Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ πατάτα Νάξου και οι… άλλες.

Η πατάτα Νάξου και οι… άλλες.

|

Παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσίασε μέσα στο 2017 το προϊόν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ΠΓΕ πατάτα της Νάξου δείχνει να διατηρεί μια σταθερά καλή πορεία.

Παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσίασε μέσα στο 2017 το προϊόν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ΠΓΕ πατάτα της Νάξου δείχνει να διατηρεί μια σταθερά καλή πορεία.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, τόσο η μοναδική ποιότητα του προϊόντος όσο και η σωστή επιχειρηματική προσέγγιση των παραγωγών και του συνεταιρισμού του νησιού, έχουν καταφέρει να δώσουν διαχρονική υπεραξία στο προϊόν.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, με πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα (σ.σ. αναμένεται αύξηση 40%). Η τιμή που αγοράζει από εμάς τους παραγωγούς η Ένωση, είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Όταν ξεκινήσαμε, έπιανε ακόμα και τα 55 – 60 λεπτά το κιλό (μέσα Μαΐου)», μας κάνει γνωστό ο παραγωγός από το νησί, Μιχάλης Ρώτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η πατάτα Νάξου είναι ΠΓΕ προϊόν δεν επηρεάζεται (σ.σ. όπως για παράδειγμα η πατάτα της Ηλείας και της Αχαΐας) από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ή ακόμα και τις ελληνοποιήσεις. «Αυτό μας σώζει», συμπληρώνει ο κ. Ρώτας, ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι η συγκομιδή ολοκληρώνεται παραδοσιακά στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία για τη φύτευση της φθινοπωρινής πατάτας.

Στη Στερεά καλλιεργούν πατάτες… και όχι την ταυτότητα της

Οι σημαντικότερες περιοχές παραγωγής πατάτας στη Στερεά Ελλάδα είναι η Θήβα, η Λοκρίδα και τα Ψαχνά στην Εύβοια.

Οι Λιβανάτες Λοκρίδας, για τρεις δεκαετίες αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την ποιότητα και την πρωιμότητα του προϊόντος, με εξαγωγές στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία. Το επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η δημιουργία ενός συσκευαστηρίου. Μετά την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, η αγροτική πολιτική που υιοθετήθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτόπισε το προϊόν από τις αγορές του εξωτερικού. Μία από τις κυριότερες αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης ήταν και η αδυναμία του τοπικού συνεταιρισμού να εναρμονιστεί με τις πρακτικές και τους κανόνες της ΚΑΠ. Έτσι, από τα 8.000 στρέμματα που συνήθως καλλιεργούνταν στην περιοχή, σήμερα απέμειναν περίπου 500. Η παραγωγή αυτή διατίθεται σε χονδρεμπόρους και στις λαϊκές αγορές.

Η Θήβα αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής πατάτας της χώρας μας, με πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, η ταύτιση αυτού του παραγωγικού τόπου με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Ασωπού, είχε ως αποτέλεσμα τα μεν αγροτικά προϊόντα της περιοχής να υποτιμηθούν στη συνείδηση των καταναλωτών, οι δε παραγωγοί να αποφεύγουν να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας τους. Το βασικότερο, λοιπόν, μέλημα των παραγωγικών φορέων της περιοχής είναι να αποκαταστήσουν την ποιοτική ταυτότητα όλων των τοπικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές. Μία βασική προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων που θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες απαιτητικές αγορές. Η περίπτωση των πατατοπαραγωγών της Ευβοίας είναι ένα σημαντικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφορά όμως μικρές εκμεταλλεύσεις, όπου για δεκαετίες η παραγωγή κατευθύνεται στις λαϊκές και στις λαχαναγορές.

Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να επισημανθεί ότι η έλλειψη συνεργατικών σχημάτων, πιστοποίησης του προϊόντος και ανάδειξης της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητάς του, έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των αγροτών της περιοχής να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της εισαγόμενης πατάτας, που σιγά-σιγά κυριαρχεί στην ελληνική αγορά. Είναι σαφές ότι η εξωστρέφεια και η συλλογικότητα στην παραγωγή και διακίνηση της πατάτας μπορεί να αποτελέσουν τα εφαλτήρια για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ηλεία – Αχαΐα

Για ισοπεδωτική καταστροφή στην πατάτα, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 10 ετών σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την ποιότητα, κάνουν λόγο οι πατατοπαραγωγοί σε Ηλεία και Αχαΐα.

Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας στη χώρα μας, τη στιγμή που στα χωράφια υπάρχει πληθώρα παραγωγής, η υποκατανάλωση λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και οι έμποροι που ευτελίζουν την τιμή για να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν το κέρδος τους, είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ενώ η τιμή της πατάτας ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου από τα 25 λεπτά έως τα 45 λεπτά το κιλό έχει καταλήξει σήμερα στα 8 λεπτά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να «μπαίνουν μέσα», αφού για να μπορέσουν να καλύψουν το καλλιεργητικό κόστος, η πατάτα θα έπρεπε να πουλιέται τουλάχιστον στα 25 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέα Τσουκαλά, οι πατάτες σαπίζουν στα χωράφια, γιατί δεν υπάρχει πλέον τιμή. «Ζούμε την απόλυτη καταστροφή. Και θα φορολογηθούμε για τα στρέμματα που καλλιεργούμε, όχι για τις ποσότητες που πουλάμε. Αντιμετωπίζουμε την οικονομική καταστροφή και δυστυχώς πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», μας εξηγεί και προσθέτει: «Οι έμποροι ξεφτιλίζουν την τιμή για να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν το κέρδος τους και, από την άλλη, οι συνεχείς εισαγωγές από την Κύπρο έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην πατάτα της περιοχής».

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Αχαΐα, όπου η τιμή της πατάτας έχει κατρακυλήσει στα 8 λεπτά. Όπως τονίζει ο παραγωγός από την Αχαΐα, Σπύρος Παντελής, υπάρχει πληθώρα παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δυστυχώς διάφορες συνθήκες, όπως η εκμετάλλευση των εμπόρων και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα, έχουν οδηγήσει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στον μαρασμό.

«Η Πολιτεία δεν βρίσκεται στο πλευρό του παραγωγού. Γιατί να εισάγουμε πατάτες από το εξωτερικό, ενώ έχουμε τόσες πολλές και ποιοτικά άριστες;», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.