Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚάλυμνος: Ο Επαρχος διαμαρτύρεται για τα τέλη των αλιευτικών πλοίων (!!!)

Κάλυμνος: Ο Επαρχος διαμαρτύρεται για τα τέλη των αλιευτικών πλοίων (!!!)

|

Νέα τέλη στα μικρά σκάφη, σε ρυμουλκά και αλιευτικά πλοία, προκαλώντας τις αντιδράσεις ψαράδων και ευρύτερα του κλάδου επιβάλει η κυβέρνηση. Κίνηση που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά αλλά και όπως είναι λογικό αντιδράσεις από τη στιγμή που δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της αλιείας…  Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 57 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του τέλους υπέρ του Δημοσίου… 

Ειδικότερα, επιβάλλεται ετήσιο τέλος υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια (από 100-5.767 ευρώ), καθώς και στα ρυμουλκά (από 6.000-15.000 ευρώ) των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους. Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται τα αμιγώς ναυαγοσωστικά πλοία, που εκτελούν αποκλειστικά εργασίες διάσωσης και θαλάσσιας αρωγής.

Το τέλος των ψαράδων με το τέλος στα σκάφη τους είναι το θέμα της παρακάτω επιστολής που έστειλε ο έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο και κοιν. στους Βουλευτές του Νομού.. Και όπως τονίζει ”  Αναγνωρίζουμε κύριε υφυπουργέ, ότι η χώρα διέρχεται ακόμη μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και συμφωνούμε ότι όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε το βάρος που μας αναλογεί. Όμως για κάθε απόφαση μας και για είναι αυτή δίκαιη και να μην εγείρει το δημόσιο αίσθημα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι έχετε παραβλέψει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Ο ένας είναι το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει καθώς τα ιχθυαποθέματα υφίστανται μεγάλες πιέσεις, οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται και η οικονομική απόδοση των επαγγελματιών είναι οριακή. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι εθνικός, και αφορά την περιοχή που δραστηριοποιούνται τα αλιευτικά σκάφη. Βρισκόμαστε σε μια Χώρα που τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αμφισβητούνται καθημερινά από τη γείτονα Τουρκία. Τα αλιευτικά μας σκάφη και οι αλιείς μας που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου είναι οι θεματοφύλακες των θαλάσσιων συνόρων και τα υπερασπίζονται με την εκεί καθημερινή τους παρουσία και δραστηριότητα”.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας του κου Μουσελλή αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ, Ενημερωθήκαμε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται στο άρθρο 57, η επιβολή τέλους υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό Ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια ανεξαιρέτως, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.

Αναγνωρίζουμε κύριε υφυπουργέ, ότι η χώρα διέρχεται ακόμη μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και συμφωνούμε ότι όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε το βάρος που μας αναλογεί. Όμως για κάθε απόφαση μας και για είναι αυτή δίκαιη και να μην εγείρει το δημόσιο αίσθημα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι έχουμε παραβλέψει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Ο ένας είναι το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει καθώς τα ιχθυαποθέματα υφίστανται μεγάλες πιέσεις, οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται και η οικονομική απόδοση των επαγγελματιών είναι οριακή.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι εθνικός, και αφορά την περιοχή που δραστηριοποιούνται τα αλιευτικά σκάφη. Βρισκόμαστε σε μια Χώρα που τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αμφισβητούνται καθημερινά από τη γείτονα Τουρκία. Τα αλιευτικά μας σκάφη και οι αλιείς μας που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου είναι οι θεματοφύλακες των θαλάσσιων συνόρων και τα υπερασπίζονται με την εκεί καθημερινή τους παρουσία και δραστηριότητα.

Εφόσον ως Κράτος θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και αναγνωρίζουμε σε κάθε επίσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου, όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, το ρόλο τους στην περιοχή, θα πρέπει κατ΄ελάχιστο να τους διευκολύνουμε, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητα τους και να αισθανθούν έστω και λίγο, ότι το Κράτος προσμετρά την προσπάθεια τους και τους αναγνωρίζει αυτό που προσφέρουν.

Αναμένουμε λοιπόν κύριε υφυπουργέ, να λάβετε υπόψη σας τους παραπάνω αντικειμενικούς λόγους και να εξαιρέσετε τα αλιευτικά σκάφη της παραμεθόριας ανατολικής ζώνης από την επιβολή του τέλους που προτείνεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας αναμένουμε τη διόρθωση της σχετικής διάταξης”. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο