Στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά που φέρει την ονομασία CETA δεκαπέντε ελληνικά προϊόντα παίρνουν ελευθέρας ανάμεσά τους η Γραβιέρα Νάξου και η Μαστίχα Χίου όσον αφορά το Αιγαίο
Η αγορά πέρα από τον Ατλαντικό για τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα ανοίγει σιγά σιγά… Η πρώτη ανακοίνωση έγινε στις 8 Μαΐου όταν και έγιναν γνωστά τα 20 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΕΠ που εντάχθηκαν στον κατάλογο της συμφωνίας διεθνούς εμπορίου (TTIP) ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, έχουμε και μία δεύτερη συμφωνία που φτάνει στο τραπέζι για τις τελικές υπογραφές. Κι έχει σχέση με τον Καναδά… Φέρει την κωδική ονομασία CETA και περιλαμβάνει 15 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΕΠ που θα έχουν την δυνατότητα «ελευθέρας» στον Καναδά… Και στις δύο περιπτώσεις η γραβιέρα Νάξου είναι μέσα στα προϊόντα αυτά κάτι που αποτελεί ιδανικό εισιτήριο για την εξαγώγιμη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει πλέον η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ…
Πως έχει η ιστορία; Πολύ απλά την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Κι ένα από τα βασικά θέματα ήταν τα αντίβαρα στο ρωσικό εμπάργκο (επέκταση έως και το τέλος του 2017) από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες των Ευρωπαίων παραγωγών από αυτό. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έξυπνη διαπραγμάτευση προς τρίτες χώρες στα θέματα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης αλλά και σε μία αποτελεσματική ΚΑΠ που αφήνει ελευθερία κινήσεων στις χώρες – μέλη και συγχρόνως τονώνει την ανάπτυξη. Και ο κος Χόγκαν αναφέρθηκε στην συμφωνία – σταθμό με τον Καναδά (CETA) όπου ξεκίνησε από τη μάχη που δόθηκε για την φέτα και αποκάλυψε τα 15 ελληνικά προϊόντα που πήραν «πράσινο φως» για είσοδο στην αγορά του Καναδά. Και αυτό μεταφράζεται σε απουσία του ειδικού φόρου για τα τυριά όπως και στην ευκολία μετακίνησης χωρίς εμπόδια και φόρους που εκτινάσσουν την τιμή των προϊόντων.
Καναδάς: Τα 15 προϊόντα
Ποια είναι τα προϊόντα και τι δήλωσε ο κος Χόγκαν; «Γνωρίζω πως ασκήθηκε κριτική ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη φέτα στην επονομαζόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά. Θα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το status quo, όπου περίπου τα 4/5 της φέτας που πωλούνται στην καναδική αγορά δεν είναι ελληνικά – ακόμη και αν η ελληνική σημαία και το αλφάβητο κυριαρχούν συχνά στη συσκευασία των συγκεκριμένων προϊόντων. Βάσει της συμφωνίας, όλα τα τυριά φέτα πρέπει να φέρουν ετικέτα της χώρας παραγωγής, αν και μόνον η μοναδική ελληνική φέτα μπορεί να φέρει τη λέξη Ελλάδα στη συσκευασία της, ενώ και τα μελλοντικά νέα προϊόντα πρέπει να ονομάζονται τύπου -φέτα- ή «σαν φέτα» και όχι «φέτα». Με λίγα λόγια, θα είναι παράνομο στον Καναδά να ξεγελάσουν τους καταναλωτές κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι αγοράζουν ένα ελληνικό προϊόν.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η συμφωνία που έχουμε επιτύχει αυξάνει την πραγματική προοπτική μιας διαρκούς ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών φέτας στον Καναδά και σε μια δίκαιη τιμή. Η ελληνική φέτα απολαμβάνει έτσι αυξημένη προστασία στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA αντιθέτως με το αν η CETA κατέπιπτε -καθώς είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών φέτας η συμφωνία του Καναδά να τεθεί σε ισχύ. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 15 άλλα ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης -εκτός από τη φέτα- τα οποία και θα αναγνωριστούν ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στην καναδική αγορά στο πλαίσιο της παρούσας διμερούς συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ελιάς Καλαμών.
– 6 τυριά (φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Μανούρι, κασέρι)
– 4 ελαιόλαδα (Καλαμάτας, Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Σιτίας Λασιθίου, Λακωνίας)
Ελιές Καλαμών, κονσερβολιά Αμφίσσης)
– Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας
– Μαστίχα Χίου
– Σαφράν – Κρόκος Κοζάνης)»
Αυτά πάντα Αμερική
Και τέλος να υπενθυμίσουμε και τα Ελληνικά προϊόντα που έχουν μπει στη συμφωνία (TIPP) για να ταξιδέψουν στην Αμερική… Η Ελιά Καλαμάτας, τα Φασόλια Πρεσπών, τα Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς, η Φέτα, η Γραβιέρα Κρήτης, η Γραβιέρα Νάξου, το λάδι Καλαμάτας, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Λάδι Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Κρόκος Κοζάνης, Λάδι Λακωνίας, Κονσερβολιά Αμφίσσης, Λάδι Μυτιλήνης, Λάδι Λουγουριό Ασκληπιού, Μανούρι, Μαστίχα Χίου, Λάδι Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Λάδι Σιτία Λασιθίου Κρήτης και Λάδι Βόριος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης.