Ο Ναξιώτης Αντώνης Πιτταράς εξηγεί στον Γιώργο Μιχαηλίδη και τον “Ελεύθερο Τύπο” τι εστί Greek Economic Forum. και αναφέρει ότι “Οι νέοι Έλληνες του κόσμου έχουν ανάγκη για κάτι νέο. Ένα δημιούργημα που θα είναι μέρος της ψυχής τους και δεν θα περιορίζεται χωροταξικά και πολιτικά. Είχαν ανάγκη να γίνουν μέρος μια μεγάλης ομάδας, χωρίς συμφέροντα και ιδιοτέλειες. Μιας ομάδας με όραμα για την Ελλάδα”.
Το Talk Show του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr, όπως έχει γραφτεί και στα προηγούμενα τεύχη θέλει να γίνει ένα παράθυρο προς την κοινωνία. Εδώ θα φιλοξενήσουμε άτομα από την πολιτική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και κάθε προσωπικότητα που μπορεί να μας εμπνεύσει μέσα από την επιτυχία του.
Στο τεύχος αυτού του Σαββατοκύριακου έχω την χαρά να φιλοξενώ τον Αντώνη Πιτταρά, έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος είναι παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο ο οποίος επέλεξε να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα αλλά να προσπαθήσει να ρίξει τα φώτα της σε όλο τον κόσμο. Τον συνάντησα σε ένα καφέ του κέντρου όπου και συζητήσαμε πώς ένας 27χρονος μπορεί να έχει τόση επιτυχημένη πορεία δείχνοντας σε πολλούς νέους ανθρώπους τον δρόμο της εξωστρέφειας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την χώρα.
Στον κόσμο ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τις δραστηριότητές σου. Εξήγησέ μας με απλά λόγια τι ακριβώς είναι το Greek Economic Forum;
«Όταν ξεκινούσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, ανάμεσα σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, θα απαντούσα ότι είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων, που ενωμένοι απ’ όλες τις μεριές του κόσμου θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα για την Ελλάδα. Σήμερα, θα σου απαντήσω ακριβώς το ίδιο, αλλά με μία μεγάλη διαφορά. Σήμερα είμαστε πολλοί και είμαστε ισχυροί. Οι νέοι Έλληνες του κόσμου έχουν ανάγκη για κάτι νέο. Ένα δημιούργημα που θα είναι μέρος της ψυχής τους και δεν θα περιορίζεται χωροταξικά και πολιτικά. Είχαν ανάγκη να γίνουν μέρος μια μεγάλης ομάδας, χωρίς συμφέροντα και ιδιοτέλειες. Μιας ομάδας με όραμα για την Ελλάδα. Αυτή η ομάδα «βαφτίστηκε» Greek Economic Forum».
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Greek Economic Forum;
Όταν το 2013 σπούδαζα στην Φρανκφούρτη, ταξίδευα παράλληλα αρκετά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Συνομιλώντας με την νέα γενιά των Ελλήνων, ένιωθα την ανάγκη τους να ακουστούν η φωνή και οι ιδέες τους. Μακριά από κόμματα και παρατάξεις. Έξω από τοπικές κοινότητες και σωματεία. Το Forum δεν ήρθε τυχαία στην ζωή μας. Δύναμη μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Συνεργασίες με το Harvard, το Cass Business School, το George Washington University μας δίνουν την δύναμη να πολεμήσουμε για τα πιστεύω μας. Μέλη μας είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας. Πρόσωπα που κοιτούν μπροστά από την εποχή τους. Όλοι μαζί κάναμε το Greek Economic Forum αυτό που είναι σήμερα.
Είσαι μόλις 27 (αν θυμάμαι καλά, διόρθωσέ το αν κάνω λάθος) ετών κι όμως μετράς ήδη έργο με το Greek Economic Forum. Πώς πέρασες από την ιδέα στην υλοποίηση; Πόσο δύσκολο ήταν;
«Πραγματοποιούσα πάντα αυτό που ήθελα. Πιστεύω στον εαυτό μου και αυτό κάνει και τους γύρω μου να πιστεύουν σε εμένα. Διαχωρίζω συνήθως τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Από την πρώτη μας κουβέντα κιόλας. Σε αυτούς που τολμούν, ονειρεύονται και πραγματοποιούν τις φιλοδοξίες τους και σε εκείνους που μένουν στις προθέσεις. Μετά από το βασικό πρώτο φιλτράρισμα, αφουγκράζομαι με προσοχή τους πρώτους. Ακούω για τις αποτυχίες, τα λάθη και τις επιτυχίες τους. Δεν έχω κάτι να πάρω από έναν άνθρωπο που μιλάει υποθετικά, μη έχοντας δοκιμάσει να κάνει αυτό που ονειρεύεται. Δεν δίνω κανένα ελαφρυντικό».
Έχεις διεθνή αντίκτυπο. Μεταξύ αυτών διάβασα για διοργάνωση πενθήμερου επιστημονικού στο Harvard των ΗΠΑ. Πες μας την εμπειρία σου από το εξωτερικό.
Είναι συναρπαστικό, να αντιληφθεί κανείς, πως εκεί έξω, υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα, 10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Βρισκόμαστε παντού. Άνθρωποι δυνατοί, ικανοί, αγωνιστές. Άνθρωποι με πάθος, που μεταφέρουν, σε όλο τον κόσμο, στοιχεία του ελληνισμού. Πολλές φορές όμως είναι άνθρωποι πικραμένοι, που αποχωρούν από την πατρίδα τους, θέλοντας να «ξαναγεννηθούν» αλλού. Στην πραγματικότητα, η παρουσία των απανταχού Ελλήνων είναι τόσο διακριτική έως αθόρυβη. Δεν τους κατηγορώ, αντιθέτως τους καταλαβαίνω. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω ζήσει στο εξωτερικό, ταξιδεύω συχνά και γνωρίζω αυτό το συναίσθημα. Ξέρω πως είναι να βλέπεις την χώρα σου από μια εξωτερική σκοπιά να καταστρέφεται, νιώθοντας ανήμπορος να βοηθήσεις. Άρα στόχος της καμπάνιας είναι αρχικά να αφυπνίσει και να ενώσει του Έλληνες ηγέτες του κόσμου. Από την Αθήνα και την Νέα Υόρκη ως την Μελβούρνη, από το Λονδίνο ως το Ντουμπάι και απ το Τορόντο ως το Κειπ Town. Από όλο τον κόσμο. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αλλάξουν την σημερινή εικόνα. Μπορούμε μαζί τους να σχεδιάσουμε μια χώρα δημιουργίας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Μια σύγχρονη Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.
«Greeks of the World, welcome Home» η νέα διεθνής καμπάνια που είχε μεγάλη επιτυχία ήδη στην Αθήνα. Μίλησέ μας για αυτήν.
«Όλα ξεκίνησαν το 2015, μια χρονιά ορόσημο για το Greek Economic Forum, αφού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα, διοργανώνοντας το μεγαλύτερο συμπόσιο που έλαβε χώρα ποτέ στις ΗΠΑ.
Έχοντας πλέον στο πλευρό μας, τους ισχυρότερους διεθνείς Έλληνες, το Greek Economic Forum είναι έτοιμο να παρουσιάσει την παγκόσμια καμπάνια «Greeks of the World, WELCOME HOME», η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση ενός δικτύου των παγκόσμιων ηγετών σκέψης, αφιερωμένο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακολουθώντας την επιτυχία του συνεδρίου του Forum στο Harvard: «Μία σύγχρονη Ελλάδα», η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για συζήτηση, debate και δράση για την προώθηση του προγράμματος, επιτρέποντας και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των διεθνών Ελλήνων».
Όπως προείπα είδα μόλις 27. Ποιο είναι το μυστικό σου;
«Η πίστη των ανθρώπων στις ιδέες και στο έργο μου. Αυτό ήταν και είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης μου. Αυτό είναι το μυστικό μου. Το 2013, ως project manager της ελληνικής πλατφόρμας της Silberform, θυγατρική της Porsche, στα πλαίσια ανάπτυξης του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής εταιρείας, δημιούργησα 30 θέσεις πρακτικής και έπειτα κανονικής εργασίας για Έλληνες απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών στο παράρτημα της στην Στουτγάρδη. Τριάντα (30) νέοι επιστήμονες άνοιξαν τα φτερά τους και διεκδίκησαν το όνειρό τους μέσα από ένα πολύ επιτυχημένο project του Greek Economic Forum. Ένας από τους 30 λεγόταν ο Θάνος Παλάσκος.
Μία ημέρα έλαβα το παρακάτω μήνυμα.
«Αντώνη, πάει καιρός από τότε που σου έστειλα τελευταία φορά, βλέπω πως συνεχίζεις τις δράσεις σου και όσο παρακολουθώ βλέπω ότι αποφέρουν καταπληκτικά αποτελέσματα.
Πριν ένα χρόνο μιλούσαμε για την πρακτική στη Silberform, όλα κύλησαν ομαλά κ τώρα, ένα χρόνο μετά, τελείωσε η πρακτική αυτή. Αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης και πρωτοβουλίας σου, ήταν να αποκτήσω εμπειρία και να δυναμώσω το βιογραφικό μου.
Εκτός αυτών, πριν λίγες μέρες δέχτηκα προσφορά από μια πολύ μεγάλη πολυεθνική στην Ολλανδία την όποια και δέχτηκα και θα μετακομίσω εκεί μόνιμα.
Έτσι, κλείνοντας έχω φτάσει το παιδικό μου όνειρο, αυτό του να ζω στο εξωτερικό και να δουλεύω για μεγάλη εταιρία σα μηχανικός.
Το οφείλω σε εσένα όλο αυτό.
Αν δεν ήσουν εσύ να το διοργανώσεις δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι τώρα.
Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Εγώ αλλά και η οικογένειά μου.
Δε θα σε ξεχάσω ποτέ. Συνέχισε την καλή δουλειά. Ίσως κάποια μέρα μπορέσω να σου το ανταποδώσω. Ευχαριστώ και πάλι. Εύχομαι τα καλύτερα».
Κάτι τέτοιες στιγμές με κάνουν δυνατότερο και μου δίνουν τη δύναμη και την τόλμη να συνεχίσω να μάχομαι για τα πιστεύω μου. Αυτές οι στιγμές είναι το μυστικό μου»
Του Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελεύθερος Τύπος)