Ο Μάρτιος έφερε τρεις ημέρες βροχής, ο Απρίλιος άλλες δύο, το υδρολογικό έτος κινείται στα περσινά όρια, οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι και σκάνε χαμόγελα στα πρόσωπα των αγροτών ενόψει της συγκομιδής της εαρινής πατάτας
Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα οι ουρανοί άνοιξαν… Και για περίπου μισή ώρα ή και κάτι περισσότερο η βροχή που έπεσε κυρίως στην πεδινή Νάξο ήταν αυτό που λέμε «πολύ καλή»… Για τους αγρότες. Για τους επισκέπτες και τους κατοίκους στη Χώρα της Νάξου δεν ήταν και ότι καλύτερο από τη στιγμή που ορμητικά ρυάκια άρχισαν να τρέχουν από τα στενά αναζητώντας οδό εξόδου προς την παραλία. Αποτέλεσμα; Αρκετοί να βραχούν ουκ ολίγο. Εάν συνδυάσεις μάλιστα και το γεγονός ότι για περίπου 30 λεπτά η Χώρα της Νάξου βυθίστηκε και στο σκοτάδι είναι κατανοητό ότι υπήρξε ένας φόβος για το υπόλοιπο της βραδιάς. Άλλωστε, η σχέση μας πλέον με την ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ δεμένη.
Επιστρέφουμε όμως στους γεωργούς που αναζητούσαν μία τέτοια βροχή κυρίως αυτή τη περίοδο, το λέει άλλωστε και η σχετική παροιμία (για τη σημασία των βροχών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) καθότι όπως τόνισαν χαρακτηριστικά «γλυτώνουμε τουλάχιστον δέκα ημέρες ποτισμάτος». Και σε μία περίοδο όπου δένουν σιγά σιγά οι καρποί κυρίως της εαρινής πατάτας, η βροχή λειτούργησε ως θείο δώρο.
Και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της βροχόπτωσης με βάση τα στοιχεία από την ιστοσελίδα metar.gr έπεσαν στην πεδινή Νάξο: Γαλανάδο 15.0 χιλιοστά, Μέλανες 17.6 χιλιοστά, Χώρα Νάξου 13 χιλιοστά ενώ στην ορεινή λίγο …λιγότερο εάν σκεφτεί κανείς και την διαφορά στην βαθμίδα λόγω ανόδου στο υψόμετρο: Κυνίδαρος 13 χιλιοστά, Κόρωνος 11, Απείρανθος 11 χιλιοστά…
Εικόνα ταμιευτήρων
Αυτή ήταν και η μοναδική βροχή τον Απρίλιο… Που ισοδυναμεί περίπου με δύο ημέρες βροχόπτωσης και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο Απρίλιος τα τελευταία χρόνια δύσκολα περνάει τα 5 χιλιοστά νερού… Πως κινήθηκε ο Μάρτιος; Κι αυτός στα όρια… Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος κυμάνθηκα στα 60 περίπου χιλιοστά βροχόπτωσης με αποτέλεσμα το υδρολογικό έτος (από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο) να κυμαίνεται στα 275 πλέον χιλιοστά (μαζί με τον Απρίλιο έως τώρα) κάτι που σημαίνει ότι είμαστε ίσα βάρκα, ίσα γιαλό με πέρυσι. Και πέρυσι ήταν μία δύσκολη σεζόν….
Όμως, το ευχάριστο είναι ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου έχουμε γεμάτους ταμιευτήρες. Τόσο αυτός σε Φανερωμένη όσο και στις Εγγαρές είναι στα όρια τους και μιλάμε για περίπου 1,.8 εκατομμύρια κυβικά νερού. Και ουσιαστικά πάμε για κάλυψη της φετινής περιόδου όσον αφορά την ζήτηση σε νερό κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως, είναι αρκετό; Το ζητούμενο για μία ακόμη χρονιά είναι η ενεργοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα ώστε να υπάρχει νερό στα πηγάδια και τις πηγές. Το να είναι γεμάτοι οι αποταμιευτήρες και έως εκεί, είναι δώρον άδωρον όσον αφορά πάντα τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα… Αυτή τη στιγμή για δεύτερη σερί χρόνια κινούμαστε σε ένα ποσό της τάξης των 270 χιλιοστών. Περίπου 100 χιλιοστά πιο κάτω από τον μ.ο. της τελευταίας δεκαετίας και αγγίζουμε πολύ εύκολα το χειρότερο όλων, που είναι από τη περίοδο 2000 – 01 όταν είχαμε μόλις 233 χιλιοστά.