Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΊος : Ίδρυση αεροδρομίου διεκδικεί το νησί

Ίος : Ίδρυση αεροδρομίου διεκδικεί το νησί

|

Δρομολογείται η διαδικασία ανέγερσης του έργου 

Δρομολογείται η διαδικασία για την κατασκευή και ίδρυση του αεροδρομίου στην Ίο, με τα προσχέδια των μελετών να αναμένουν την υπουργική έγκριση, εφ’ όσον υπάρξει η επικύρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αισιόδοξος δηλώνει ο Δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, ο οποίος υπολογίζει την έναρξη των εργασιών σε περίπου 1,5 χρόνο.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες για την ίδρυση αεροδρομίου στο νησί της Ίου. Απαραίτητο έργο υποδομής, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων οι οποίοι εξυπηρετούνται κατά βάση από την υπάρχουσα ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γνωστά προβλήματα, αλλά παράλληλα θα διευρυνθεί και το δυνητικό κοινό των επισκεπτών του νησιού, το οποίο πλέον ποντάρει σε τουρισμό υψηλότερης οικονομικής δυνατότητας.

Προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικοί όροι

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας το ύψος της επένδυσης αποτιμάται στα 18,05 εκατομμύρια ευρώ με ανταποδοτικό τμήμα μόλις στα 3,04 εκατομμύρια ευρώ, και υπολογιζόμενη περίοδο παραχώρησης τα 25 έτη. Το κόστος επένδυσης χωρίζεται στην αγορά οικοπέδου (0,7 εκατομμύρια ευρώ) και στο έργο (17,35 εκατομμύρια ευρώ). Το έργο χαρακτηρίζεται έντονα Παθητικό αλλά διαχειριστικά κερδοφόρο, ενώ σύμφωνα με την Κοινωνικοοικονομική ανάλυση προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και φυσικά άνοδος της τουριστικής ανάπτυξης της Ίου. Προβλέπεται επίσης αύξηση της απασχόλησης των κατοίκων του νησιού από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου. Η θέση που έχει επιλεγεί έναντι τριών πιθανών, βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ίου σε απόσταση 6,5 χλμ., και δε θίγει καμία προστατευόμενη περιοχή περιβάλλοντος.

Παράλληλα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αεροπορικής εξυπηρέτησης του νησιού λόγω της μεγάλης απόστασης της Ίου από την Αθήνα (108 ναυτικά μίλια) με μία μέση διάρκεια ταξιδιού στις 7 ώρες με τα συμβατικά πλοία και στις 4,5 με ταχύπλοα, ενώ πλήθος νησιών με ευνοϊκότερη χωροταξική ένταξη στις ακτοπλοϊκές τους συνδέσεις όπως η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος και η Μήλος διαθέτουν αερολιμένα. Συνοδευτικά σε αυτό αναφέρονται εγκεκριμένες τουριστικές επενδύσεις άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, με μία προσθήκη άνω των 1000 κλινών για το νησί, ενώ έχει εγκριθεί και η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας 175 σκαφών.

Η έρευνα αγοράς 13 μικρών νησιωτικών αεροδρομίων (Μήλος, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Λέρος, Κάσσος, Καστελόριζο, Ικαρία, Κύθηρα) κατέδειξε ότι παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη αύξηση του μεταφορικού έργου σχεδόν από όλους τους αερολιμένες, κάτι το οποίο όμως δεν αντιστοιχεί σε μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης, ενώ υπάρχει και αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού επιβατών ανά πτήση.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει με ίδια κεφάλαια ενώ διερευνάται και η πιθανότητα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από Πακέτο Junker μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το 50% της επένδυσης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο για 15 έτη.

Μ. Πετρόπουλος: “Το αεροδρόμιο δεν είναι ανταγωνιστικό στην ακτοπλοΐα μας

Σε συνομιλία μας με το Δήμαρχο της Ίου κ. Μιχάλη Πετρόπουλο, μας ανέλυσε λεπτομερώς τη διαδικασία μέχρι να μπουν “τα πρώτα θεμέλια”. Εντός είκοσι ημερών θα πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα τεθεί προς έγκριση η Σύμβαση Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τα προσχέδια των μελετών, τα οποία εν συνεχεία θα υποβληθούν για υπουργική έγκριση.

“Υπάρχει μια διαδικασία βημάτων η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κατασκευή του έργου. Εφ’ όσον οι προμελέτες που έχουμε στα χέρια μας υπερψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μένει η έγκρισή τους από το Υπουργείο ώστε να προχωρήσουμε στις μελέτες. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις τελικές μελέτες, και εφ’ όσον υπάρξει και για αυτές υπουργική έγκριση θα μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε δημοπρασία ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος, ιδιώτης ο οποίος θα είναι ο τελικός αποδέκτης”, σημείωσε ενώ αν όλα προχωρήσουν κατ’ ευχήν και χωρίς καθυστερήσεις, η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται να γίνει σε 1 1/2 χρόνο από τώρα.

Σε ερώτησή μας σχετικά με το πως θα επηρεαστεί η ακτοπλοΐα του νησιού με την ύπαρξη αεροδρομίου, ο κ. Πετρόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η λειτουργία του ενός μέσου με το άλλο. “Το εισιτήριο του αεροπλάνου δεν είναι φθηνό, απευθύνεται σε άλλο πελατολόγιο, οι οποίοι το επιλέγουν για διάφορους λόγους. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο κόσμος που θα επιλέξει το πλοίο το κάνει και για οικονομικούς λόγους, αλλά υπάρχει και η διάθεση για το θαλάσσιο ταξίδι”.

Προσθετικά σε όλο αυτό θα λειτουργήσει και η μεταφορά με υδροπλάνο, μιας και η Ίος αναμένει την αδειοδότηση και του υδατοδρομίου. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο γρήγορα μέσα συγκοινωνίας, θα εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες, με έμφαση στη γρηγορότερη διακομιδή κάποιου κατοίκου του νησιού όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο σε μια έκτακτη ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος δε μπόρεσε να μην αναφερθεί στο θετικό πρόσημο που θα έχει η ίδρυση του αεροδρομίου του νησιού, στις ήδη αυξητικές τάσεις στις αφίξεις τουριστών. “Τα τελευταία 6-7 χρόνια και ιδιαίτερα από το 2011 και μετά έχει παρατηρηθεί μία ετήσια αύξηση στον τουρισμό που κυμαίνεται στο 7-15%. Οφείλεται μεν στις καταστάσεις και συνθήκες που επικρατούν αλλά έχουμε παίξει κι εμείς πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική προβολή της Ίου. Αυτό δείχνει ότι το νησί μας αυξάνει αριθμητικά τους επισκέπτες του άρα υπάρχει μερίδιο και για το αεροπλάνο και για το υδροπλάνο. Δεν είναι ανταγωνιστικό το ένα μέσο προς το άλλο, αλλά βοηθητικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών μας”, δήλωσε στο κλείσιμο της συνομιλίας μας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express