Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚατέβασαν ...ρολά οι συμβολαιογράφοι

Κατέβασαν …ρολά οι συμβολαιογράφοι

|

Η κυβέρνηση σε πανικό…. Οι συμβολαιογράφοι κατέβασαν σήμερα ρολά και λένε όχι στους πλειστηριασμούς τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτη την Πρώτη Κατοικία των Ελλήνων όχι από τις τράπεζες αλλά από την Εφορεία που ορμάει και αρπάζει κατοικίες 

Την αποχή από όλους τους προγραμματισμένους, για την Τετάρτη, πλειστηριασμούς ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας. Εντός της εβδομάδας, οι συμβολαιογράφοι θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναμένεται να αποφασίσουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Πανικός στην κυβέρνηση

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος πανικός, καθώς οι πλειστηριασμοί ρίχνει στα… τάρταρα την ήδη καταβαραθρωμένη εικόνα της. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο “κόκκινο”, πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με non paper αλλά λαϊκές κατοικίες. Τον πανικό της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλά από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.

Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης να αποτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε νέα Ισπανία ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά το βράδυ του Σαββάτου από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες. Από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση θα γίνει πιο εκρηκτική αφού στο χορό των πλειστηριασμών θα εισέλθουν δυναμικά και οι τράπεζες.

Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για χρέη προς τις τράπεζες, δεν υπάρχει αντίστοιχη προστατευτική διάταξη έναντι πλειστηριασμών για οφειλές προς την Eφορία. Με βάση τις κείμενες διατάξεις, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν , κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:

 α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Σπίτια στο «σφυρί» για ελάχιστα ευρώ

Το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει βεβαίως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για πολύ μικρά χρέη προς το Δημόσιο, καθώς προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ τέλος το 2015 εκτελέστηκαν 667.782 κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών στα χέρια τρίτων, 15.626 παραγγελίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και 16.296 προγράμματα πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Για το 2016 τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι αριθμοί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους του 2015.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους 774.321 οφειλέτες βρίσκονται σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ στο τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 695.074.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Απόφαση ευθύνης η ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού σχετικά με την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων

ΥΠΑ: “Κλειστόν” το αεροδρόμιο της Νάξου ελέω εργασιών από 11 έως 30 Μαρτίου

Κλείνει προσωρινά το αεροδρόμιο λόγω έργων αναβάθμισης - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Σύλληψη πλοιάρχου και η ανακοίνωση από την εταιρεία “ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ”

Ανακοίνωση της εταιρείας ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ σχετικά με τη σύλληψη πλοιάρχου - Τι συνέβη

Οι Νέες Αλλαγές στο Οικιακό και Επαγγελματικό Ρεύμα το 2025

Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο τα οικιακά όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια. Παράλληλα, η διαδικασία αλλαγής παρόχου ρεύματος γίνεται πιο απλή και ψηφιακή.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από το Λιμεναρχείο Νάξου στην παραλιακή οδό λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου για τις Απόκριες

Το Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική. Οι Έλληνες παίκτες δείχνουν σταθερό ενδιαφέρον τόσο για τα live casino όσο και για τα στοιχηματικά sites, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο