Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΦοροεπιδρομή και στα σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb

Φοροεπιδρομή και στα σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb

|

Φοροεπιδρομή ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών σε δραστηριότητες ενοικίασης ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων τύπου Airbnb. Υπολογίζεται πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία κατά 250 εκ. ευρώ.

Στη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από την ενοικίαση ακινήτων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών

Εκτιμάται ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφεται στον ειδικό τόμο των 130 σελίδων που παρέδωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με τον απολογισμό του έργου του κατά τη θητεία του στο υπουργείο.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σ’ αυτό, η φορολόγηση της “σκιώδους φιλοξενίας” αποτελεί νομοθετική προωτοβουλία με το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

την εγγραφή του κάθε υποψηφίου εκμισθωτή φυσικού προσώπου σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωσή ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή.

Συγκεκριμένα θα υπάρχει Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Τη θέσπιση ορίου στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης.

Την επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσου με 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος, κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Γι’ αυτό και προβλέπεται η σύναψη συμφωνίας με επιμέρους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθούμενα ακίνητα. Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων δεδομένου ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση θα φορολογούνται με βάση τη κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Έτσι θα φορολογούνται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, συντελεστή 35% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ και 45% για υψηλότερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο «η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων από άτυπα.

Ορισμένες μελέτες εκτιμούν τον βαθμό υποκατάστασης στο 70%». Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας που συντελείται μέσω αυτής της μορφής δραστηριότητας προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την εξασφάλιση της συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Σαντορίνη: Νησιώτικο γλέντι στο Μεγαλοχώρι με τον Αργύρη Αρβανίτη

Μουσική, χορός και παράδοση στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road»

Κύθνος: Εντοπισμός φυτείας κάνναβης, εκριζώθηκαν 56 δενδρύλλια

Σε δυσπρόσιτη ρεματιά της ΄Κύθνου βρέθηκε οργανωμένη φυτεία – Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή κατά τον έλεγχο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές Νάξου και Κουφονήσια θα έχει (24/08) διακοπή ρεύματος

Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Κυριακή 24 Αυγούστου Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Φρέσκα φασολάκια με κιμά: ένα καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε φρέσκα φασολάκια με κιμά – μια απλή, παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με θυμάρι.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου - προδιαγραφές τρόπος επικοινωνίας

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.