Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαFraport - Ελλάδα: Ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται, φτιάξτε δρόμους τώρα

Fraport – Ελλάδα: Ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται, φτιάξτε δρόμους τώρα

|

H Fraport έχει προγραμματίσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά επισημαίνει ότι κάθε μία από αυτές προϋποθέτει όχι μόνον εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αλλά επιπλέον αντίστοιχες επενδύσεις στις λοιπές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση απορριμμάτων στους προορισμούς κ.τ.λ.

Νέο «καμπανάκι» κτυπά η ηγεσία της Fraport Greece για τις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, γύρω από τα αεροδρόμια σε τουριστικές περιοχές. Στο τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, αναφέρθηκε ο Alexander Zinnel, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, κατά την ομιλία του στο 2nd Athens Investment Forum, όπου και άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα. 

Ο επικεφαλής της Fraport επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στα 2/3 του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει έργα 415 εκατ. ευρώ έως το 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία αυξήθηκαν κατά 32%, φθάνοντας τις 700 συνολικά, ενώ έμμεσα ο όμιλος στηρίζει 14.000 θέσεις εργασίας. «Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια θα έχουμε ολοκληρωτικά νέες υποδομές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Zinnel, αφού ήδη μεγάλο κομμάτι των εργασιών σε βασικές υποδομές και ανακαινίσεις αερολιμένων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε αεροδρόμια πολύ βασικών τουριστικών προορισμών όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη η πρόοδος των εργασιών είναι στο 55% και 35% αντίστοιχα με ορίζοντα παράδοσης το 2021.

Στο ερώτημα πόσο δύσκολο ήταν να προχωρήσει ο όμιλος στην απόφασή του να επενδύσει στην Ελλάδα, ο A. Zinnel ανέφερε ότι, παρά τις γενικότερες δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Fraport πίστεψε από νωρίς -από το 2015- κι εξακολουθεί να πιστεύει στο success story του τουρισμού στην Ελλάδα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ιδιωτικός τομέας θέλει να επενδύσει. Είτε πρόκειται για τα αεροδρόμια είτε για άλλους επενδυτές από τον τουριστικό κλάδο τοποθετούν κεφάλαια στους ελληνικούς προορισμούς. Λείπουν όμως βασικές υποδομές από το δημόσιο τομέα, είτε πρόκειται για δρόμους, είτε για διαχείριση απορριμμάτων κ.α.»

Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτές οι επενδύσεις -για τις οποίες ο δρόμος δεν είναι εύκολος αφού απαιτούνται εκατοντάδες αδειοδοτήσεις- θα πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχες στις λοιπές υποδομές, όπως στο οδικό δίκτυο, στη διαχείριση απορριμμάτων στους προορισμούς κ.λπ. Είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των επαρχιακών και εθνικών δρόμων σχεδιάστηκαν σε εποχές με πολύ μικρότερες ανάγκες, όταν ο τοπικός πληθυσμός ήταν λιγότερος, ο τουρισμός δεν είχε εξελιχθεί και το βιοτικό επίπεδο χαμηλότερο, άρα και ο αριθμός των οχημάτων.

Την ίδια περίοδο οι προδιαγραφές των οδικών μελετών που αφορούσαν τη χάραξη, τη γεωμετρία, το φωτισμό ήταν πολύ πιο απλές, ενώ το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε και από κακοτεχνίες. Τα νησιά που αποτελούν τους κύριους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα ως προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας διότι εκεί το πρόβλημα είναι πιο οξύ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων το να «μπαλώσει» η Περιφέρεια τους δρόμους αποκτά ειδική σημασία, γιατί βοηθά/υποστηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται και η οποία αφορά την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ο ιδιωτικός τομέας, είτε πρόκειται για αεροδρόμια είτε για άλλους επενδυτές από τον τουριστικό κλάδο, τοποθετούν κεφάλαια στους προορισμούς, λείπουν όμως βασικές υποδομές από τον δημόσιο τομέα, είτε πρόκειται για δρόμους, είτε για διαχείριση απορριμμάτων κ.ο.κ. και ο νοών νοείτω. Δεν επιτρέπεται λοιπόν στη σημερινή εποχή να υπάρχουν ακόμη στα νησιά μας δρόμοι στην κατάσταση που όλοι ξέρουμε.    

Ατην όλη παρέμβασή του όμως έβαλε και ένα τόνο αισιοδοξίας τονίζοντας «Ανέκαθεν είχαμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις μας και οι επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό» 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα naftemporiki.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"