Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ πατάτα Νάξου και οι… άλλες.

Η πατάτα Νάξου και οι… άλλες.

|

Παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσίασε μέσα στο 2017 το προϊόν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ΠΓΕ πατάτα της Νάξου δείχνει να διατηρεί μια σταθερά καλή πορεία.

Παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσίασε μέσα στο 2017 το προϊόν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ΠΓΕ πατάτα της Νάξου δείχνει να διατηρεί μια σταθερά καλή πορεία.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, τόσο η μοναδική ποιότητα του προϊόντος όσο και η σωστή επιχειρηματική προσέγγιση των παραγωγών και του συνεταιρισμού του νησιού, έχουν καταφέρει να δώσουν διαχρονική υπεραξία στο προϊόν.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, με πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα (σ.σ. αναμένεται αύξηση 40%). Η τιμή που αγοράζει από εμάς τους παραγωγούς η Ένωση, είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Όταν ξεκινήσαμε, έπιανε ακόμα και τα 55 – 60 λεπτά το κιλό (μέσα Μαΐου)», μας κάνει γνωστό ο παραγωγός από το νησί, Μιχάλης Ρώτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η πατάτα Νάξου είναι ΠΓΕ προϊόν δεν επηρεάζεται (σ.σ. όπως για παράδειγμα η πατάτα της Ηλείας και της Αχαΐας) από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ή ακόμα και τις ελληνοποιήσεις. «Αυτό μας σώζει», συμπληρώνει ο κ. Ρώτας, ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι η συγκομιδή ολοκληρώνεται παραδοσιακά στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία για τη φύτευση της φθινοπωρινής πατάτας.

Στη Στερεά καλλιεργούν πατάτες… και όχι την ταυτότητα της

Οι σημαντικότερες περιοχές παραγωγής πατάτας στη Στερεά Ελλάδα είναι η Θήβα, η Λοκρίδα και τα Ψαχνά στην Εύβοια.

Οι Λιβανάτες Λοκρίδας, για τρεις δεκαετίες αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την ποιότητα και την πρωιμότητα του προϊόντος, με εξαγωγές στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία. Το επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η δημιουργία ενός συσκευαστηρίου. Μετά την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, η αγροτική πολιτική που υιοθετήθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτόπισε το προϊόν από τις αγορές του εξωτερικού. Μία από τις κυριότερες αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης ήταν και η αδυναμία του τοπικού συνεταιρισμού να εναρμονιστεί με τις πρακτικές και τους κανόνες της ΚΑΠ. Έτσι, από τα 8.000 στρέμματα που συνήθως καλλιεργούνταν στην περιοχή, σήμερα απέμειναν περίπου 500. Η παραγωγή αυτή διατίθεται σε χονδρεμπόρους και στις λαϊκές αγορές.

Η Θήβα αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής πατάτας της χώρας μας, με πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, η ταύτιση αυτού του παραγωγικού τόπου με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Ασωπού, είχε ως αποτέλεσμα τα μεν αγροτικά προϊόντα της περιοχής να υποτιμηθούν στη συνείδηση των καταναλωτών, οι δε παραγωγοί να αποφεύγουν να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας τους. Το βασικότερο, λοιπόν, μέλημα των παραγωγικών φορέων της περιοχής είναι να αποκαταστήσουν την ποιοτική ταυτότητα όλων των τοπικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές. Μία βασική προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων που θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες απαιτητικές αγορές. Η περίπτωση των πατατοπαραγωγών της Ευβοίας είναι ένα σημαντικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφορά όμως μικρές εκμεταλλεύσεις, όπου για δεκαετίες η παραγωγή κατευθύνεται στις λαϊκές και στις λαχαναγορές.

Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να επισημανθεί ότι η έλλειψη συνεργατικών σχημάτων, πιστοποίησης του προϊόντος και ανάδειξης της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητάς του, έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των αγροτών της περιοχής να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της εισαγόμενης πατάτας, που σιγά-σιγά κυριαρχεί στην ελληνική αγορά. Είναι σαφές ότι η εξωστρέφεια και η συλλογικότητα στην παραγωγή και διακίνηση της πατάτας μπορεί να αποτελέσουν τα εφαλτήρια για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ηλεία – Αχαΐα

Για ισοπεδωτική καταστροφή στην πατάτα, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 10 ετών σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την ποιότητα, κάνουν λόγο οι πατατοπαραγωγοί σε Ηλεία και Αχαΐα.

Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας στη χώρα μας, τη στιγμή που στα χωράφια υπάρχει πληθώρα παραγωγής, η υποκατανάλωση λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και οι έμποροι που ευτελίζουν την τιμή για να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν το κέρδος τους, είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ενώ η τιμή της πατάτας ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου από τα 25 λεπτά έως τα 45 λεπτά το κιλό έχει καταλήξει σήμερα στα 8 λεπτά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να «μπαίνουν μέσα», αφού για να μπορέσουν να καλύψουν το καλλιεργητικό κόστος, η πατάτα θα έπρεπε να πουλιέται τουλάχιστον στα 25 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέα Τσουκαλά, οι πατάτες σαπίζουν στα χωράφια, γιατί δεν υπάρχει πλέον τιμή. «Ζούμε την απόλυτη καταστροφή. Και θα φορολογηθούμε για τα στρέμματα που καλλιεργούμε, όχι για τις ποσότητες που πουλάμε. Αντιμετωπίζουμε την οικονομική καταστροφή και δυστυχώς πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», μας εξηγεί και προσθέτει: «Οι έμποροι ξεφτιλίζουν την τιμή για να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν το κέρδος τους και, από την άλλη, οι συνεχείς εισαγωγές από την Κύπρο έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην πατάτα της περιοχής».

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Αχαΐα, όπου η τιμή της πατάτας έχει κατρακυλήσει στα 8 λεπτά. Όπως τονίζει ο παραγωγός από την Αχαΐα, Σπύρος Παντελής, υπάρχει πληθώρα παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δυστυχώς διάφορες συνθήκες, όπως η εκμετάλλευση των εμπόρων και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα, έχουν οδηγήσει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στον μαρασμό.

«Η Πολιτεία δεν βρίσκεται στο πλευρό του παραγωγού. Γιατί να εισάγουμε πατάτες από το εξωτερικό, ενώ έχουμε τόσες πολλές και ποιοτικά άριστες;», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: “Χριστούγεννα μαζί στη Σύρο” (πρόγραμμα)

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος (πρόγραμμα)

Νάξος – Ιερά Μονή Φανερωμένης: Με επίκεντρο την Αγία Κυριακή, συνάξεις έως τα Χριστούγεννα

Πνευματικές συνάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα στην Αγία Κυριακή στη Χώρα της Νάξου

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Ερχονται οι “Νότες το Φθινόπωρο”

Σε Νάξο και Τραγαία έρχονται οι «Νότες το Φθινόπωρο» με την Άννα Δανιηλίδη

Υπουργείο Αθλητισμού: Εφτασε η ώρα της τιμής για τους θρύλους του 2004

Βρούτσης και ΕΠΟ τιμούν τους θρύλους του 2004 - Στο ΟΑΚΑ η βράβευσή τους, πριν από την σέντρα Ελλάδα – Αγγλία

ΠΝΟ – Απεργία: Δεμένα τα πλοία την 20η Νοεμβρίου, ποιος ο λόγος

Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - Δείτε την σχετική ανακοίνωση

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Ποιοι είναι οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο