Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά της άγονης γραμμής αλλά και σε αυτά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Από την 1η Ιανουαρίου έρχονται αυξήσεις – φωτιά σε όλα τα προϊόντα.
Άντε να γίνουμε … Ευρώπη. Γιατί είχαμε κουραστεί να είμαστε η εξαίρεση. Κι έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 όλα θα είναι ίδια… Τι εννοούμε; Ότι σε όλη την Ελλάδα πλέον θα υπάρχει ενιαίος φορολογικός συντελεστής. Και ουσιαστικά οι κάτοικοι της όμορφης αυτής χώρας θα αντιμετωπίζονται το ίδιο φορολογικά από το κράτος άσχετα εάν οι διαφορές είναι τεράστιες όσον αφορά τις παροχές. Αυτός δηλαδή που ζει στην Ηρακλειά των Μικρών Κυκλάδων και στους Αρκιούς των Δωδεκανήσων θα έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση μ΄ αυτόν στην Κηφησιά ή και τα Πετράλωνα. Το γεγονός βέβαια ότι οι δύο νησιώτες βλέπουν γιατρό δύο φορές το χρόνο χάρη σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις ενώ ο κάτοικος των Πετραλώνων (για να μην πούμε για αυτόν της Κηφισιάς) σε λιγότερο από μισή ώρα μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο είναι ψιλά γράμματα. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει και το υπουργείο Οικονομικών, αυτό που μετράει είναι η αύξηση των εσόδων. Οι αριθμοί αδελφοί μου… Οι αριθμοί να ευημερούν…
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί το τρίτο και ισχυρότερο κύμα θα δεχθούν τον Ιανουάριο του 2017 οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, καθώς καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα και προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Η πλειονότητα των ελληνικών νησιών, αν όχι όλα, θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές από 17%, 9% και 4% θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6%.
Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα 1-6-2016) θα αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.
Δηλαδή στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» καθώς και στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω, τα οποία έχουν πληγεί λόγω των μεταναστευτικών ροών. Α κι όταν λέμε Ευρώπη, εννούμε ότι πολύ απλά θα έχουμε ενιαία φορολογική πολιτική. Όπως στο εξωτερικό. Κι άλλωστε οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που ζήτησαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Ισχυρισμός που προκαλεί γέλιο στους ξένους που ξέρουν ότι στα δικά τους κράτη οι διαφοροποιήσεις είναι Συνταγματικό κεκτημένο…
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε όλη τη νησιωτική επικράτεια θα ισχύουν:
• Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.
• Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
• Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα στο 24%, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων. Στα περισσότερα και ιδιαίτερα στα τουριστικά νησιά της χώρας, ο ΦΠΑ παρουσίασε ραγδαία αύξηση, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία τη μεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ παρουσίασαν η Μύκονος και η Ρόδος.
Απαλλαγή από ΦΠΑ
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαδικασίες για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ από 10.000 που είναι σήμερα. Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητές της κατά τρόπον που εκτιμάται ότι θα της αποφέρει αυξημένα έσοδα.
Το όριο των 25.000 ευρώ αφορά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τα οποία πραγματοποιούν οι υποκείμενοι εντός της διαχειριστικής περιόδου από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη φορολογία εισοδήματος.
Οι νέες επιχειρήσεις θα εντάσσονται με την έναρξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και από την επόμενη διαχειριστική περίοδο μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με την αύξηση του ορίου απαλλαγής μειώνεται το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Με πληροφορία από την έντυπη έκδοση της «Καθημερινής»