Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με την παράλληλα κατάργηση των μειωμένων συντελεστών το μόνο που κατάφερε ήταν να μην .. πληρώνει κανείς πλέον: – 62% στην Μύκονο και – 39% σε Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Λευκάδα
Την ώρα που όλοι φωνάζουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι επαγγελματίες αλλά η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει σωστά και με μέθοδο τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά, οι κυβερνώντες επιμένουν στο μόνο δρόμο που αντιλαμβάνονται ως … σωστό: την επιβολή περισσότερων και μεγαλύτερων φόρων. Αποτέλεσμα; Να μην πληρώνει πλέον κανείς καθώς συν τοις άλλοις δεν υπάρχει και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Κι έτσι παρότι πριν από εννέα µήνες αυξήθηκε κατά 50% ο ΦΠΑ στη Μύκονο (από 9% και 16% σε 13% και 23% αντίστοιχα), οι εισπράξεις φόρων από το Νησί των Ανέµων έχουν πέσει στα τάρταρα: 62% χαµηλότερα από όσα υπολόγιζε το υπουργείο Οικονοµικών (!!) Το τραγικό ναυάγιο των εισπράξεων εσόδων από τις εφορίες και ιδίως από τις ∆ΟΥ «πολυτελείας» στα κοσµοπολίτικα νησιά, οι οποίες έπεσαν σε ύφαλο τους πρώτους µήνες του 2016, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που φέρνει σήµερα στο φως το «Πρώτο Θέμα».
Τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 13,8% τον Μάιο, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου να παρουσιάζονται αυξημένα 2,2% σε σχέση με πέρυσι και να υπερκαλύπτουν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 4,3%. Όμως η συνέχεια από το τέλος Ιουνίου και ειδικά από τον Ιούλιο και μετά προβληματίζει και ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, όταν οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.
Εικόνα από νησιά
Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας που θεωρούνται και οι πιο ανθεκτικές στην κρίση έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισµός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόµετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Απρίλιο φέτος δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόµενα έσοδα.
Συγκεκριμένα:
■ 62% η Μύκονος
■ 39% η Πάρος
■ 39% η Ρόδος
■ 39% η Ζάκυνθος
■ 39% η Λευκάδα
■ 37% η Σαντορίνη
■ 36% η Κως
■ 30% η Κέρκυρα
■ 22% η Κεφαλονιά.
Επιβεβαιώνονται στην πράξη έτσι οι ανησυχίες για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του φαινοµένου της άρνησης έκδοσης αποδείξεων από τους επιχειρηµατίες και επαγγελµατίες όλης της χώρας Η νέα νοµοθεσία που προβλέπει εκµηδενισµό των προστίµων για τη µη έκδοση απόδειξης, η διάλυση του Σ∆ΟΕ και η αδυναµία πληρωµής των φόρων έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελµατίες να «απενεργοποιήσουν» τις ταµειακές µηχανές τους.
Χρωστούμενα
Αλλά και στην πληρωμή των παλαιών φόρων, που είχαν βγει ληξιπρόθεσμοι ως το 2015, τα κοσμοπολίτικα νησιά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία. Μπορεί πανελλαδικά οι εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών να ξεπέρασαν κατά 16% το στόχο τετραμήνου, με πρώτη την Περιφέρεια Πειραιά (όπου ανήκουν και τα νησιά τα νησιά του Αιγαίου) με είσπραξη 134% έναντι του στόχου, αλλά οι εισπράξεις από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Κω κλπ ήταν 15%-20% λιγότερες από τον στόχο που είχε τεθεί! Με άλλα λόγια, το «μάρμαρο» πληρώνουν οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, επειδή στα νησιά αυτά κάποιοι δεν πληρώνουν ούτε τα παλαιά χρέη τους, ούτε τους τρέχοντες φόρους… Και παρόλο που δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους που ισχύουν ήδη από αυτούς που έχουν και μπορούν να τους πληρώσουν, το κράτος επιβάλλει νέους! Μόνον στους 4 πρώτους μήνες του 2016 έπεσε έξω περίπου 650 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων, τους οποίους αυξάνει από φέτος ή την 1.1.2017.
Συγκεκριμένα, στο 1/3 της χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε να εισπράξει (σε σχέση με όσα υπολόγιζε):
– 150 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος
– 101 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ
– 399 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, έμμεσους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Ειδικά από φόρους κατανάλωσης όμως, που αυξάνονται ξανά και φέτος και από 1.1.2017, το δημόσιο εισέπραξε στο α΄ τετράμηνο φέτος 100 εκατομμύρια λιγότερα και από όσα είχε εισπράξει πέρυσι –όχι απλώς δηλαδή έναντι των φετινών στόχων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2015 είχε εισπράξει 2,4 δισ. ενώ φέτος 2,3 δισ. ευρώ! Δηλαδή τα έσοδα για το δημόσιο μειώνονται αντί να αυξάνονται όσο αυξάνονται οι ειδικοί έμμεσοι φόροι, όπως επίσης όμως και από τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ, που αυξάνονται ξανά και αυτοί από φέτος.
Με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα»