Εκπλήξεις ανέδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ όσον αφορά τα ποσοστά παραβατικότητας – Κάτω από το 20% το ποσοστό παραβατικότητας στις Κυκλάδες – Ρεκόρ η Κέρκυρα (59%) και το επάγγελμα που σπάει κάθε ρεκόρ, οι επαγγελματίες πάγου (61%)
Ποιος θα το περίμενε…. Όλο το καλοκαίρι διαβάζαμε για τις επιχειρήσεις στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που έκλειναν η μία μετά την άλλη λόγω παραβατικότητας. Για αποδείξεις που έκρυβαν ή για άλλες παραβάσεις σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τους ελέγχους. Διαβάζαμε για επιθέσεις που δέχονταν τα στελέχη την Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και γενικά είχαμε την αίσθηση ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί πεδίο πολέμου… Κι όμως; Υπάρχουν τελικά χειρότερα. Κι αυτό γιατί σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των σαρωτικών προληπτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ. Και έδειξαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας δεν βρίσκονται στις περιοχές και στις δραστηριότητες που θα περίμενε κανείς, δηλαδή ούτε στις Κυκλάδες ούτε στις ταβέρνες.
Τα πρώτα αποτελέσματα, που αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από τις ελεγκτικές υπηρεσίες εν όψει του δεύτερου γύρου, στοχευμένων ελέγχων, δείχνουν κατ’ αρχάς ότι η έντονη παρουσία των κλιμακίων της ΑΑΔΕ στο Αιγαίο (Επιχειρησιακό Σχέδιο «Αργοσαρωνικός- Κυκλάδες») έφερε για μια ακόμα φορά αποτελέσματα ήτοι μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης. Έτσι τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των Κυκλάδων δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 20%.
Πού καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας;
Κέρκυρα: 59%
Ζάκυνθος: 34%
Κεφαλονιά: 32%
Λάρισα: 32%
Ρέθυμνο: 31%
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τις δραστηριότητες με την υψηλότερη παραβατικότητα, καθώς φαίνεται ότι ο μεγάλος όγκος ελέγχων και η «βροχή» των «λουκέτων» λειτούργησαν ως φόβητρο για όσους βρίσκονται ψηλά στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ. Και κάπως έτσι βρέθηκαν στην κορυφή της παραβατικότητας επαγγέλματα και επιχειρήσεις σχεδόν… υπέρ άνω υποψίας.
Συγκεκριμένα:
Παραγωγοί πάγου- Ενεχυροδανειστήρια: 61%
Ταξί: 56%
Πούλμαν: 54%
Βυτιοφόρα νερού- Θαλάσσια σπορ: 53%
Χονδρεμπόριο ενδυμάτων: 52%
Περιποίηση νυχιών- γραφεία τελετών- κέτερινγκ: 50%
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής προκύπτουν κι από τους σχετικά περιορισμένους ελέγχους στις παραπάνω δραστηριότητες.
Και τι γίνεται εκεί που οι έλεγχοι διενεργούνται κατά κύματα;
Καντίνες- Κουρεία: 29%
Υπαίθριο εμπόριο: 26%
Καφενεία- Ενοικιαζόμενα: 25%
Ψητοπωλεία- Ταβέρνες: 24%
Καφετέριες: 13%
Σημειωτέον ότι στις δραστηριότητες εστίασης έχουν γίνει πάνω από 23.000 έλεγχοι από την αρχή της χρονιάς κι αυτό συνέβαλε καθοριστικά στο να περιοριστεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα το ύψος της φοροδιαφυγής στον κλάδο.