Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ υπερφορολόγηση στα καπνικά δώρο στους λαθρεμπόρους

Η υπερφορολόγηση στα καπνικά δώρο στους λαθρεμπόρους

|

Βάσει στοιχείων που επικαλείται ο ΣΕΒ από  την 1/1/2017 η νέα αύξηση στη φορολογία των καπνικών, η οποία θα προστεθεί στις άλλες 8 που ήδη έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πλέον την υψηλότερη φορολογία της ΕΕ στα καπνικά.

Τη θέση ότι η επικείμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα το 2017 δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα εκφράζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ ειδικά στην περίπτωση των καπνικών η αύξηση των φόρων οδηγεί σε ταχύτατη διάβρωση της φορολογητέας ύλης, της επίσημης αγοράς και της σημαντικής εγχώριας παραγωγής, καθώς η εναλλακτική των λαθραίων τσιγάρων παραμένει εύκολα προσβάσιμη για τον καταναλωτή.

Όπως τονίζει, δεν είναι τυχαίο ότι τα λαθραία τσιγάρα έχουν δεκαπλασιάσει το μερίδιο αγοράς τους στα χρόνια της κρίσης και της υπέρμετρης αύξησης των φόρων. Την ώρα που τα έσοδα του κράτους από τα καπνικά κινούνται στο ύψος των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, μια αποτυχία των εισπρακτικών μέτρων του 2017 θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί.

«Το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009 παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του κύκλου εργασιών στην αγορά, από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής», σημειώνεται σχετικά στο δελτίο του ΣΕΒ.

Βάσει στοιχείων που επικαλείται ο Σύνδεσμος από  την 1/1/2017 η νέα αύξηση στη φορολογία των καπνικών, η οποία θα προστεθεί στις άλλες 8 που ήδη έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πλέον την υψηλότερη φορολογία της ΕΕ στα καπνικά.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει πως η εύκολη μετακίνηση του καταναλωτικού κοινού προς τα λαθραία τσιγάρα διευκολύνεται από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τη μεγάλη έκταση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της, κάτι που μαζί με τις ελλείψεις των διωκτικών αρχών σε προσωπικό και εξοπλισμό ενισχύει τη σχετική αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων ετών, την ίδια ώρα που η αύξηση των φόρων αυξάνει όλο και περισσότερο το κίνητρο για λαθρεμπόριο.

Επικαλείται δε ετήσια μελέτη που διενεργεί η KPMG σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα το 2015 παρέμεινε σε υψηλότατα επίπεδα, με τα λαθραία τσιγάρα να κατέχουν πλέον μερίδιο αγοράς περίπου 20%. Η μεγάλη αυτή αύξηση της αγοράς των παράνομων τσιγάρων καταρχήν έχει σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς μόνο για το 2015 η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται από την KPMG σε 637 εκατ. ευρώ.

«Πέρα από το ύψος των φόρων, η μεταβολή στη φορολογία που θα ισχύσει από το 2017 θα εντείνει την εξάρτηση των εσόδων σε μεγαλύτερο, από τον σημερινό, βαθμό από τη τιμή και συνεπώς θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα έσοδα για το κράτος για κάθε μικρή μείωση τιμής από τους παραγωγούς. Επιπλέον, όμως, θέτει και σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας περίπου 30.000 αγροτών και εργατών γης που εργάζονται στην παραγωγή καπνών, 25.000 θέσεις εργασίας στη ήδη συρρικνωμένη επίσημη αγορά λιανικής πώλησης τσιγάρων και καπνών και 5.000 θέσεις εργασίας στην εγχώρια μεταποίηση και εκβιομηχάνιση καπνών», τονίζει το δελτίο του ΣΕΒ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SOS από ιστιοφόρο με δύο επιβάτες ανοιχτά της Σύρου – Επιχείρηση διάσωσης σε θάλασσα με 7 μποφόρ

Με σπασμένο κατάρτι και ισχυρούς ανέμους 6-7 μποφόρ, το ιστιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου – Στο σημείο Super Puma, ρυμουλκά, ιδιωτικό σκάφος και το Blue Star Delos.

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία – Αισθητός σε νησιά του Αιγαίου

Δόνηση με επίκεντρο την επαρχία Μπαλικεσίρ κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ – Τέσσερις τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων

Φωτιά στη Λυχναφτιά Τήνου – Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση

Από το απόγευμα της Κυριακής επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά σε χαμηλή βλάστηση.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Τα θέματα της ατζέντας

Την Τρίτη 12 Αυγούστου στις 12:00 η συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα – Από αθλητικά προγράμματα μέχρι καταφύγιο αδέσποτων και έργα υποδομών

Διπλό πλήγμα στη διακίνηση ναρκωτικών από την Αστυνομία Μυκόνου

Δύο επιχειρήσεις, πέντε συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών, όπλων και χρημάτων – Πάνω από 240 μικροσυσκευασίες έτοιμες για διανομή

Η Νάξος στους δρόμους για την Ελεύθερη Παλαιστίνη – Συγκέντρωση και πορεία στην Απείρανθο

Σήμερα, Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 20:00 στην Παναγία – Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί σε μαζική συμμετοχή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00