Η ζήτηση μεγαλώνει όσον αφορά την αγορά ακινήτων (εξοχικής κατοικίας) στις Κυκλάδες με πρωταγωνιστές τους ξένους και με αναζήτηση σε Σαντορίνη, Μύκονο και Μικρές Κυκλάδες
Η μεγάλη προσφορά και η μικρή ζήτηση αποτελούν χαρακτηριστικό και της αγοράς κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων, με το όποιο ενδιαφέρον να προέρχεται από αλλοδαπούς και να αφορά, κατά βάση, καλές περιοχές, καλής ποιότητας ακίνητα και σε τιμές ευκαιρίας. Αυτό αναφέρει το στέλεχος της Alpha Αστικά Ακίνητα Κωνσταντίνος Τράκας σε έρευνά του, σημειώνοντας ότι επενδυτική κινητικότητα παρατηρείται κυρίως στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και στα μικρά κυκλαδονήσια, όπως τη Φολέγανδρο, την Ίο και τις Μικρές Κυκλάδες. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα βασικά νησιά των Κυκλάδων;
Σαντορίνη
Στις ακριβές περιοχές (με θέα την Καλντέρα-Ημεροβίγλι, την Οία και το Φηροστεφάνι) καταγράφεται μείωση 20%-30%, ήτοι 3.000-4.000 ευρώ/τ.μ. για τα νεόδμητα. Στις υπόλοιπες περιοχές, όπου το ενδιαφέρον είναι μικρότερο, η υποχώρηση ανέρχεται σε 30%-50% (2.000 ευρώ/τ.μ.). Σχετικά με τα αγροτεμάχια, που συναντούν περιορισμένο ενδιαφέρον, οι αξίες έχουν υποχωρήσει έως και 50% (5 έως 30 ευρώ/τ.μ.), ενώ είναι υπαρκτή η ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα (ξενοδοχεία κ.λπ.) εκτός σχεδίου στην Καλντέρα με νόμιμες επιφάνειες (βάσει του π.δ. 144/2012).
Μύκονος
Την περασμένη χρονιά υπήρξαν αγοραπωλησίες από το εξωτερικό, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και Ελλήνων, αξίας έως 500.000 ευρώ, που αφορούσαν προνομιακά ακίνητα. Σχετικά με τις αξίες, υποχώρησαν έως και 40% (3.000-4.000 ευρώ/τ.μ.) ακόμα και στις ακριβές περιοχές (Τούρλος, Άγ. Στέφανος, Άγ. Ιωάννης) στις μικτές επιφάνειες. Στα αγροτεμάχια καταγράφηκε πτώση στις αξίες αγροτεμαχίων έως και 50%, με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει έως και 80%.
Σύρος
Οι λίγοι ενδιαφερόμενοι (συνήθως αλλοδαποί, ναυτικοί ή Έλληνες του εξωτερικού) αναζητούν ακίνητα σε καλές περιοχές (π.χ., Βαπόρια), αλλά μόνο πραγματικές ευκαιρίες. Οι αξίες των νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν πτώση από 40% έως 50% (1.500 ευρώ/τ.μ.) στην Ερμούπολη, με την αντίστοιχη υποχώρηση για τα αγροτεμάχια να ανέρχεται στο 50%. Η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε έως και 90%, ενώ προοπτικές για πώληση έχουν μόνο όσα ακίνητα διαθέτουν πλεονεκτική θέση.
Πάρος
Το απόθεμα εξοχικών κατοικιών σε συγκροτήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 3.000 ακίνητα, με το ενδιαφέρον να προέρχεται κατά βάση από το εξωτερικό και να αφορά καλά ακίνητα (με θέα, καλή ποιότητα κατασκευής κ.λπ.). Οι τιμές διαμορφώνονται στη Χώρα και εκτός αυτής σε 1.500 ευρώ/τ.μ και 1.500-1.700 ευρώ/τ.μ. (από 2.300-2.500 ευρώ/τ.μ.), αντίστοιχα. Οι αξίες των αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ/τ.μ., ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα πωλούνται όσο τα αγροτικά. Όπως σημειώνει ο κ. Τράκας, το ΓΠΣ Πάρου (2012) προβλέπει αυστηρές απαγορεύσεις (σε μεγάλες περιοχές, όχι υπόγεια, όροφοι και πισίνες) και ζώνες προστασίας. Πάντως, η δραστηριότητα είναι αυξημένη στον τομέα των Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών (ΤΕΚ), ενώ η πτώση είναι πολύ μικρότερη στην Αντίπαρο.
Νάξος
Παλαιότερα η Χώρα “ασφυκτιούσε”, λόγω ανυπαρξίας σχεδίου πόλης, και, ως αποτέλεσμα, τα κενά οικόπεδα ήταν ανύπαρκτα, πρόβλημα που δεν υφίσταται πια. Στο νησί οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες, συντηρούνται κατά βάση από Γερμανούς και Γάλλους και αφορούν την ανατολική και νότια Νάξο. Οι αξίες των κατοικιών έχουν υποχωρήσει από 30% έως 40% και ανέρχονται στη Χώρα σε 2.000 ευρώ/τ.μ. και εκτός Χώρας σε 1.500 έως 1.800 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές στα αγροτεμάχια κυμαίνονται από 5 (κεντρική/ανατολική Νάξο) έως 15 ευρώ (νότια/δυτική) ανά τ.μ.
Τήνος
Το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών (Άγ. Φωκάς, Αγκάλη) είναι μικρό, με το ενδιαφέρον από αλλοδαπούς να αφορά βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά (θέση με θέα, ποιότητα κατασκευής) και σε ευκαιριακές τιμές. Οι αξίες έχουν υποχωρήσει άνω του 40% και διαμορφώνονται σε 1.500 ευρώ τ.μ. Στα αγροτεμάχια οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% και ανέρχονται σε 5 έως 10 ευρώ/τ.μ., με το ενδιαφέρον να είναι μηδενικό για ανοικοδόμηση, με εξαίρεση ορισμένα καλής ποιότητας αγροτεμάχια. Για τα τελευταία οι αξίες ανέρχονται από 20 έως 30 ευρώ/τ.μ. (από 60-70 ευρώ/τ.μ.).
Άνδρος
Το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι περιορισμένες αγοραπωλησίες γίνονται από αλλοδαπούς, ενώ η δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική. Ταυτόχρονα, η προσφορά είναι μεγάλη, ενώ η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει κατά 50%.
Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” της 11ης Ιουνίου