Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΓ. Βρούτσης: "Αποκλιμάκωση ανεργίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με χαμηλούς μισθούς"

Γ. Βρούτσης: “Αποκλιμάκωση ανεργίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με χαμηλούς μισθούς”

|

Η διαρκής αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας – Βρούτσης: “Έξι στους δέκα σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης”

Βαριά σκιά στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» στο ισοζύγιο απασχόλησης και τα ρεκόρ δημιουργίας 288.369 νέων θέσεων εργασίας, το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος, ρίχνει η συνεχής διεύρυνση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και της αντίστοιχης συρρίκνωσης της πλήρους εργασίας. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Εργασίας καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση 9μήνου έτους από το 2001 έως σήμερα όσον αφορά το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, δείχνουν πως το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στις 288.369 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 2.057.917 και οι αποχωρήσεις σε 1.769.548. Κατά το ίδιο διάστημα βέβαια, η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι απόλυτη, καθώς η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται. Ετσι, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις– το 9μηνο του 2018 ανήλθαν στο 53,02%, όταν στο αντίστοιχο 9μηνο του 2014 ήταν 48,58%.

Αναλυτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 6.556 νέες θέσεις εργασίας. Το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε 271.872 προσλήψεις έναντι 265.316 αποχωρήσεις (λήξεις συμβάσεων και απολύσεις). Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017, φέτος έχουν δημιουργηθεί 10.572 λιγότερες θέσεις εργασίας. Ομως το ρεκόρ «σπάει» σε επίπεδο 9μήνου, καθώς οι νέες θέσεις απασχόλησης πανελλαδικά ανέρχονται σε 288.369, περισσότερες κατά 22.498 σε σχέση με τις 265.871 που είχαν προκύψει πέρυσι την ίδια περίοδο. Να σημειωθεί ότι εντός του 2018, μόλις 3 μήνες, Ιανουάριο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν.

Πάντως, οι νέες θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου είναι στην πλειονότητά τους (59,11%) θέσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης και κατά συνέπεια πολύ χαμηλών αμοιβών. Συγκεκριμένα, από τις 271.872 προσλήψεις, οι 129.587 ή 47,66% του συνόλου, ήταν μερικής απασχόλησης και οι 31.129 ή 11,45% αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία. Αυτό σημαίνει ότι μόλις οι 111.156 προσλήψεις (40,89%) ήταν πλήρους απασχόλησης. Ενα ποιοτικό στοιχείο που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας αλλά και το χάσμα στις αμοιβές που χωρίζει τα δύο φύλα, είναι ότι κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο στους άνδρες επικράτησαν οι απολύσεις κατά 11.876 θέσεις εργασίας, ενώ στις γυναίκες επικράτησαν οι προσλήψεις (κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 18.432 θέσεις απασχόλησης.

Η λήξη της τουριστικής περιόδου συνοδεύεται με τη μείωση των θέσεων εργασίας νέων ηλικίας από 15-24 ετών και αντίστροφα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 21.716 θέσεις εργασίας στις ηλικίες 30-44 ετών, κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι, ανά δραστηριότητα, στην εκπαίδευση δημιουργήθηκαν 55.773 νέες θέσεις εργασίας, ενώ χάθηκαν 34.580 θέσεις εργασίας από την εστίαση και άλλες 20.516 θέσεις από τα καταλύματα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, στην Αττική δημιουργήθηκαν 41.373 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 15.700 χάθηκαν από το Νότιο Αιγαίο.

Βρούτσης “Αποκλιμάκωση με χαμηλούς μισθούς” 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Σεπτεμβρίου είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις.  Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας της πλήρους απασχόλησης, που συνεχώς συρρικνώνεται. Μια ανατροπή που συντελέστηκε -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά το 2014- με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται, επομένως, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ:  Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις μηνός Σεπτεμβρίου 2018, εκτοξεύτηκαν στο 59,1% ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 40,9%!  Την ίδια στιγμή, το 9μηνο του 2018, η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί -μετά το 2014- να διευρύνεται. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -στις νέες προσλήψεις- το 9μηνο του 2018 ανήλθαν στο 53,02%, όταν στο αντίστοιχο 9μηνο του 2014 ήταν 48,58%». 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης