Ευρωπαϊκές πηγές: Τέλος στο μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά αν και κατανοούν ότι υπάρχει πρόβλημα- έρχονται 110+82 προαπαιτούμενα
Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης για έναν χρόνο ακόμη του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Επικαλέστηκαν τεχνικά ζητήματα, είπαν ότι κατανοούν το πρόβλημα σε νησιά με προσφυγικές ροές και ότι αναζητούν αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή επενδύσεων. Ανέφεραν ως τέτοια μέσα κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών, εστιάζοντας στη Λέσβο.
Πακέτο δόσεων
Τα 5 δισ. ευρώ είναι το ποσό εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το πακέτο δόσεων της 3ης αξιολόγησης, ανέφεραν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές. Συνολικά σχεδιάζουν να δώσουν 18,4 δισ. σε συνδυασμό με την επόμενη αξιολόγηση. Εάν ο προγραμματισμός παραμείνει ο ίδιος θα υπάρχει και ένα υπόλοιπο 27,4 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. του ESM. Και όπως είπαν, θα γίνει διαπραγμάτευση τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο για το αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό.
110 συν 82 προαπαιτούμενα
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης είναι περίπου 110. Από αυτά περίπου μόνο το 1/3 έχει γίνει και τα υπόλοιπα θα πρέπει να έρθουν μέσω εφαρμοστικών διατάξεων στη συντριπτική τους πλειονότητα έως τα Χριστούγεννα. Κάποια άλλα που θέλουν χρόνο, θα έρθουν τον Ιανουάριο, ανέφεραν. Κατέστησαν σαφές ότι απαιτείται πολλή δουλειά από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες.
«Πρέπει να είναι όλα έτοιμα, πριν την 22α Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε να συνταχθεί η ‘έκθεση συμμόρφωσης’ της Κομισιόν», εξήγησαν. Σε αυτό το σενάριο το πακέτο δόσεων μπορεί να έρθει αρχές Φεβρουαρίου.
Ακόμη 82 προαπαιτούμενα συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές για την 4η αξιολόγηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που εκτίμησαν ότι αυτή θα ολοκληρωθεί το Μάιο-Ιούνιο του 2018.
Μέτρα – αντίμετρα
Οι ευρωπαϊκές πηγές έκαναν σαφές ότι δεν ζητούνται νέα μέτρα για το 2018. Όσο για τα πακέτα μέτρων και αντίμετρων του 2019-2020, είπαν ότι ο σχεδιασμός ισχύει ως έχει και θα πρέπει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το αν θα μετέχει ή όχι τον επόμενο Μάιο – Ιούνιο οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πρώτο μέτωπο οι πλειστηριασμοί – και για χρέη προς το δημόσιο
Οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση για τους πλειστηριασμούς, φυσικούς και μη, έως τις 22 Ιανουαρίου που θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Αν εκτελούνται ομαλά θα θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος. Ανέφεραν ότι το 1/3 φάνηκε ότι δεν φτάνει σε πλειστηριασμό γιατί λίγο πριν τη διαδικασία οι οφειλέτες αποπληρώνουν το χρέος τους, κάνοντας λόγο για κακοπληρωτές.
Ανέφεραν ότι πέρα από τη συνεχή διενέργεια τους πρέπει να επεκταθούν και για τα χρέη προς το δημόσιο.
Τα άλλα κρίσιμα προαπαιτούμενα είναι η ενέργεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ειδικά ο ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο και για την χρηματοδότηση των κομμάτων.
Έκανε σαφές ότι το κλειδί για την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας είναι η συνεχής υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσαν.
Μπουλντόζες στο Ελληνικό
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ειδική έμφαση έδωσαν οι πηγές στην υλοποίηση των έργων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό».
Υπεραπόδοση πλεονασμάτων – έως 500 εκατ. το κόστος για τη ΔΕΗ
Οι πηγές ανέφεραν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75/ του ΑΕΠ). Μίλησαν για μεγάλη υπέρβαση αλλά ανέφεραν ότι ζήτησαν επίσης ποσό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας και το υπόλοιπο να διατεθεί για μέρισμα. Ανέφεραν ότι οι Θεσμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα υποδαπανά για κοινωνικές παροχές και συναίνεσαν στο μέρισμα. Συμφώνησαν και για την κάλυψη των παροχών υγείας, ως λογικό αίτημα.
Για την ΔΕΗ οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι μπορεί το κόστος κάλυψης των μειωμένων τιμολογίων στο πλαίσιο των ΥΚΩ για τα νησιά να αυξηθεί ακόμη και στα 500 εκατ. ευρώ, από 360 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται τώρα.
Μίλησαν για δημοσιονομικό χώρο και για το 2018 καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση. Είπαν ότι το θέμα της διανομής του ποσού που προορίζεται για κοινωνικές παροχές τελεί υπό συζήτηση (σ.σ. απέρριψαν ωστόσο το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ).
Πηγή: capital.gr (της Δήμητρας Καδδά)