Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΧρέος 1,2 εκατ. ευρώ στη ...ΔΕΗ

Χρέος 1,2 εκατ. ευρώ στη …ΔΕΗ

|

Το Νεώριον της Σύρου χρωστάει 1, 2 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ (ηλεκτρικό ρεύμα) και η εταιρία έδωσε τηλεσίγραφο έως τις 29 Ιανουαρίου έστω και για μερική εξόφληση 

Τα ίδια Παντελή μου, τα ίδια Παντελάκι μου. Για μία ακόμη φορά το ναυπηγείο στο Νεώριο Σύρου βρίσκεται μπροστά σε ένα τελεσίγραφο που το απειλεί με λουκέτο. Την ώρα που υπάρχει “διένεξη” ανάμεσα στον Δήμο Ερμούπολης – Σύρου και τους εργαζόμενους του Νεωρίου έρχεται η ΔΕΗ να ζητήσει τα …ρέστα. Να ζητήσει δηλαδή και μάλιστα με μορφή τελεσιγράφου τα χρωστούμενα από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς που αισίως έχουν φτάσει στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από έναν σχεδόν χρόνο είχε γίνει ρύθμιση που όμως όπως αποδεικνύεται έμεινε στα χαρτιά. Πως έχει το ιστορικό; 

“Προθεσμία έως τις 29 Ιανουαρίου δίνει η ΔΕΗ στην εταιρεία «Νεώριον» για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 196.380 ευρώ, ώστε να μην προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.  Σύμφωνα με επιστολή της ΔΕΗ στην εταιρεία, η «Νεώριον» δεν έχει ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ Α.Ε., μην εξοφλώντας, ως όφειλε, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 196.380,00 ευρώ και επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά συστηματική ασυνέπεια στις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξόφληση της οφειλής, η οποία σημειωτέον σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 1.199.712,66 ευρώ. 

Υπενθυμίζει, δε, ότι τον 12ο του 2013, η ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε ρύθμιση εξόφλησης της οφειλής σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η εν λόγω ρύθμιση δεν τηρήθηκε, παρότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα η εταιρεία «Νεώριον» εκτελούσε εργασίες σε πλοία, εισπράττοντας χρήματα.  Παρά ταύτα, το Σεπτέμβριο 2014, η ΔΕΗ ΑΕ, κατ’ εξαίρεση, ενέκρινε νέα ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης της οφειλής σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αλλά ούτε και αυτή τηρείται, παρά τις επαναλαμβανόμενες προφορικές και έγγραφες επικοινωνίες.

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε., κατανοώντας για πολλοστή φορά τα οικονομικά προβλήματα της «Νεώριον», ενέκρινε δύο επιπλέον παρατάσεις, προκειμένου η εταιρεία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της. Όπως τονίζει η ΔΕΗ, μετά τα ανωτέρω και εξαιτίας της συστηματικής ασυνέπειας, «σας ενημερώνουμε ότι η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο καλής πίστης, την Παρασκευή 29.01.2016, εάν μέχρι τότε δεν έχετε καταβάλει το ληξιπρόθεσμο ποσό των 196.380,00 €, να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών σας». «Παρακαλούμε για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την αποφυγή επισφαλών και επικίνδυνων καταστάσεων για τον εξοπλισμό και το προσωπικό του Ναυπηγείου» καταλήγει

Το ιστορικό των …οφειλών τα τελευταία χρόνια 

Οι οφειλές της εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε. «ΝΕΩΡΙΟΝ-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ», σήμερα ανέρχονται σε 1.199.713 ευρώ

– Την 1/2013  η οφειλή του ΝΕΩΡΙΟΥ ήταν  717.809,00€
– Την 25.04.14 με δικαστικό κλητήρα επιδώθηκε εξώδικο στην ΝΕΩΡΙΟΝ
– Με την υπ΄ αριθ. ΔΠΩΛ/ΚΠΝ/ 1440/10.0.613  διαβιβάσαμε τον φάκελο του ΝΕΩΡΙΟΥ στην ΔΝΥ για αγωγή
– Με την έκδοση της υπ΄αριθμ΄104/17.6.2013 απόφασης του ΔΣ της εταιρείας, η οποία προβλέπει (ανάμεσα σε άλλους μεγάλους πελάτες και για τον συγκεκριμένο) το δικαίωμα επιλογής μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών ρυθμίσεων των μέχρι τότε δημιουργημένων χρεών, η ΔΕΗ ενημέρωσε τον υπόψη πελάτη για τη δυνατότητά του αυτή, με το υπ’ αριθμ’ 1612/27.6.2013 σχετικό, καλώντας τον ταυτόχρονα για την άμεση εκ μέρους του επιλογή.

– Επιχειρήθηκε εκ μέρους των Ναυπηγείων διαπραγμάτευση, με τον αόριστο ισχυρισμό ότι θα επέλεγαν ρύθμιση μετά την υπογραφή σύμβασης ανάληψης έργου επισκευής δεξαμενών από το Πολεμικό Ναυτικό, οπότε και θα εισέπρατταν ανάλογη προκαταβολή, ενώ ταυτόχρονα εκδίδονταν νέοι λογαριασμοί τους οποίους δεν εξοφλούσαν ως όφειλαν.

– Μετά την υπογραφή της προαναφερόμενης σύμβασης την 12/12/2013, επιλέγει τελικά η τέταρτη κατά σειρά προτεινόμενη ρύθμιση, που προέβλεπε την καταβολή 20% προκαταβολής και την πληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε 36 ισόποσες μηνιαίες έντοκες δόσεις, εξοφλώντας ταυτόχρονα τους τρέχοντες λογαριασμούς με την προϋπόθεση καταβολής ασφαλών εγγυήσεων.

– Μέχρι 29-08-14, η εταιρεία ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε θα έπρεπε να καταβάλλει 344.093,00€.

– Η εταιρεία ΝΕΩΡΙΟΝ με δική της πρωτοβουλία δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά με την από 31.07.14 επιστολή της να καταβάλει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 100.000,00€την οποία και αθέτησε , μετά από κατ’ επανάληψη εγκριθείσες ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ Α.Ε. οι οποίες αθετήθηκαν.

– Με την από 26.08.14 επιστολή τους ζητούν να καταβάλουν 55.919,00€ έως την 04.09.14 και το υπόλοιπο σε 96 μηνιαίες δόσεις.

Η ΔΕΗ ενέκρινε την κατ εξαίρεση ρύθμιση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της οφειλής, ύψους 1.272.471,00€, σε εξήντα (60) ισόποσες και έντοκες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 29.09.14, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι εφεξής λογαριασμοί τρεχουσών καταναλώσεων.

Παρά της τηλεφωνικές και γραπτές οχλήσεις έως και σήμερα παραμένουν ανεξόφλητοι οι εξής   λογαριασμοί :

Λογαριασμός του μηνός Νοεμβρίου  (χρον. Περιόδου 01.10.15 – 31.10.15), ύψους 89.657,80€ ο οποίος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος  την 03.12.2015

Δόση του μηνός Δεκεμβρίου (21.206,00€) που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη την 29.12.2015

Λογαριασμός του μηνός Δεκεμβρίου  (χρον. Περιόδου 01.11.15 – 30.11.15), ύψους 85.499,20€ ο οποίος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος  την 08.01.2016
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και σήμερα, ανέρχονται  σε 196.362,80€
Επίσης εκκρεμεί η δόση του μηνός Ιανουαρίου (21.206,00€) που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη την 29.01.16 καθώς επίσης και ο λογαριασμός του μηνός Ιανουαρίου  (χρον. Περιόδου 01.12.15 – 31.12.15), ύψους 70.199,00€ ο οποίος θα καταστεί ληξιπρόθεσμος  την 02.02.2016

Με πληροφορίες από Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου