Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ Γραβιέρα Νάξου μπαίνει και στον Καναδά

Η Γραβιέρα Νάξου μπαίνει και στον Καναδά

|

Στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά που φέρει την ονομασία CETA δεκαπέντε ελληνικά προϊόντα παίρνουν ελευθέρας ανάμεσά τους η Γραβιέρα Νάξου και η Μαστίχα Χίου όσον αφορά το Αιγαίο 

Η αγορά πέρα από τον Ατλαντικό για τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα ανοίγει σιγά σιγά… Η πρώτη ανακοίνωση έγινε στις 8 Μαΐου όταν και έγιναν γνωστά τα 20 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΕΠ που εντάχθηκαν στον κατάλογο της συμφωνίας διεθνούς εμπορίου (TTIP) ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, έχουμε και μία δεύτερη συμφωνία που φτάνει στο τραπέζι για τις τελικές υπογραφές. Κι έχει σχέση με τον Καναδά… Φέρει την κωδική ονομασία CETA και περιλαμβάνει 15 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΕΠ που θα έχουν την δυνατότητα «ελευθέρας» στον Καναδά… Και στις δύο περιπτώσεις η γραβιέρα Νάξου είναι μέσα στα προϊόντα αυτά κάτι που αποτελεί ιδανικό εισιτήριο για την εξαγώγιμη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει πλέον η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ…

Πως έχει η ιστορία; Πολύ απλά την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Κι ένα από τα βασικά θέματα ήταν τα αντίβαρα στο ρωσικό εμπάργκο (επέκταση έως και το τέλος του 2017) από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες των Ευρωπαίων παραγωγών από αυτό.  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έξυπνη διαπραγμάτευση προς τρίτες χώρες στα θέματα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης αλλά και σε μία αποτελεσματική ΚΑΠ που αφήνει ελευθερία κινήσεων στις χώρες – μέλη και συγχρόνως τονώνει την ανάπτυξη. Και ο κος Χόγκαν αναφέρθηκε στην συμφωνία – σταθμό με τον Καναδά (CETA) όπου ξεκίνησε από τη μάχη που δόθηκε για την φέτα και αποκάλυψε τα 15 ελληνικά προϊόντα που πήραν «πράσινο φως» για είσοδο στην αγορά του Καναδά. Και αυτό μεταφράζεται σε απουσία του ειδικού φόρου για τα τυριά όπως και στην ευκολία μετακίνησης χωρίς εμπόδια και φόρους που εκτινάσσουν την τιμή των προϊόντων.

Καναδάς: Τα 15 προϊόντα

Ποια είναι τα προϊόντα και τι δήλωσε ο κος Χόγκαν; «Γνωρίζω πως ασκήθηκε κριτική ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη φέτα στην επονομαζόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά. Θα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το status quo, όπου περίπου τα 4/5 της φέτας που πωλούνται στην καναδική αγορά δεν είναι ελληνικά – ακόμη και αν η ελληνική σημαία και το αλφάβητο κυριαρχούν συχνά στη συσκευασία των συγκεκριμένων προϊόντων. Βάσει της συμφωνίας, όλα τα τυριά φέτα πρέπει να φέρουν ετικέτα της χώρας παραγωγής, αν και μόνον η μοναδική ελληνική φέτα μπορεί να φέρει τη λέξη Ελλάδα στη συσκευασία της, ενώ και τα μελλοντικά νέα προϊόντα πρέπει να ονομάζονται τύπου -φέτα- ή «σαν φέτα» και όχι «φέτα». Με λίγα λόγια, θα είναι παράνομο στον Καναδά να ξεγελάσουν τους καταναλωτές κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι αγοράζουν ένα ελληνικό προϊόν.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η συμφωνία που έχουμε επιτύχει αυξάνει την πραγματική προοπτική μιας διαρκούς ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών φέτας στον Καναδά και σε μια δίκαιη τιμή. Η ελληνική φέτα απολαμβάνει έτσι αυξημένη προστασία στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA αντιθέτως με το αν η CETA κατέπιπτε -καθώς είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών φέτας η συμφωνία του Καναδά να τεθεί σε ισχύ. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 15 άλλα ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης -εκτός από τη φέτα- τα οποία και θα αναγνωριστούν ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στην καναδική αγορά στο πλαίσιο της παρούσας διμερούς συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ελιάς Καλαμών.

– 6 τυριά (φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Μανούρι, κασέρι)

– 4 ελαιόλαδα (Καλαμάτας, Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Σιτίας Λασιθίου, Λακωνίας)

Ελιές Καλαμών, κονσερβολιά Αμφίσσης)

– Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας

– Μαστίχα Χίου

– Σαφράν – Κρόκος Κοζάνης)»

Αυτά πάντα Αμερική

Και τέλος να υπενθυμίσουμε και τα Ελληνικά προϊόντα που έχουν μπει στη συμφωνία (TIPP) για να ταξιδέψουν στην Αμερική…  Η Ελιά Καλαμάτας, τα Φασόλια Πρεσπών, τα Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς, η Φέτα, η Γραβιέρα Κρήτης, η Γραβιέρα Νάξου, το λάδι Καλαμάτας, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Λάδι Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Κρόκος Κοζάνης, Λάδι Λακωνίας, Κονσερβολιά Αμφίσσης, Λάδι Μυτιλήνης, Λάδι Λουγουριό Ασκληπιού, Μανούρι, Μαστίχα Χίου, Λάδι Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Λάδι Σιτία Λασιθίου Κρήτης και Λάδι Βόριος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης. 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Delos & Blue Star 1: Μια σπάνια νυχτερινή συνάντηση στο λιμάνι της Πάρου (video)

Λόγω απαγορευτικού, οι αφίξεις μετατέθηκαν και το λιμάνι έγινε σκηνικό για μια εικόνα που συνήθως βλέπουμε μόνο το πρωί.

Cloud Mining 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει πλεονεκτήματα σε συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

5 Κορυφαίες Πλατφόρμες Cloud Mining του 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει Πλεονεκτήματα σε Συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

Σώστε τις Παραλίες της Νάξου – «Η Πορτάρα δεν αντέχει άλλο»: Σκληρή κριτική και αιτήματα για άμεση προστασία

Στην 34η συνέλευση του κινήματος, οι πολίτες κατήγγειλαν εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο, καυτηρίασαν τις κινήσεις του Δήμου και απαίτησαν διάλογο, έργα και τέλος στους εκφοβισμούς.

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

20 χρόνια μνήμης για τον Μανώλη Μάκαρη – Το Φιλώτι τιμά, θυμάται και ανανεώνει την υπόσχεση

Ανακαινισμένα αποδυτήρια, συγκίνηση και ένας φιλικός αγώνας που εδώ και δύο δεκαετίες κρατά ζωντανή τη μνήμη του Εμμανουήλ Μάκαρη.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στα World Travel Awards – Διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αυθεντικού νησιωτικού προορισμού

Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου – Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύει την Ακαδημία του, καλωσορίζει τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο προπονητικό team

Με στόχο την αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής, ο σύλλογος υιοθετεί τα πρότυπα μεγάλων αθλητικών οργανισμών και προσθέτει ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος στο τεχνικό του δυναμικό.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.