Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚαι φόρος πολυτελείας και φόρος διαμονής

Και φόρος πολυτελείας και φόρος διαμονής

|

Το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάζει η Κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαίου “χτυπάει” τον τουρισμό και τα νησιά… 

Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% εως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
 

 

Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες αγώνα ταχύτητας προκειμένου να ολοκληρώσει τον κρίσιμο κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 11ης Μαίου ώστε να ξεκλειδώσει η πολυπόθητη δόση.
 
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».

Όπως αποκάλυψε ήδη από χθες το protothema.gr ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη θα περιλαμβάνει:

– Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

– Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω). 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:

Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων 3% ειδικός φόρος
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4%
Β)σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%

«Ανοικτό» ζήτημα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων. Πάντως, ορισμένοι υπερυπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαφωνούν με το παραπάνω προσχέδιο και ζητούν να εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο τα καταλύματα 3ων αστέρων.

– Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα
– Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας εως 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς.
– Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»
– Αύξηση του συντελεστή από 10%  στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
– «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
– Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
– Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ. Πιθανότατα  θα προβλέπεται ποσοστό πώλησης (για παράδειγμα 51%-49% ή 60%-40%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστά ιδιοκτησίας.

Επίσης, η ρύθμιση θα ικανοποιεί εν μέρει την βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύει μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία τους ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. 
 
Αναφορικά με τον φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν καθώς υπάρχει ήδη νόμος που τον «πάγωναν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τροπολογίες. Σημειώνουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πιθανότατα με τροπολογία που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια. Εξηγούν δε ότι με μικρότερα νομοσχέδια ή τροπολογίες θα «κλείσουν» μια σειρά από εκκρεμότητες που δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Πηγή: protothema.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.