 θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν και τη Δευτέρα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Στο νομό του Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και αύριο 12.00-14.00 θα γίνει ή συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος ή θα αποκλειστεί το τελωνείο Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν αύριο συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο της Χαλκηδόνας είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς το χρονικό διάστημα 12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 19.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και την Κυριακή εντάχθηκαν στο μπλόκο περισσότεροι από 100 νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες, αλλά και ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Και τη Δευτέρα θα μπλοκάρουν το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ και αύριο, κατά τις ώρες 12.00-14.00, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Στο μπλόκο συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας.

Σε συζητήσεις βρίσκονται οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν σήμερα δυναμικά και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, κατευθύνθηκε το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και έγινε δίωρος αποκλεισμός» την Κυριακή.

Περισσότερα από 400 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στους κόμβους Νέων Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας και τη Δευτέρα από 12.00 έως 14.00 θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό.

Στα Βασιλικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τη Δευτέρα θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Επίσης τη Δευτέρα, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ, στις 10 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στα Τέμπη.

Και τέλος για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει πανελλήνιο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Σαντορίνη: Νησιώτικο γλέντι στο Μεγαλοχώρι με τον Αργύρη Αρβανίτη

Μουσική, χορός και παράδοση στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road»

Κύθνος: Εντοπισμός φυτείας κάνναβης, εκριζώθηκαν 56 δενδρύλλια

Σε δυσπρόσιτη ρεματιά της ΄Κύθνου βρέθηκε οργανωμένη φυτεία – Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή κατά τον έλεγχο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές Νάξου και Κουφονήσια θα έχει (24/08) διακοπή ρεύματος

Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Κυριακή 24 Αυγούστου Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Φρέσκα φασολάκια με κιμά: ένα καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε φρέσκα φασολάκια με κιμά – μια απλή, παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με θυμάρι.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου - προδιαγραφές τρόπος επικοινωνίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Παξοί: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.