Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΊος : Ίδρυση αεροδρομίου διεκδικεί το νησί

Ίος : Ίδρυση αεροδρομίου διεκδικεί το νησί

|

Δρομολογείται η διαδικασία ανέγερσης του έργου 

Δρομολογείται η διαδικασία για την κατασκευή και ίδρυση του αεροδρομίου στην Ίο, με τα προσχέδια των μελετών να αναμένουν την υπουργική έγκριση, εφ’ όσον υπάρξει η επικύρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αισιόδοξος δηλώνει ο Δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, ο οποίος υπολογίζει την έναρξη των εργασιών σε περίπου 1,5 χρόνο.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες για την ίδρυση αεροδρομίου στο νησί της Ίου. Απαραίτητο έργο υποδομής, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων οι οποίοι εξυπηρετούνται κατά βάση από την υπάρχουσα ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γνωστά προβλήματα, αλλά παράλληλα θα διευρυνθεί και το δυνητικό κοινό των επισκεπτών του νησιού, το οποίο πλέον ποντάρει σε τουρισμό υψηλότερης οικονομικής δυνατότητας.

Προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικοί όροι

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας το ύψος της επένδυσης αποτιμάται στα 18,05 εκατομμύρια ευρώ με ανταποδοτικό τμήμα μόλις στα 3,04 εκατομμύρια ευρώ, και υπολογιζόμενη περίοδο παραχώρησης τα 25 έτη. Το κόστος επένδυσης χωρίζεται στην αγορά οικοπέδου (0,7 εκατομμύρια ευρώ) και στο έργο (17,35 εκατομμύρια ευρώ). Το έργο χαρακτηρίζεται έντονα Παθητικό αλλά διαχειριστικά κερδοφόρο, ενώ σύμφωνα με την Κοινωνικοοικονομική ανάλυση προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και φυσικά άνοδος της τουριστικής ανάπτυξης της Ίου. Προβλέπεται επίσης αύξηση της απασχόλησης των κατοίκων του νησιού από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου. Η θέση που έχει επιλεγεί έναντι τριών πιθανών, βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ίου σε απόσταση 6,5 χλμ., και δε θίγει καμία προστατευόμενη περιοχή περιβάλλοντος.

Παράλληλα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αεροπορικής εξυπηρέτησης του νησιού λόγω της μεγάλης απόστασης της Ίου από την Αθήνα (108 ναυτικά μίλια) με μία μέση διάρκεια ταξιδιού στις 7 ώρες με τα συμβατικά πλοία και στις 4,5 με ταχύπλοα, ενώ πλήθος νησιών με ευνοϊκότερη χωροταξική ένταξη στις ακτοπλοϊκές τους συνδέσεις όπως η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος και η Μήλος διαθέτουν αερολιμένα. Συνοδευτικά σε αυτό αναφέρονται εγκεκριμένες τουριστικές επενδύσεις άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, με μία προσθήκη άνω των 1000 κλινών για το νησί, ενώ έχει εγκριθεί και η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας 175 σκαφών.

Η έρευνα αγοράς 13 μικρών νησιωτικών αεροδρομίων (Μήλος, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Λέρος, Κάσσος, Καστελόριζο, Ικαρία, Κύθηρα) κατέδειξε ότι παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη αύξηση του μεταφορικού έργου σχεδόν από όλους τους αερολιμένες, κάτι το οποίο όμως δεν αντιστοιχεί σε μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης, ενώ υπάρχει και αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού επιβατών ανά πτήση.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει με ίδια κεφάλαια ενώ διερευνάται και η πιθανότητα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από Πακέτο Junker μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το 50% της επένδυσης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο για 15 έτη.

Μ. Πετρόπουλος: “Το αεροδρόμιο δεν είναι ανταγωνιστικό στην ακτοπλοΐα μας

Σε συνομιλία μας με το Δήμαρχο της Ίου κ. Μιχάλη Πετρόπουλο, μας ανέλυσε λεπτομερώς τη διαδικασία μέχρι να μπουν “τα πρώτα θεμέλια”. Εντός είκοσι ημερών θα πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα τεθεί προς έγκριση η Σύμβαση Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τα προσχέδια των μελετών, τα οποία εν συνεχεία θα υποβληθούν για υπουργική έγκριση.

“Υπάρχει μια διαδικασία βημάτων η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κατασκευή του έργου. Εφ’ όσον οι προμελέτες που έχουμε στα χέρια μας υπερψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μένει η έγκρισή τους από το Υπουργείο ώστε να προχωρήσουμε στις μελέτες. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις τελικές μελέτες, και εφ’ όσον υπάρξει και για αυτές υπουργική έγκριση θα μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε δημοπρασία ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος, ιδιώτης ο οποίος θα είναι ο τελικός αποδέκτης”, σημείωσε ενώ αν όλα προχωρήσουν κατ’ ευχήν και χωρίς καθυστερήσεις, η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται να γίνει σε 1 1/2 χρόνο από τώρα.

Σε ερώτησή μας σχετικά με το πως θα επηρεαστεί η ακτοπλοΐα του νησιού με την ύπαρξη αεροδρομίου, ο κ. Πετρόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η λειτουργία του ενός μέσου με το άλλο. “Το εισιτήριο του αεροπλάνου δεν είναι φθηνό, απευθύνεται σε άλλο πελατολόγιο, οι οποίοι το επιλέγουν για διάφορους λόγους. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο κόσμος που θα επιλέξει το πλοίο το κάνει και για οικονομικούς λόγους, αλλά υπάρχει και η διάθεση για το θαλάσσιο ταξίδι”.

Προσθετικά σε όλο αυτό θα λειτουργήσει και η μεταφορά με υδροπλάνο, μιας και η Ίος αναμένει την αδειοδότηση και του υδατοδρομίου. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο γρήγορα μέσα συγκοινωνίας, θα εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες, με έμφαση στη γρηγορότερη διακομιδή κάποιου κατοίκου του νησιού όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο σε μια έκτακτη ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος δε μπόρεσε να μην αναφερθεί στο θετικό πρόσημο που θα έχει η ίδρυση του αεροδρομίου του νησιού, στις ήδη αυξητικές τάσεις στις αφίξεις τουριστών. “Τα τελευταία 6-7 χρόνια και ιδιαίτερα από το 2011 και μετά έχει παρατηρηθεί μία ετήσια αύξηση στον τουρισμό που κυμαίνεται στο 7-15%. Οφείλεται μεν στις καταστάσεις και συνθήκες που επικρατούν αλλά έχουμε παίξει κι εμείς πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική προβολή της Ίου. Αυτό δείχνει ότι το νησί μας αυξάνει αριθμητικά τους επισκέπτες του άρα υπάρχει μερίδιο και για το αεροπλάνο και για το υδροπλάνο. Δεν είναι ανταγωνιστικό το ένα μέσο προς το άλλο, αλλά βοηθητικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών μας”, δήλωσε στο κλείσιμο της συνομιλίας μας.

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Επίσκεψη στο Επαρχείο Νάξου και διαπιστώσεις

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης - Νεκτάριος Καπίρης βρέθηκε στο Επαρχείο Νάξου... Οι διαπιστώσεις του

H ομιλία του Δημήτρη Λιανού στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού “Ενωμένοι Μπορούμε” (video)

Παρακολουθείστε ολόκληρο το απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Λιανού στην παρουσίαση του συνδυασμού "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ"

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Times: Φθινοπωρινές διακοπές σε Ιο, Νάξο, Αντίπαρο και Κουφονήσια

Οι βρετανικοί Times προτείνουν για διακοπές και μετά την υψηλή σεζόν περιοχές της Ελλάδας ... Ποιες είναι από τις Κυκλάδες

Μ. Πολυκρέτης: Καταγγελία για το οίκημα αναμονής επιβατών στον Βόλωκα

Η καταγγελία του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Πολυκρέτη για το ακίνητο (οίκημα αναμονής επιβατών) στο λιμάνι του Βόλωκα
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια
loading...