Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ Νάξος πήγε στη Wall Street

Η Νάξος πήγε στη Wall Street

|

Εκτενή τετρασέλιδη καταχώρηση για την οικονομική κατάστασης της Ελλάδας, φιλοξένησε στην έκδοση του σαββατοκύριακου η Wall Street Journal με κεντρική φωτογραφία τη Πορτάρα, το ναό του Απόλλωνα στη Νάξο 

Ποιος είπε ότι το ηλιοβασίλεμα της Νάξου από την περίφημη Πορτάρα δεν πουλάει; Την ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal πραγματοποιεί τετρασέλιδο αφιέρωμα στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Και το εντυπωσιακό είναι ότι ως βασική φωτογραφία προτάσσει το ηλιοβασίλεμα από την Πορτάρα της Νάξου, όπου εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα το καλοκαίρι ανεβαίνουν για να αποθανατίσουν τη δύση του ηλίου όταν χάνεται στο Αιγαίο. Μάλιστα, με βάση τη Πορτάρα, ο αρθρογράφος δημιουργεί λογοπαίχνιο για τον τίτλο που είναι Crossing a new economic threshold, που σημαίνει “διασχίζοντας μία νέα οικονομική πύλη” και η Πορτάρα, κακά τα ψέματα είναι η πλέον …διάσημη πύλη στο Αιγαίο. Και στο “αφιέρωμα” προτάσσεται η στροφή στην οικονομία της χώρας, η ανάκαμψη ενώ προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και των υδρογονανθράκων.

Στο ειδικό παράρτημα της εφημερίδας, φιγουράρουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, για την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ ότι είναι ορατά  τα αρχικά σημάδια για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα και οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο LSE.

Απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την επίλυση των προβλημάτων κρίνεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως το παράδειγμα αγοράς έξι νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος από τον Εμίρη του Κατάρ έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζει η Wall Street Journal. Τέτοιες επενδύσεις προωθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως σημειώνει, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει από ακίνητα στον τομέα του τουρισμού, έως και ενεργειακά οικόπεδα τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Ειδική τέλος μνεία γίνεται και στον τουρισμό της Ελλάδας, ο οποίος ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, με τον ΣΕΤΕ να προβλέπει επισκέψεις έως και 24 εκατ. τουριστών έως το 2021.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)