Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

|

Την έξοδο στις αγορές αποφάσισε και έκανε πράξη η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την έξοδο στις αγορές αποφάσισε και έκανε πράξη η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθύν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

 

Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο Το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκυριακούς και λιγότερο συγκυριακούς λόγους.

Η ζήτηση που εκδηλώνεται από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγγυάται την υπερκάλυψη της έκδοσης και κυρίως ότι τόσο το κουπόνι όσο και η τελική απόδοση του ομολόγου θα κινηθούν κοντά στο εύρος που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%.

Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.

Που οφείλεται η μεγάλη ζήτηση;

 

Σε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία, αλλά και με τεχνικής φύσης θέματα.

Ειδικότερα:

1) Το ομόλογο εκδίδεται σε μια περίοδο που το momentum για την ελληνική οικονομία είναι θετικό δεδομένης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου και της επικύρωσης της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018.

2) Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στηρίζει την επενδυτική ψυχολογία, ειδικά από τη στιγμή που οίκος δίνει 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας έως τον Ιούλιο του 2018.

3) Η εν λόγω έξοδος στις αγορές είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM έως και το 2019. Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά που θα δανεισθεί.

4) Το πενταετές ομόλογο θα ωριμάζει το 2022, ήτοι ταυτίζεται η διάρκεια του με την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, γεγονός που σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

5) Ομοίως το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

6) Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου, δίνει πρόσθετες διασφαλίσεις στους επενδυτές. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομόλογα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

7) Σήμερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί θεσμικούς επενδυτές και funds που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

8) Η προσδοκία ότι έστω και λίγο πριν την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE, είναι ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους νέους τίτλους


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου